Setpagina van: MALT


Mijn HiFi-systeem
De stereoset waar ik nu mijn muziek mee beluister is er een waar ik nog heel lang naar zal en kan luisteren. Het is een set die kwalitatief goed in elkaar zit en door veel zelfbouw bekend terrein voor me is geworden, zodat ik nog in lengte van jaren zelf kan repareren, verbeteren en aanpassen.

2006
De set is ontstaan na de bouw van de door Menno van der Veen ontwikkelde buizenversterker UL40-S2. Deze klonk zoveel mooier als de toen gebruikte Accuphase 205 versterker. De versterker heb ik meteen al gebouwd met zilverbedrading tussen voor-en eindversterker en in de secundaire wikkelingen van de uitgangstransformatoren.
En in de afgelopen jaren heb ik er op mijn gemak nog Ă©Ă©n en ander verder aan gemodificeerd.
(zie bouw versterkers)

Hierna kon ik met financiele voorspoed een demoset van CEC, namelijk de TL51 drive en DX71 dac op de kop tikken.

Tijdens een daaropvolgende renovatie van mijn woning heb ik een eigen stroomgroep voor de audioset aan kunnen leggen. Hiervoor is een eigen aardpen geslagen.

Na deze renovatie en grove inrichting van mijn woonkamer vond ik het als afleiding leuk om zelf een draaitafel te maken. Tweedehands heb ik een oude en incomplete Thorens Td 150 draaitafel en een SME 3009/S2 toonarm gekocht.
Van de Thorens heb ik de motor het lager en het plateau gebruikt en daar samen met de SME toonarm een draaitafel van gebouwd. Dit is een langdurig, leuk en leerzaam projekt geworden. (zie bouw draaitafel)

2007
Tweedehands een leuke tuner van Sansui kunnen kopen, de TU-217. Deze heb ik met zeer veel informatie van TubeJack gemodificeerd tot een eenvoudige maar goed klinkende tuner die de muziek uit de ether erg mooi laat horen. (zie modificatie tuner)

2008
Na verloop van tijd wordt het me duidelijk dat mijn luidsprekers bij bepaalde muziek en zachte passages wat meer stroom nodig hadden. En wat ik al veel langer miste was een beetje meer fundament, niet zo vreemd voor een luidspreker met een 8cm woofertje en een inhoud van 7 liter.
Ik ben toen op zoek gegaan naar andere luidsprekers en heb daar zo`n 2 jaar over gedaan, heel veel geluisterd naar de meest uiteenlopende luidsprekers. Heel erg leuk, veel beluisterd en gezien.
Uiteindelijk bleef ik toch gewoon bij mijn plaatselijk luidspreker speciaalzaak Speaker&Co, en gekozen voor de ScanSpeak Reference Plus. (zie bouw ScanSpeak Ref. Plus)

2009
Voor het eerst in de gelegenheid geweest om te ervaren hoe een interlink van NFO(Cees Piet)kan klinken, gewoon geweldig.
Zie de uitgebreide omschrijving aan het eind van deze pagina.

2011
Sinds een week ben ik in het bezit van een Blacknoise MiniBlack van het Italiaanse Systems and Magic.
Dit is een passief lichtnetfilter wat ik in eerste instantie voor mijn versterker heb beluisterd en daarna tussen wandcontactdoos en stekkerblok die de hele installatie voedt.
Ik ben compleet verrast wat de uitwerking van dit kleine blokje allemaal teweeg brengt. Een zeer leuk en niet al te duur hebbeding wat een behoorlijk positieve invloed op het geluid maakt.

Niet lang erna heb ik een demo stroomkabel Black Reference van Telos kunnen kopen, wat wederom voor een verassing heeft gezorgd.
Ik plaatste hem tussen Miniblack en Kemp stroomverdeler en ook dat zorgde voor een behoorlijke verbetering, met name meer power of body in het midden en laag.
Leuk te horen en ervaren wat een betere stroomvoorziening met deze twee attributen teweeg brengt.
Beide verbeteringen in de stroomvoorziening heb ik gekocht bij High End Passion van de bevlogen Dennis Hegeman.

In deze opstelling profiteerden niet alle audiocomponenten van de MiniBlack en daarom besloot ik de Blacknoise 1000 aan te schaffen zodat alles van schonere stroom voorzien kon worden.
De MiniBlack kon ik dan mooi voor mijn Sony Bravia KDL-35EX500 en versterker NAD315BEE gebruiken want die profiteren enorm van een betere stroomvoorziening met name de Sony.
Veel mooiere kleuren, zwart is ook zwart en een rustiger beeld.
De BlackNoise 1000 geeft in de audio voor hetzelfde effect als de MiniBlack met ietsje meer overtuiging.
Daarna heb ik nog stroomkabels van Verastarr aangeschaft de Silver Signature die tussen BlackNoise en versterker zit en een Silver Reference tussen stekkerblok en CDspeler en Dac.
Ook deze Verastarrs zorgen weer voor een flinke geluidsverbetering.

2012
Besloten om de voorversterker MCML05 van Menno van der Veen te bouwen om meer cinch aansluitingen te hebben, inclusief phono en de mogelijkheid om alle bronnen met de koptelefoon te kunnen beluisteren.
Ik blijf het leuk vinden om dingen zelf te bouwen al is het gebruikmakend van een kant en klaar bouwpakket, het geeft veel voldoening om na afloop te kunnen genieten en beluisteren.
Met de voorversterker moest ook de UL40-S2 versterker omgebouwd worden naar een eindversterker.
Door de vele soldeerwerkzaamheden in de afgelopen jaren een nieuwe printplaat besteld zodat ik de versterker weer een beetje ordentelijk kon opbouwen en gelijk de voedings trafo bovenop de kast geplaatst.
De MCML05 samen met de UL40-S2 zorgen voor een geweldige verbetering in geluidsweergave.
(zie bouw versterkers)

2013
Na de bouw van de MCML05 voorversterker viel me op dat ik de kracht, dynamiek en natuurlijkheid van mijn elpees een beetje miste bij mijn CD speler DAC combinatie die ik te netjes en te vloeiend vond klinken.
Na een aantal luisterproeven heb ik besloten om een AudioNote DAC 2.1 level B te gaan bouwen.
Voor dit bouwpakket belande ik bij Peter de Bruyn van Acoustic Dimension. Hij levert het bouwpakket met een aantal aanpassingen die de muzikaliteit ten goede komen.
De bouw welke altijd weer spannend is verliep met een aantal vragen en onduidelijkheden, maar met de voortreffelijke hulp van Peter per mail of telefonisch is het bouwen van de DAC goed verlopen.
Weken later zit ik te genieten van een hele reeks CD’s en ben voor de zoveelste keer blij en trots op een verbetering van de muziek die ik hoor en nog door zelfbouw gerealiseerd.
CD’s klinken niet zo “mooi”, gladjes en gepolijst als met de CEC DAC maar de kracht, dynamiek en de natuurlijkheid van de AN DAC spreken mij vele malen meer aan.
Details die ik met De CEC DAC hoorde hoor ik nu niet maar wel compleet andere details (met name in het laag en midlaag) die de muziek wat mij betreft veel natuurlijker maakt.
(zie bouw AudioNote DAC)

2013 Kwartsbedjes.
Ik ben nieuwsgierig van aard en met de positieve ervaringen met de Bybee Quantum Purifiers, QA en SR PLUG van Kemp en het gebruik van natuurlijke materialen in kabels heb ik proefondervindelijk ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde en wat de audiowaarheden voor mij tot een tijd terug betekenden.
Zo ben ik dit jaar gekomen tot het maken van kristalbedjes voor onder mijn apparatuur, een beetje vergelijkbaar met het Quartz Underboard RST-38H van Acoustic Revive.
Ik heb deze bedjes nu zo’n half jaar in gebruik en geloof het of niet maar ik vind het voor het geld een erg mooie verbetering in mijn audioketen. Het hoog klinkt gewoon verfijnder en ik hoor meer details in het laag en sublaag en ook het stereobeeld is rustiger of natuurlijker
De tonen van akoestische instrumenten klinken mooier na, de hele fijne beroering van de snaren van de harp van Nicanor Zabaleta. Het klinkt veel natuurlijker, een viool zingt en de cello’s van I Fiamminghi die Fratres van Pärt spelen, klinken geweldig. gewoon, kippevel.
Het klinkt allemaal een stuk makkelijker, vloeiender.
(zie bouw kwartsbedjes)

Februari 2014
Reparatie UL40-S2P (zie Bouw versterkers)

April 2014
Vernieuwen van het snoer van mijn hoofdtelefoon en de bouw van een stekkerdoos bij de TV.

Mei 2014
Vervangen van 4 diodes in de voeding van de MCML05.

Februari 2019
Mede door het artikel over Synergetic Research werd ik bijna gedwongen om mijn ervaringen met dit bedrijf met anderen te delen.
Door een tip van een audiovriend waar ik wat kabeltjes van heb gekocht heb ik een aantal zekeringen van Synergetic Research gekocht en in de beide versterkers, dac en cdspeler gestoken.
Ik heb daar een flinke tijd mee geluisterd toen ik me bedacht “ik ga de oude zekeringen weer eens terugplaatsen”.
Nou dat was de bekende klap in de snufferd, echt een enorm verschil. Platter, minder detail, minder fundament, bas minder vloeiend.
Hoe kan je in een maand of 18 zo geleidelijk aan de invloed van deze best wel dure zekeringen een beetje ongemerkt heb weten te waarderen, zonder dit als zodanig te ervaren.
Een paar weken met de oude, en zeker geen slechte zekeringen HiFi-Tuning gedraaid te hebben de blauwe dingen van Synergetic Research weer teruggeplaatst.
Ja dit is echt een verbetering, en voor die zeshonderd euro een echte verbetering en aanrader.

set in zelfbouw audiomeubel

zelfbouw VanderVeen MCML05 met UL40-S2

CEC TL51 drive

zelbouw draaitafel

zelfbouw Scan Speak Reference Plus

Componenten
Produkt Merk Typenummer
De-magnitiseer disc Acoustic Revive RD-3
Element Benz-Micro ACE L
Netfilter BlackNoise 1000
Netfilter BlackNoise MiniBlack
(SA)CD-speler C.E.C. TL-51X
Puck Callas Audio Platenpuck
Element Denon DL-103LC2
De-magnitiseer disc Densen DeMagic
Demper/kegel/cones/spike Finite elemente Ceraball onder draaitafel
CD reinigingsvloeistof Furutech PC-2 Disc Cleaner
Netsnoer Kemp Elektroniks Powerstrip 6
Platenschoonmaakmachine Knosti Disco Antistat
Tuner Modificatie Sansui TU-217
Overige accessoires Modificatie Bybee Slipstream Quantum Purifiers
Overige accessoires Modificatie Absorb-Gel Tube Damper
Overige accessoires Modificatie Mapleshade Silclear
Interlink NFO Wood tussen Tuner en voorversterker
Interlink NFO DiGit Tussen CD-speler en DAC
Interlink NFO Tussen DAC en voorversterker
Interlink NFO Tussen voor en eindversterker
Interlink NFO Phono tussen draaitafel en voorversterker
Geintegreerde versterker Nuforce Icon PC dac amp
Hoofdtelefoon Sennheiser HD600
Demper/kegel/cones/spike Soundcare Onder luidsprekers
Netsnoer Telos Audio Black Reference
Draaitafel olie van den Hul Turntable Spindle Oil
Naalddrukweger van den Hul Cartridge Tracking Force
Netsnoer Verastarr Silver Reference
Netsnoer Verastarr Silver Signature
Overige accessoires Yamamoto HS-1As elementhouder
Overige bronmaterialen Zelfbouw AudioNote DAC 2.1B
Luidspreker voor Zelfbouw PC luidsprekers van Omnes CT222
Complete platenspeler Zelfbouw Thorens/SME 3009
Luidspreker voor Zelfbouw ScanSpeak Reference Plus
Overige kabels Zelfbouw Deskadel DA-6-A toonarm
Luidsprekerkabel Zelfbouw 18 X 0,4 mm. zilver + katoen isolatie
Buizenversterker Zelfbouw VanderVeen UL40-S2 zilver
Meubels Zelfbouw Audiomeubel (Clamprack)
Voorversterker Zelfbouw VanderVeen MCML05
Demper/kegel/cones/spike Zelfbouw Kristalbedjes
Luidspreker voor Zelfbouw Transfer Sputnik
* Bouw draaitafel Zelfbouw Er was eens een tijd dat de muziek die ik wi...
* Modificatie Tuner Zelfbouw Ik heb altijd naar de radio geluisterd, maar...
* Bouw ScanSpeak Ref. plus Zelfbouw Luidsprekers zelf bouwen heb ik altijd erg l...
* Bouw versterkers Zelfbouw De UL40-S2. 2006. Al een hele tijd liep ...
* Luidsprekerkabel Zelfbouw Ik heb ooit een demomodel cinchkabel van NFO...
* Aanleg stroomgroep voor audio Zelfbouw Dertien jaar geleden kreeg mijn woning een n...
* Beter geluid bij PC Zelfbouw Ik ergerde me al lange tijd over de slechte ...
* Bouw AudioNote DAC 2.1 level B Zelfbouw Na de bouw van de MCML05 voorversterker viel...
* Bouw Kristalbedjes Zelfbouw Ik ben nieuwsgierig van aard en met de posit...
* Nieuw snoer voor hoofdtelefoon Zelfbouw Na zo’n 15 jaar gebruik van mijn Sennheiser ...
* Stekkerdoos bij TV Zelfbouw Na het bouwen van luidsprekers voor bij de t...
* vervangen diodes in MCML05 Zelfbouw Vervangen van diodes in de MCML05 Met het...
* nieuwe condensatoren voor de luidsprekers Zelfbouw Nieuwe condensatoren voor de luidsprekers. ...

Luisterkamer

Mijn HiFi Geschiedenis
Mijn HiFi geschiedenis.

Ik ben op jonge leeftijd al geĂŻnfecteerd door het hifi virus.
Mijn vader wilde zo goed mogelijk naar zijn klassieke muziek luisteren en ik heb daar versterkers van Leak en Tandberg zien staan, draaitafels van Barthe Rotofluid, Dual en Thorens en luidsprekers van Wharfedale en Kef en zo kan ik me ook nog een tuner van Tandberg herinneren.
Welke types het waren weet ik mij alleen de Thorens Td 125 te herinneren vanwege de bedienings toetsen.
Ook mijn vader maakte op zijn manier en met aanwijzingen van mensen die erg slechte informatie gaven zijn eerste luidsprekers.

Zo begon mijn audio interesse en ik begon mijn eerste muziek te beluisteren op een tweedehands koffergrammofoon van Philips.
Al snel kwam ik er achter dat ik beter gescheiden spulletjes kon kopen en zo kwam er een Lenco 75 draaitafel, Philips? versterker en Wharfedale luidsprekers in huis, allemaal tweedehands.

Het eerste audio apparaat wat ik nieuw kocht was er Ă©Ă©n van Scott, de versterker A426 want de Philips had de geest gegeven. Later werd de Lenco vervangen door een draaitafel van Pioneer de PL-530 met een Ortofon VMS20 element en de luidsprekers door exemplaren van Svenska.

Dit was een leuke set waar ik heel veel plezier van heb gehad.
Verder heb ik van de volgende versterkers kunnen genieten, een NAD 3020, een DENON PMA 500V, een ACCUPHASE E 205 en momenteel de UL40-S2 van Menno van der Veen.
De draaitafels die ik heb gebruikt zijn de ERA 444, de DUAL CS5000 en de THORENS TD 320.
Aan elementen heb ik versleten een ORTOFON OM 30, een ORTOFON X1 MC, een DYNAVECTOR DV-10X4, een DENON DL-103LC2 en momenteel een MICRO BENZ ACE LOW.
Verder heb ik nog een tweetal cassettedecks gehad van HARMAN KARDON de TD 292
En een tweedehands Nakamichi BX 100.
Mijn eerste Cd-speler was de Philips TD-150, gevolgd door een TEAC CDP-3100, een MARANTZ CD 63ki en momenteel een CEC TL51 met DX-71 dac.

Na de Svenska luidsprekers ben ik mijn eerste luidsprekers zelf gaan bouwen en dat werd de HB 3 later van Hans Baan. Tussendoor heb ik nog Ă©Ă©n keer een paar gekocht, namelijk de Top van studio de schop een erg leuk vormgegeven luidspreker. Voor de rest heb ik vanaf die tijd al mijn luidsprekers zelf gaan bouwen met units van Focal, Kef, Seas en ScanSpeak.

In die tijd begon ik ook zelf veranderingen en of verbeteringen aan te brengen en zelf interlinks te maken. Dat was zo’n beetje vanaf 1982 waar er in mijn visie steeds meer aandacht werd besteed aan het optimaliseren van je audioset.
Het serieuze audioblad Audio & Techniek publiceerde tal van ideeën en regelmatig zelfbouw projecten waarvan ik er een paar uitgeprobeerd heb. Natuurlijk binnen mijn budget.
Veranderingen en verbeteringen aan draaitafels, het vervangen van bepaalde componenten op belangrijke plaatsen. Zoals bepaalde mute transistoren en elco’s in de signaalweg.
Interlinks en luidsprekerkabels zelf maken met antennekabel van Rope. En nog vele andere die ik me niet meer kan herinneren.
Later was de Van den Hul D-102 kabel een geliefd product waar ik vele interlinks voor mijzelf en vele anderen van heb gemaakt.

En eigenlijk ben ik dat tot nu toe blijven doen. Het veranderen en verbeteren van de audiospullen wat anderen allang uitgedokterd hebben maar ook zelf op zoek gaan en met gezond verstand en soms wars van bestaande ideeën dingen gaan uitproberen.
En dat vind ik het leuke aan deze hobby, die daarmee geen goedkope is.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Dynamisch, "muzikaal" en detailrijk, en erg natuurlijk met stemmen en acoustische instrumenten. Een aantal stemmen en veel instrumenten ken ik van concerten.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
De akoestiek van mijn huiskamer en wellicht nog een aantal details die ik nu nog niet weet. En voor dit moment even niet wil weten.

Ik heb sinds een tijdje meer planten in de huiskamer staan en ik moet zeggen dat dat ook een gunstige invloed op de akoestiek heeft.


Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Ik heb mijn ideeen over het verbeteren van de akoestiek van mijn woon/luister ruimte, maar voordat ik daar iets aan ga doen vind het belangrijk om oren die daar verstand van hebben naar te laten luisteren. Ook lijkt het me vreselijk leuk om zelf een toonarm voor mijn draaitafel te gaan maken.

Tips voor eventuele verbetering van de akoestiek heb ik inmiddels gekregen en ga een en ander eens uitproberen.

Ik heb inmiddels hout gekocht om een WaveWeaver model 1 diffuser vab Toine Dingemans te maken.


Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
De woon/luister ruimte is de benedenetage van een oud huis, 8,5 m. lang en 3,8 m. breed en het plafond is 2,8 m. hoog. Aan beide raamkanten gordijnen, een dikke houten vloer op beton. De ruimte is gevuld met 2 banken, eettafel met stoelen en de nodige kasten. Kortom een behoorlijk gevulde ruimte.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
1200 CD`s en 290 LP`s. Waarvan 30% rock, 20% klassiek, 20% singer/songwriter, 10% pop, 10% wereldmuziek en 10% symfonisch.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Bijna dagelijks 2 a 3 uur.

Hoe vaak kijkt u film?
Niet veel, en bijna altijd buitenshuis.

Echter sinds de aanschaf in 2011 van een Sony Bravia TV kijk ik wat vaker thuis films.



Hobbies
Genieten van het leven, lekker eten, mooie muziek, wijntje, natuur. En zo veel mogelijk zelf maken.

Overige
Interlinks van NFO.

Ik wil eens wat meer aandacht besteden aan de interlinks die ik gebruik.
Ze staan onder merk ook genoemd als NFO maar er had ook zelfbouw kunnen staan alleen worden ze niet door mezelf gemaakt zodoende. Maar ze worden wel degelijk zeer ambachtelijk met de hand gemaakt door Cees Piet.
De man maakt de kabels van zilverdraad en gebruikt als isolatie materiaal rijstpapier, zijde en katoen, vandaar de naam Natural Fibers Only.
Cees is ervan overtuigt dat alle synthetische materialen die er gebruikt worden als isolatie materiaal de tendens hebben om een statische lading op te wekken die het audiosignaal negatief beĂŻnvloeden.
Dit wordt wel “Micro Discharge of Interference”, MDI genoemd.
Jaren geleden werd mijn aandacht getrokken op dit fenomeen en de kabels van Cees vanwege het simpele feit dat ik min of meer allergisch ben voor allerlei synthetische kledingstukken.
Dus toen ik de gelegenheid kreeg een demo interlink van Cees te kunnen uitproberen was ik al snel verkocht. De kabel die ik toen kocht was de NFO wood met een mooie houten huisje om de connectoren.
Die kabel gebruikte ik tussen CD speler en versterker en klonk fantastisch, een reden om mijn gebruikte kabel van een andere Nederlandse kabelaar van wereldfaam te verkopen.
In de loop van de jaren heb ik met het uitbreiden van de audio installatie nog meer kabels van Cees gekocht, en stuk voor stuk vind ik het voor de prijs juweeltjes.
Ik gebruik de DiGit tussen CD speler en DAC, de standard tussen DAC en voorversterker en tussen voor-en eindversterker.
Wat ik het sterke punt vind van de kabels van Cees is dat ze uitblinken in detailweergave en de natuurlijkheid ervan, violen en cello’s klinken fenomenaal en lekker harsig. Details in het laag en midlaag zijn erg fraai en de weergave van de hoge tonen zorgen ervoor dat je meegetrokken wordt in de muziekale uitspattingen van Wyatt, Pärt, Queens of the Stone age of een Gino D’Auri.
Een “nadeel” van de kabels van Cees is dat het misschien iets langer duurt voordat je het potentieel van de kabels kan waarderen.
Een aantal dagen per week een uur of drie luisteren kost algauw een week of drie voordat je de kwaliteiten echt goed in de gaten krijgt.
Zoals in het “normale leven” geld, geduld is een schone zaak. Lekker luisteren en genieten van de muziek.
Als laatste kabel van Cees heb ik de Phono aangeschaft, ook dit is weer een zeer fraaie kabel die nog langer op zich liet wachten om zijn kunnen te laten horen.
Gewoonweg omdat ik minder vaak elpees draai.
NFO cables

MALT


Erg lekker

Leeftijd 70 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs 23.000
Door mij betaald 14.000

Deze set is online gezet op
08-juni-2009 . Ondertussen is deze pagina 75518 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 23-februari-2019


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
  • Oppervlakte 34 m2
  • Afmeting 8.5 bij 4 meter
  • Hoogte 2.8 meter
  • Inhoud 95 m3

Muziekvoorkeur
  • Pop
  • Rock
  • Klassiek
  • Singer/Songwriter
  • Wereldmuziek
  • Symphonisch
  • Flamenco

Filmvoorkeur
  • Misdaad
  • Komedie
  • Western
  • Avontuur
  • Documentaire

Muziek top 10
  • Lou Reed - Berlin
  • Gino D`Auri - Flamenco Mystico
  • Philippe Herreweghe - Requiem van FaurĂ©
  • Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble - Officium
  • Robert Wyatt - Cuckooland
  • Nils Lofgren - Acoustic Live
  • Ozark Henry - The sailor not the sea
  • Procol Harum - Live
  • Ali Farka Toure with Ry Cooder - Talking Timbuktu
  • Porcupine tree - In absentia

Populairste artiesten/bands
  • Peter Hammill
  • Raymond van het Groenewoud
  • Ozark Henry
  • Robert Wyatt
  • Steve Wilson
  • Gidon Kremer
  • Philippe Herreweghe
  • David Bowie
  • Dvorák
  • Paul Rogers

Links vrienden
  • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets