mini onken/focal kit 600 --

Hoe het tot stand is gekomen om zelf te gaan bouwen.

De begin jaren draaide ik met mijn Infinity luidsprekers in deze jaren had mijn broer al de Soundtube L50 luidsprekers(geluid uit de pijp) en veel vrienden die ook met zelfbouw bezig waren.

In deze jaren was ik zelf regelmatig te vinden bij een zelfbouw zaak in Haarlem waar onder anderen de Focal cristel 20(foto 4) stond opgesteld.
Ik was erg onder de indruk van deze luidsprekers,helaas waren ze niet goedkoop om zelf te bouwen het hout parket was al vrij prijzig.
Dit komt ook mede door de 4 laag units die worden gebruikt.
Bijkomend nadeel waren de twee laag units aan iedere zijkant van de luidspreker.
De plaatsing van de cristel 20 was vrij moeilijk.
Deze luidsprekers hebben veel vrije ruimte nodig.

Op een gegeven moment kwam ik samen met me broer bij een vriend van hem thuis ,dit was voor mij de rste kennismaking met de mini onken(focal kit 600)en het focal ei + een zelfbouw Le monstre 20w classe A.Na het luisteren had ik gelijk zo iets bij van wouw dit klinkt echt geweldig ,maar vond de cristel 20 ook nog steeds erg goed klinken.Dus op een dag zijn we naar de zaak in Haarlem gegaan en een zelfbouw zaak in Amsterdam om te luisteren naar weer de cristel 20,na deze dag nog even bij die vriend thuis geluisterd en toen kwam ik er achter dat ik deze mini onken/focal luidsprekers wilden gaan bouwen.

Nou had ik het geluk dat me broer toen in de bouw zat en goedkoop/gratis aan het hout kon komen dus ik hoefde alleen de speaker units te kopen maar die waren ook al erg prijzig in die tijd: tweeter T130K 350 gulden per stuk,de 7K audiom midden speaker 329 gulden per stuk en het laag de 10K515 258 gulden per stuk,dus een vrij grote uitgaven in die tijd,niet wetend dat ik er naar 18 jaar nog mee zou spelen.

De T130 K(foto 3) tweeter is een grote broer van de wel bekende T 120 K en heeft een dubbele magneet en een rendement van 95DB ook is deze heel zeldzaam en door zijn prijs niet lang in het assortiment geweest van Focal.
Ik heb nog tweeters geprobeerd met titanium dome maar die klinken veel te schel,
dus voor mij gewoon kevlar.

De tweeter heeft een geinverteerde 30mm dome en een ophanging van geperst schuim ,de twee bolvormige uitstulpingen zorgen voor een akoestische impendantie.
De tweeter is na boven niet afgefilterd.

De audiom 7K heeft een konus met een semi exponentioneel verloop.Een ophanging van geimpregneerd textiel zorgt voor een optimale demping van de konus,verder heeft hij een magneet van 135 mm doorsnede,ook deze midden toner is heel zeldzaam.
De laag toner is de 10K515.

Nou kon ik eindelijk gaan bouwen,eerst de onken kast gemaakt van 18 mm MDF en toen was het de beurt om een copy van het originelen Focal ei te maken,deze is gemaakt door 2 halve schalen te maken van gips en kevlar matjes verstevigd met epoxy,klinkt makkelijk maar hoe maak je een vorm van een ei,dus maar een echt ei(die je kan eten) er bij gepakt om eens goed naar de vorm te kijken om vervolgens te gaan smeren met gips,want je wil wel 2 gelijken modellen hebben.
Daar zitten dus heel wat uren in ,het front is weer gemaakt van MDF.

Eindelijk konden de speaker units op hun plaats en moest alleen nog
het filter worden gemaakt.
De luidspreker aansluit terminal is van het merk visaton en maakt
gebruik van wbt connectors.
Toen deze klaar was kon ik eindelijk gaan spelen en dit klonk echt geweldig,zo had ik het toen bij die vriend ook gehoord.

Helaas een jaar of 10 geleden ging mij tweeter stuk omdat ik hem uit het ei los haalde,deze zat er te strak in en viel uit mijn hand op de onken kast.
Ik heb deze toen naar een importeur gestuurd in Belgie niet wetend dat ik de tweeter 7 jaar kwijt zou zijn.

Ik was een jaar bezig voor de reparatie om vervolgens te horen dat mijn tweeter kwijt was,als vervanging kreeg ik twee tpca tweeters geleverd.
Dit was echt een grote teleurstelling,titanium en de zelfde groote als de T90 tweeter,dus een flinke stap terug.
Helaas een tijdje zo gespeeld tot ik een setje T120fc kon kopen en dit klonk
al weer gelijk beter.

Toch heb ik het er nooit bij laten zitten en via een importeur in Duitsland kreeg ik een direct email adres met iemand van focal/jm lab.
Het balletje begon weer te rollen en naar een heen en weer gemail kreeg ik te horen van de importeur uit Belgie dat hij in zijn oude pand een T130K had gevonden,deze is gelijk naar Frankrijk gegaan voor reparatie en ik kreeg weer hoop.

Een tijdje later kreeg ik het bericht dat de tweeeter was gerepareerd en hij door een importeur uit Nederland was meegenomen naar een zaak in Noord Holland.
Vervolgens de tweeter opgehaald en daarna aangesloten en eindelijk had ik weer het vertrouwde geluid terug,helaas heeft dit dus 7 jaar geduurd en nu speel ik gelukkig er al weer 3 jaar mee.(2010)
Geef dus nooit op.

Na 18 jaar trouw zijn dienst te hebben is dit jaar(2011) een nieuw filter gemaakt en het resultaat is echt super.Kan alle muziek weer opnieuw gaan luisteren om in de n verbazing van de anderen te vallen.

Hoop dus nog heel wat jaren met deze luidsprekers te draaien
Klik op de kleine foto's voor een vergroting.


Paraso Dos Cavalos


Leeftijd 47 jaar
Set Stereo

Deze set is online gezet op
17-november-2011 . Ondertussen is deze pagina 39983 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 25-juni-2018


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
  • nog 
  • niet 
  • ingevuld

Filmvoorkeur
  • nog 
  • niet 
  • ingevuld

Links vrienden
  • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets