Coaxiale front-luidsprekers met SEAS --

Coaxiale front-luidsprekers met SEAS TVFC2, tweeweg, veertien liter, bass-reflex.

Ik heb de Coaxiale SEAS-sen een tijdje proefgedraaid in een paar oude kastjes en daarna besloten om een serieuze behuizing te maken. Met behulp van BassCad kwam ik op een inhoud van veertien liter bass-reflex. Omdat het een tweeweg is, ontstaan er behoorlijk wat middenfrequenties binnenin de kast. Om die reden heb ik de reflexpoort op de achterzijde geplaatst. Bovendien werd de poort nogal lang (26 cm) en eventuele langsresonanties wil ik ook niet aan de voorzijde hebben. Bij zo`n lengte is de poort op de achterzijde veiliger.

De kast is gebouwd van 22 mm MDF, met een diagonaal geplaatste versteviging middenin. De wanden zijn verzwaard met zelfklevende bitumen en gedempt met pritex. De kasten wegen leeg bijna 20 Kg.

De kasten zijn gefineerd met Coromandel. Dit kan ik niemand aanraden. Coromandel is weliswaar prachtig hout, maar erg kostbaar, lastig te bewaren (het trekt snel krom en splintert) en vreselijk lastig om te bewerken (het is erg broos en breekt snel). Nog wel een paar tips: dit materiaal laat zich het best fineren met de witte-houtlijm-methode (fineer en kast heel dun insmeren met simpele witte houtlijm, laten opdrogen en daarna het fineer op zijn plek aanbrengen met een hete strijkbout). Coromandel is heel vezelachtig, waardoor je nooit nette randen krijgt bij het afsnijden. Naden tussen de fineerdelen lieten zich na wat experimenteren netjes dichtmaken met een Lecol-papje: gebruik schuurpapier maat 60 om een hoopje zaagsel te verzamelen en vorm dat met zo weinig mogelijk Lecol parketlijm tot een dikke prut. Smeer daarmee de kieren en naden dicht en schuur/lak daarna zoals normaal. Wanneer je hiervoor witte houtlijm zou gebruiken, krijg je nare vlekken.

De filters: de SEAS W180XP heeft schitterende meetresultaten en staat zelfs een 6 dB filter toe. Tamelijk bijzonder voor een coaxiaal systeem. Ik vond op internet een voorzetje voor een filter en heb dat een beetje aangepast. De woofer wordt gefilterd met één simpele 1,0 mH spoel (dan wel graag een hele mooie koperfoliespoel) geholpen door een impedantie-lineariseringsnetwerkje van 22 uF en 6,8 Ohm. De tweeter wordt gefilterd door een simpele 4,7 uF (ook hier geldt: graag wel een hele mooie heldere mCap Supreme ), waarbij een zuigkring van 1,5 mH / 15 uF / 10 Ohm de tweeter-resonantie dempt.

Meetresultaten staan bij de afbeeldingen (microfoon op 5 cm van de conus, om ruimte-invloeden te voorkomen). Het kleine dipje rond 1 kHz houd ik zo, dat verdwijnt bij grotere afstanden (het dipje is de compensatie van de baffle step). Ik ben er na wat aanpassingen erg tevreden mee. In werkelijkheid is de bas dieper dan de grafiek doet vermoeden. De hoog-afval bij 15 kHz is te wijten aan mijn apparatuur.




Klik op de kleine foto's voor een vergroting.


Ron van Wieringen


Leeftijd 58 jaar
Beroep Businessunit-manager
Set Stereo & Home Cinema
Door mij betaald 2.500

Deze set is online gezet op
22-februari-2006 . Ondertussen is deze pagina 12269 maal bekeken. Vandaag is de pagina 2 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 27-november-2014


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
  • Oppervlakte 42 m2
  • Afmeting 12 bij 3.5 meter
  • Hoogte 2.60 meter
  • Inhoud 109 m3

Muziekvoorkeur
  • Pop
  • Rock
  • Klassiek
  • Jazz

Filmvoorkeur
  • Misdaad
  • Avontuur
  • Actie
  • Science Fiction
  • Thriller

Links vrienden
  • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets