Setpagina van: Jörg Duurkoop


Mijn HiFi-systeem
Het resultaat van meer dan 30 jaar intensieve audio-liefhebberij. Ik ben nu zeer tevreden (de elektrostaten waren een grote vooruitgang) maar het kan nog steeds beter. Experimenteren is noodzaak door een beperkt budget maar ook bijzonder leuk omdat de speakers elke kleine verandering meteen laten horen.

Mijn luisterhut

Oude liefde

Twee classics

DE pre

DE mono

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Tape-recorder Akai GX-600DB
Loopwerk Arcam CD-23
Coax interlink AVM BiCoax
Element Dynavector Karat 23RS vdHul modified
Element Dynavector 17D2 Mk II
Element Dynavector XX-2 Mk II
Complete platenspeler Empire Troubador 598 III
Netsnoer Lapp DIY
Luidspreker voor Magnepan 3.6R
Cassettedeck Pioneer CT-777
Tuner Sansui TU-S77X
DAT-recorder Sony DTC-2000ES
Voorversterker Stax CA-X Pro
Hoofdtelefoon Stax Lambda Nova Classic
Hoofdtelefoonversterker Stax SRM-3
Hoofdtelefoonversterker Stax SRM-T1S
Netfilter Zelfbouw DIY voor digitale apparatuur

Mijn HiFi Geschiedenis
Sinds meer dan 30 jaar sleutelen aan en zoeken naar het ultieme geluid met een beperkt budget.

Mijn huidige set:

Empire Troubador III platenspeler, Dynavector Karat 17D2 Mk II MC-element, Arcam CD-23 loopwerk, Sony DTC-2000ES DAT-rekorder, Cayin DA-2 24bit/96kHz buizen-DAC, True Blue buizen-voorversterker met DatAkustik SK 1 pre-pre en ASR Basis Plus phonoversterker met E.A.R. 549 en Klimo Linnet buizen-monoblokken, Nubert NuLine 105 speakers met ATM en AW-1000 subwoofer, Sansui TU-S77X tuner, Pioneer CT-777 cassettedeck, Aiwa HD-S200 DAT-portable, Stax Lambda Nova Signature Earspeaker met SRM-T1S en SRM-3 versterkers.

De tuner is niet meer aangesloten i.v.m. de ondraaglijke nationale radio en dient alleen als demping voor de uitstekende Cayin-DAC waarop hij staat. De Cayin heeft de RingDAC van de Arcam CD-23 getopt, misschien ligt het aan de buizen in de uitgang. Betere bas en ruimtelijkheid én detail, terwijl de Arcam in zijn klasse volgens mij niet te verslaan is qua oplossend vermogen.

Daarvoor had ik de zeer geprezen Electrocompaniet ECD-1 upsampler-DAC maar die moest meteen weg toen ik maar één minuut naar de Arcam kon luisteren en direkt kon vergelijken met de ECD-1, die achteraf een erg duur experiment bleek te zijn (een van mijn weinige nieuw gekochte apparaten).

Maar de kroon op mijn systeem zijn uiteraard de Martin Logans, dit is een haast niet te toppen luidspreker voor iemand die de moeite neemt hem optimaal te laten presteren: op de cm naukeurige opstelling symmetrisch in de kamer, optimale versterking (stabiele eindtrap v.a. 150 W/8 Ohm per kanaal en dan kan je nog niet écht hard gaan luisteren!) en liefst heel goede en korte kabels. Ik heb al heel vroeg voor mono`s gekozen om het probleem luidsprekerkabel te omzeilen.

Inmiddels heb ik met veel mazzel een stel van die legendarische Stax classA 100 W-monoblokken kunnen bemachtigen. Veel smeuiger geluid dan de ook al goede AVM`s en ondanks het halve vermogen t.o.v. de AVM`s spelen ze zonder vervorming tot aan de belastingsgrens van de elektrostaten. De Stax pre is uniek: dubbele voeding mit twee dikke ringkerntrafo`s en unieke "Air-capacitors", een Stax-patent waar lucht als di-electricum wordt gebruikt.

De uitstekende bas van de CLS`en is te zwak voor dub of sommige elektronische muziek maar nu zijn er heel goede nog betaalbare actieve subs die wél goed passen bij de ML`s. Zelfs bij een kamerorkest klinkt het stukken beter met subwoofer. Vraag me niet waarom ...

Mijn oude Empire draaitafel klinkt nu weer helemaal mooi met een 2de-hands Karat23RS vdHul, vooral na nauwkeurige afregeling van de anti-skating met een testplaat. Het blijkt dat scherpe pick-up naalden z.a. de vdHul of Gyger heel gevoelig reageren op de skating-krachten en ik moest ook de naalddruk verhogen t.o.v. de in de aanleiding gegeven waarde (is nu 2,5 gram).

Na mijn zeer succesvolle experimenten met kabels ga ik nu aan de slag met netsnoeren. Al mijn analoge interlinks zijn zelfgemaakt met verzilverde HF-coax RG214 en locking cinch-stekkers Profigold PGA 1933. Als digitale interlinks gebruik ik sinds kort AVM BiCoax, dit bleek een grote verbetering te vergelijken met een dure upgrade van de DAC. De twee kabels hebben € 19,- gekost op Ebay!

Ik denk dat een goede rack ook nog wat verbetering zou brengen en misschien spikes onder de speakers. Maar met de mono`s op de voedingen van de ELS`en staan deze rotsvast en trillingsvrij. Vooral de plaatsing van de draaitafel is verre van ideaal. Maar ik zit in een klein huisje en het moet er allemaal ergens kunnen staan ...

Ik ben nu wel dolenthousiast over mijn geluid maar tweaken voor weinig geld blijft boeien. Ik heb dingen gehoord die ik tot voor kort gewoon niet voor mogelijk had geacht en blijf dus altijd open voor suggesties betreffende verdere verbeteringen. De elektrostaten laten alles duidelijk horen.

Ik heb nu ook eindelijk spikes onder de elektrostaten, resultaat: net iets meer precisie en ruimte.

Mijn laatste aanwinst is een Stax Lambda Nova Earspeaker, een fantastisch apparaat. Dit heb ik gekocht omdat ik merkte dat mijn speakers het volledige dynamiekbereik van groot orkest niet aankunnen, maar nu merk ik dat ik de Lambda steeds vaker gebruik, ook voor andere muziek. Deze Stax kan wat geen enkele speaker kan en de buren zullen nooit klagen ...

De laatste upgrade betreft het vervangen van de originele Sovtek buizen in mijn Cayin-DAC door oude Siemens CCa`s. Een wereld van verschil! Iedereen met een andere set E88CC buizen in de voortrap zou deze tweak moeten uitproberen. Telefunken E88CC schijnen ook erg goet te zijn.

Mijn electrostaten zijn nu verkocht en ik luister naar Nubert speakers, die kunnen heel luid en dynamiek spelen en laten toch geen steekje vallen. Mijn platenspeler heeft nu een Dynavector 17D2 Mk II element, nog een stuk transparanter met meer detail dan zijn voorganger. En de meest belangrijke upgrade: i.p.v. mijn Staxen spelen nu een True Blue buizenvoorversterker (een Duits merk waarvan er maar zo`n 35 gemaakt zijn) en de zeer zeldzame schitterende E.A.R. 549 buizen-monoblokken van dhr. de Paravicini, 200W per kanaal. Deze zijn ontworpen om snijkoppen voor de platenproduktie aan te sturen. Die ga ik dus nooit meer verkopen.
De EAR`s zijn inmiddels helemaal opnieuw opgebouwd met krachtigere voedingen en betere onderdelen waar mogelijk plus veel betere NOS-buizen als drivers, RCA triple mica black plates en Telefunken ECC85, een geweldige verbetering.

En eindelijk kon ik een paar Magnepan 3.6R in nieuwstaat bemachtigen, de openheid van mijn oude CLS`en maar ook de slam van grote dynamische speakers. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk mijn laatste weergevers. Ze zijn nog wel te optimaliseren met b.v. de Mye-stands die met zand gevuld kunnen worden en de Maggies stevig vast houden zodat de bas-vibraties de ribbon-tweeter niet meer beinvloeden, zo krijg je nog meer micro-detail en transparantie. Ook kan de bekabeling beter met audiofiele zekeringen of nog beter zonder zekeringen en gesoldeerd i.p.v. stekkerverbindingen.

Mijn top-tien zijn met een korreltje zout te nemen aangezien de hoeveelheid muziek in mijn bezit.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Onbeschrijfelijk!

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Stroomverzorging! Ik heb nu nog maar een standard-netkabel door een heel dikke afgeschermde Audio Agile vervangen en het verschil is enorm! De rest is nog gewoon goedkope Praxis-zooi. Ik had nooit gedacht dat dit zo`n verschil teweeg kan brengen. Ik ga al mijn andere losse netkabels vervangen door betere (Lapp). Op de DAC was er al een duidelijk verschil maar op de sub een sterk effect: meer volume zodat ik het terug moest brengen en een betere afbeelding met nog meer detail.



En de sub veroorzaakt wat brom in de ASR zodat ik platen zonder sub moet beluisteren. Dit moet ooit opgelost worden. Suggesties zijn welkom!



Inmiddels zijn alle belangrijke stroomkabels door afgeschermde dikke Lapp-kabels vervangen. Niet duur, een absolute aanrader!



Laatste verbeteringen: DIY Kurkmat voor de platenspeler, uitgesneden uit een gratis kurktegel (met dank aan Décork Eindhoven) en een platenklem van Orsonic. Plus een 40 kilo natuurstenen tegel onder de draaitafel.



Meer detail en kurkdroge (sic!) bas. Laagfrekwente resonanties waar ik eerder last van had bij hoog volume zijn nu helemaal verdwenen.


Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Verder tweaken en experimenteren, vooral met buizen, dit geeft meteen duidelijk hoorbare resultaten. En nog eens serieus naar een set Magneplanar 3.5R gaan luisteren, de slam van dynamische speakers met (haast) de definitie van elektrostaten.

Mijn nieuwe aanwinst, de Maggies 3.6 verder verbeteren, audiofiele zekeringen of nog beter geen zekeringen, directe bedrading en de Mye-stands.


Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Vrij gedempt met vloerbedekking en rekken achter de luisterstoel

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
200 DAT-bandjes, 160 CD`s, 120 cassette-bandjes, 140 open-reel banden, 450 LP`s, alle genres behalve té populair

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Liefst elke dag langer dan twee uur

Hoe vaak kijkt u film?
Eens of twee keer per week


Hobbies
Muziek beluisteren en goed klinkende Audio, fietsen, vooral op de tandem, engelstalige literatuur

Overige
Ik heb graag kontakt met andere muziek-liefhebbers om samen (voor de ander) onbekende muziek te beluisteren en ervaringen omtrent optimale weergave uit te wisselen.

Jörg Duurkoop


Wie ben ik?

Leeftijd 74 jaar
Beroep Grafisch vormgever - DTP`er
Set Stereo

Deze set is online gezet op
30-juli-2004 . Ondertussen is deze pagina 14815 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 23-oktober-2016


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
  • Rock
  • Klassiek
  • Jazz
  • Dance
  • Singer/Songwriter
  • Wereldmuziek
  • Filmmuziek
  • Blues
  • Electronic
  • Funk
  • Folk
  • Lounge

Filmvoorkeur
  • Animatie
  • Science Fiction
  • Thriller
  • Zwarte komedie

Muziek top 10
  • Nils-Petter Molvaer - Khmer
  • Led Zeppelin - II
  • David Sylvian et al. - Rain Tree Crow
  • Robbie Robertson - Music for the Native Americans
  • Zuidafrikaanse Jazzband met Airto Moreira en Carlos Santana - Free At Last
  • Dzihan en Kamien - Gran Riserva
  • Herbie Hancock - Crossings
  • Ozric Tentacles - Swirly Termination
  • The Keith Tippett Group - You Are Here ... I Am There
  • Ihre Kinder - Werdohl

Links vrienden
  • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets