Setpagina van: GasThorens


Mijn HiFi-systeem
Als puber liep ik een tijdje van de ene Hifishow naar de andere, tonnen voor een beetje beter geluid... Toen ik even in een High-endzaak werkte als 16 jarig ventje gingen de audiofielen me de keel uithangen.

Het gaat namelijk om de muziek niet om je set! Aan zogenaamde audiofiele opnames heb ik helemaal een broertje dood: luister maar eens naar te gekke platen uit jaren 40!

Toch wil je natuurlijk wel zo mooi mogelijk van je muziek kunnen genieten. En dat bleek te kunnen binnen mijn beperkte budget. Door mijn oude hobby had ik een bepaalde merk-kennis en dan zijn koopjes zo te vinden... Ook op zolders van bekenden en familie. Soms kon ik een mooi apparaat voor niets meenemen.

Mooiste scores voor (bijna) niets: een Fisher X100a buizenversterke en een Pioneer buizentuner TX-400 uit 1967 (gratis van grootouders), twee Tandberg Fasett (gekregen), twee B&W Matrix 1 (8 euro per stuk op koninginnedag) en twee Kef`s Cresta MKII (kringloop 15 euro)

Set 1: B&W Matrix 1 / Cambridge Audio P25 / Cambridge Audio Dacmagic / Marantz CD5400 / Thorens TD160 / Denon DL110

Set 2: Kef Cresta MKII / Fischer X100A / Philips CD160 / Thorens TD160 / AKG P8E-X6S / Pioneer TX-400

Mijn muziekreproduceermachinerie (met links een vintage Dual koffergrammofoon voor taalcursussen)

MarsipuThorens TD-160 met AKG P8E

Knoppencentrum

Den oude Fisher uit 1967

De favoriete band, de radio & het muzikale geheugen

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Overige accessoires Apple Airport Express
Computer Apple MacBook Pro
Hoofdtelefoon Audio-Technica ATH-M50
Luidspreker voor AudioEngine A2
Luidspreker voor Bowers & Wilkins Matrix 1
Geintegreerde versterker Cambridge Audio P25
D/A converter Cambridge Audio DacMagic
Element Denon DL110
Cassettedeck Denon DRM-540
Buizenversterker Fisher X 100a
Optische interlink HEMA Cable Audio Numerique Optique
Luidspreker voor KEF Cresta MKII
Platenschoonmaakmachine Knosti Platenwasser
Overige bronmaterialen Marantz PMD661
(SA)CD-speler Philips CD160
Tuner Pioneer TX-400
Luidspreker voor Tandberg fasett
Complete platenspeler Thorens TD 160

Mijn HiFi Geschiedenis
Jaren 80
Ik begon mijn muziekliefhebberij met een draagbare Sony stereocassettespeler met twee losse speakers en een stereo microfoon. Daarnaast kreeg ik voor mijn verjaardag ooit een plastic no-name Japans trash radiotje. Met de mircofoon nam ik toffe nummers op van de radio.

Gevoel voor klankkleur had ik al want in het weekend mocht de keuken transitor naar boven, dat deed ik altijd want die klonk beter.

midden jaren tachtig
Ik krijg de afdankertjes van mijn ouders. Hun oude set bestaande uit een Philips reciever, twee zelfbouwspeakers en een Gerard SP-25 platenspeler gaat naar boven.

Even later kon de Philips vervangen worden door een Tandberg TR 1000 reciever die ik van een vriendje kreeg. Ik was er erg blij mee want het was een stapje richting de fantastische set van moeder: een Tandberg TR-2080 en twee Elipson 1303`s.

Een Philips cassettedeck volgt. En ik mag,
als mijn moeder hem niet nodig heeft, haar Sony Discman (een van de eerste!) gebruiken als CD-speler.

1989
De Tandberg klinkt wat dof dus koop ik, van mijn eerste achter de lopende band verdiende geld, een Cambridge Audio P25. Eigenlijk wilde ik betere speakers maar ik was op dat vlak toen enorm kritisch. Luidsprekers zijn het hart van je installatie en bovendien had ik weinig geld. Echt luisteren deed ik op de Elipsons van mijn moeder. Toch ben ik blij met de Cambridge want hij voldoet nog steeds!

1990
Mijn Gerard krijgt een Grado ZTE +1 element en klinkt meteen stukken beter.

Begin 1991
Mijn favoriete winkel in deze dagen is Theo Pruijs Hifi in Utrechtsestraat te Amsterdam. High-end staat daar opgestapeld tegen de muur en het personeel is super aardig. In deze Amsterdamse sfeer kan ik, van een van de medewerkers, voor 100 gulden een Thorens TD-160 met AKG P8E element kopen. De bodemprijs is het gevolg van platen die op dat moment helemaal uit zijn. Toen de naald van mijn element later brak schrok ik me een hoedje: een nieuwe zou me ruim twee keer zoveel kosten als wat ik voor de pick-up had betaald. Dat geld had ik niet dus zit er nu een X6E in.

1992
Na de Thorens is het ineens gedaan met de hifi-hobby. Ik vind bandjes als Living Colour leuker, wil geen audio maar Pinkpop en speel zelf voor half naakte Red Hot Chili Pepper. Met de opgedane kennis koop ik wel nog steeds een goede variant van wat ik nodig heb.

Een tweedehands CD-speler Denon DCD-620 is de eerste aanschaf zonder ambitie. Deze CD-speler zal het heel lang vol houden...

1996
Een Denon DRM-540 wordt in de uitverkoop aangeschaft want de Philips is echt op na talloze uren speel en tape-plezier.

Bandjes blijven als student de voornaamste drager. Daarnaast koop ik veel tweedehands LP`s vooral uit geldgebrek, maar ook omdat de hoezen mooi groot zijn. Voordeel is dat mijn Thorens beter klinkt dan mijn Denon CD-speler.

Later in het jaar krijg twee Missions 760i die een pianospelende vriend over heeft. Het is een hele verbetering maar de zelfbouwluidsprekers blijken in het mid en laag helemaal zo slecht niet. Wel heb ik eindelijk mooi hoog.

De Missions vond ik altijd al charmant in de lage prijsklasse. Daarom heb ik ze nog steeds. Mijn immer zingende buurvrouw heeft ze in bruikleen omdat haar speakers echt te beroerd waren.

1997
Mijn Cambridge krijgt gezelschap van een old-timer: The Fisher X-100a van mijn grootouders. Twee jaar lang voert deze buizenbak mijn Missions aan. De Cambridge blijft als reserve want soms breekt de ouderdom The Fisher op. Als ik verhuis en exclusief ga huren blijkt hij bovendien enorm veel stroom te verbruiken.

Vanaf 2000 is The Fisher met pensioen en vertoont het gevoelige baasje zijn kunsten alleen nog bij speciale gelegenheden.

2002
Op koninginnedag loop ik tegen twee luidsprekers aan die er wel verdacht goed gebouwd uitzien. Het blijkt een paar B&W Matrix 1 met van den Hul bekabeling te zijn. Ik mag ze meenemen voor 8 euro per stuk! Thuis val ik als een blok voor het paar want: B&W is Funky met een vette strakke en wollige bas.

Vroeger vond ik B&W niet helder genoeg maar audio is als hobby naar de achtergrond en als bassist en funk liefhebber moet ik toegeven dat ik dit iets minder realistische geluid juist erg lekker vind. Trouwens: wat is realisme bij popmuziek? Deze muziek komt altijd uit speakers die kleuren.

2005
De DCD-620 overlijdt na twaalf jaar(!) zeer intensief gebruik. Ik koop een Marantz CD5400 in de uitverkoop. Ik krijg van een muziekleraar een tweede Thorens TD-160, hevig gebruikt maar vast ooit nuttig voor een tweede set en onderdelen.

2007
Bij een radiostation waar ik werk wordt een Marantz CDR500 uit de studio weg gedaan en ik mag hem meenemen. Deze speler klinkt ietsje beter dan mijn CD5400. Toch mag vooral de laatste in woonkamer staan omdat hij een mooier uiterlijk heeft.

Om willen van gemak en het ontdekken van nieuwe muziek via Last.fm wordt mijn MacBook steeds vaker de bron voor muziek. Maar voor echt luisteren doen de Thorens en de Marantz nog steeds hun zaken.

2008
Ik maak uit baldigheid op hifi.nl een profiel aan en krijg op 9 oktober totaal onverwacht een mailtje dat `GasThorens` set van de week is! Ik draai er een mooie ouwe Funkadelic LP op en geniet van de muziek op mijn Vintage-End-Set.

november 2010
De computer rukt steeds verder op als bron voor radio en muziek. Ik vind mijn mac toch niet helemaal optima forma klinken. Ik twijfel lang maar besluit toch een D/A converter te kopen. De keuze valt op de Dacmagic van Cambridge. Volgens de verkoper zou mijn CD-spelertje van 200 euro gaan klinken als een van 1000 euro. Eenmaal thuis valt dat behoorlijk tegen. Met je oren gespitst hoor je wel een kleine verbetering. Maar om eerlijk te zijn: die is hooguit een tientje waard. Wel gaaf is de verbetering van het geluid uit mijn computer. Dat was zeker 250 euro waard. Helaas was de Dacmagic dus iets te duur maar ik ben er tevreden mee.

2011
Ontevreden over mijn pick-up geluid. Het AKG element klinkt door ouderdom echt niet meer, ik koop een Denon DL110 en dat scheelt veel. Zeker in combinatie met een knosti platenwasser. Waanzinnig wat een effect!

2012
Ik wil de apparaten niet zien omdat de computer meestal de bron is. Ik heb een mooi jaren 20 kastje waar 43 cm audio net niet in kan. Ik zoek dus een smalle CD-speler want de dacmagic en de tuner passen er wel in. Op zoek naar een kleine CD-speler komt een vriend, wiens vader de CD-speler nog mee ontwierp, aan met een goede Philips gebouwd in Hasselt (B) in de jaren 80.

Op kantoor en op reis wil ik ook iets dat beter klinkt dan mijn laptop maar niet te groot is. Ik hoor ergens de audioengine a2 en kan mijn oren niet geloven: zoveel geluid voor slechts 200 euro. ik ben verkocht, ze sieren nu mijn bureau.

Aan het einde van het jaar krijg ik twee luidsprekers die al heel lang bij een familielid stonden: de Tandberg Fasett. Deze door de bekende Noorse ontwerper Terje Ekstrm ontworpen luidsprekers in de vorm van een honingraat wilde ik al heel lang hebben, gewoon omdat ze er zo tof uitzien... Ze klinken trouwens nog aardig ook :-)

2017
Ik blijf de kringloop checken voor een fraaie hoog rendement vintage luidsprekers voor mijn Fisher buizenversterker. Op een dag staat er iets leuks: een setje Kef Cresta mkII uit 1972. Vijftien euro voor dit setje `Rogers LS3/5A avant la lettre`. is geen geld en ik moet zeggen: ze klinken goed voor hun leeftijd. Ik mis wat laag maar voorlopig zijn ze de beste match voor mijn buizenbak.

Verder mijn platenspeler een beurt gegeven nu heeft hij o.a. een verzwaarde bodem.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Strak met funky bas door de B&W luidsprekers!

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Alleen als ik tegen iets mooiers aanloop in de kringloop of zoiets. Ik wil nog wel een fraaie vintage line-up maken voor de studeerkamer rond mijn oude Fisher/Pioneer/Thorens2 meuk. Zoek daar nog mooie luidsprekers voor en het liefste een Philips CD-100.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Ben tevreden. Wel wil ik een echte 70ties Fender Jazz Bass en een vijfsnarige Warwick!

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Gewone huiskamer, niet gaan bouwen om je systeem heen... Probeer je luidsprekers wel zo goed mogelijk neer te zetten.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
ca. 500 LP`s en CD`s. Ruim 600 GB digitale bestanden merendeel lossless cd rips en goede mp3`s (256-320 kbps)

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Paar uur per dag

Hoe vaak kijkt u film?
1 x per week


Hobbies
Contrabas, basgitaar & ukulele spelen (van klassiek tot pop), proberen Ramses Shaffy na te doen.

Overige
Het mooiste apparaat dat ik heb is een Acoustic Image combo basverster type Coda Series II voor mijn contrabas. Je kunt op deze versterker een mix maken van je element en een microfoon... Helemaal te gek. Joop, mijn contrabas uit de jaren dertig, klinkt er goed door!!!!! Dit is wel echt High End ;-)

GasThorens


GasThorens

Leeftijd 43 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs � 5.400
Door mij betaald � 3.100

Deze set is online gezet op
03-oktober-2008 . Ondertussen is deze pagina 5607 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 22-september-2017


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
 • Klassiek
 • Jazz
 • Wereldmuziek
 • Nederlandstalig
 • Funk
 • Ska

Filmvoorkeur
 • Documentaire

Film top 10
 • Underground
 • De Noorderlingen
 • Valery Gergiev In Rehearsal
 • Mano Negra Out of Time
 • Sting All This Time
 • Tocar y Luchar
 • Rosetta

Muziek top 10
 • Curtis Mayfield - SuperFly
 • Red Hot Chili Peppers - alles t/m BloodSugarSexMagic
 • Gotcha! - Gotcha! Gotcha! Gotcha! & Words & mUsic from da Lowlands
 • Doe Maar - Skunk, 4us en Doris Day
 • Maarten van Roozendaal - Verzamelt werk
 • Michael Franti & Spearhead - Pinkpop live 2001
 • Funkadelic - Maggot Brain
 • Pieter Wispelwey - J.S. Bach - 6 cello Suites
 • Johnny & Jones - Two kids and a guitar
 • Diverse artiesten - Easy Tempo Vol. 1-10

Populairste artiesten/bands
 • Frank Zappa
 • C-mon & Kypski
 • Living Colour
 • The Meters
 • Mostar Sevdah Reunion
 • Raymond van het Groenewoud
 • Faith No More
 • Gustav Mahler
 • Sergej Prokofjev
 • Igor Stravinsky

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets