Net als zoveel hier ooit mijn eerste plaatjes gedraaid op een klik-klak pick-upje met Philips buizenradio. Kwaliteit was toen nog geen issue, plezier wel.
De passie voor muziek heeft altijd boven de noodzaak voor nieuwe apparatuur gestaan. Toch in de loop van de jaren het nodige geïnvesteerd in meer beleving en kwaliteit. In basis trouw gebleven aan stereo weergave, geen meer-kanaals systemen.
Het pad is langs allerlei wegen gegaan, soms compromissen door gezinsomstandigheden, dan weer een andere richting door puur enthousiasme over de prestaties van bijvoorbeeld een andere versterker. (warme herinneringen aan de Pioneer A400 met de daarbij ontwikkelde luidsprekers, maar ook mijn eerste set Driade luidsprekers etc.)
Mijn huidige systeem is opgebouwd uit hoogwaardige no-nonsense en duurzame componenten.
Ik heb gestreefd naar gebalanceerde weergave. Een strak, gedefinieerd laag, met transparant en eerlijk mid-hoog.
Er moet van alles ‘ingegooid’ kunnen worden en overtuigend worden weergegeven. En overtuiging is er voldoende!
De B&W`s profiteren enorm van de stabiele aansturing van de Sphinx Project 12`s, met enorme reserve. De rest van de keten loopt daar goed in mee. Met de recente uitbreidingen en vervangingen is met name de analoge weergave naar een hoog peil gebracht en kan ik veel meer flexibel met digitale bronnen omgaan.
Updates:
Update december 2014:
De Project 12`s zijn nu beide voorzien van zwaardere MOS-FET`s, hebben nieuwe Elco`s (FC van Panasonic) en trafo`s gekregen. Zijn weer helemaal klaar voor de volgende ronde.
Update Juli 2014:
Ditmaal geen technische, maar een cosmetische verbetering. Voor de DD40 een nieuwe stofkap laten maken van plexiglas. Ziet er stukken beter uit.
Update April 2014:
Door een defect aan een van de Project 12`s, is deze gemodificeerd met andere, zwaardere MosFet`s. Het tweede exemplaar volgt.
Update december 2013:
De Sphinx Phono Equaliser is gemodificeerd, nieuwe ingangs JFET, betere OpAmps en alle Elco`s vervangen voor het betere werk van Panasonic. Het resultaat? Verbluffende stap vooruit in fijndetail en dynamiek.
Direct maar besloten een elementwissel te doen naar een Ortofon MC10 Supreme.
Update november 2013: omdat ik beschikte over een volledige set reserve woofers/tweeters voor de 805`s, deze maar voorzien van `verse` units. Nu weer inspelen en ervaren wat de verschillen zijn. Subjectief wellicht, maar de gelaagdheid van het geluidsbeeld komt meer uit de verf.
Update September 2013: modificatie van de Sphinx Phono Equaliser wordt overwogen. Gekeken wordt naar upgrades voor Elco’s, Opamps, Jfet’s etc. Dat moet klankmatig een nog hoger niveau kunnen opleveren.
Update Juli 2013: via Marktplaats een Belkin PF40 gekocht. Mooie opwaardering. Meer defnitie, rust en detail. Direct bekabeling aangepast en vervangen.
Wat erg makkelijk werkt is de trigger aansluiting in combinatie met de relais gestuurde uitgangen. De hele set met 1 knop aanzetten is nu mogelijk.
Update Juni 2013: de Sphinx Phono Equaliser heeft zijn intrede gedaan. Super, wat een dynamiek en controle! Tijd om weer de nodige lp`s opnieuw te luisteren. De bouw en instelmogelijkheden spreken tot de verbeelding, hoogwaardige kwaliteit voor jaren luisterplezier.
Update Juni 2013: Pioneer N-50 speelt nu een paar weken. Zeer naar tevredenheid. Een aanrader! Ik gebruikt de Pioneer ook als DAC voor mijn zelfbouw CD loopwerk, zelfs alleen als DAC is dit een uitstekend apparaat.
Ik stream Flac en MP3 bestanden vanaf een WD Digital NAS via Wifi, gaat uitstekend. Bediening via de iPad bevalt goed, met als bonus Apple Airplay, wat vooral met YouTube materiaal veel waarde toevoegt.
Tevens een ontdekkingsreis in Internetradio, waarbij de Linn Jazz zender in 320 KB p/s een goede referentie biedt voor wat klankmatig mogelijk is.
Update Mei 2013: Pioneer N-50 aangeschaft, wordt binnenkort in de set geplaatst.
Update april 2013; een nieuwe phonotrap is in de planning. Een Sphinx. Moet een mooie upgrade zijn voor de analoge weergave. Verdere plannen gaan in de richting van een streamer. Pioneer N-50 lijkt een interessante value for money oplossing, moeten we maar eens gaan luisteren.
Update november 2012; de Monitor Audio GR10`s hebben plaats gemaakt voor de B&W Nautilus 805 op originele stands, loodgevuld.
Update augustus 2012; de NAD C162 is vervangen door de NAD C165, mooie stap vooruit, de Phono MC ingang speelt beter dan de Phonobox SE!
Update april 2012; de NAD C541i CD speler is verkocht, hiervoor in de plaats een prachtig, door mezelf gebouwd loopwerk met Philips CDM12 als basis, in combinatie met een losse DAC op basis van de CS4398 van Cirrus Logic
Update december 2011; de DD40 uitgerust met Ortofon MC10 Super en van den Hul interlink. De Pro-ject Phonobox SE is voorzien van betere Panasonic Elco`s en Burr Brown opamps. Dit speelt wel heel erg mooi!
Update mei 2011; Thorens TD320 MKIII vervangen door Micro Seiki DD40
B&W Nautilus 805
Sphinx Project 12 MKIII
De set in kast
Micro Seiki DD40
Zelfbouw CD loopwerk bovenlader
Al weergegeven in de inleiding. Door werkzaam te zijn geweest in de AV branche met veel in aanraking gekomen.
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Dynamisch, muzikaal en betrokken. Ogen dicht en de boel staat letterlijk in de kamer te spelen. Gaat niet om de laatste finesses in klank, beleving is veel belangrijker.
Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Niet veel eigenlijk. Binnen mijn budget en woonruimte is er een mooi totaal ontstaan. Mogelijk nog een DAC upgrade.
Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
MC element opwaarderen, verdere bekabelingoptimalisaties, audiogroep aanleggen.
Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Jaren 30 woonkamer 6x4 meter (LxB)
Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Ca. 600 CD`s, Rock, Pop, Electronisch, Jazz
Ca. 400 LP`s
Ca. 2TB audio files op NAS
Hoe vaak luistert u naar muziek?
5-6 uur per week gericht luisteren
Hoe vaak kijkt u film?
Hooguit 1 keer per week
Mijn eerste set bestond uit Philips ‘plastic’ componenten, midden jaren tachtig. Daarbij de meest gammele platenspeler die ze in Eindhoven ooit bedacht hebben. Ik wilde met mijn beetje verdiende geld snel een setje kopen…niet de beste keuze dus.
De plaatjesdraaier werd al snel vervangen voor een Dual CS-505MKII met na korte tijd een Linn K5 element.
De naief aangeschafte Jamo Compact 70’s werden vervangen door BNS E12’s. Frans van den Berghe had daarmee een prachtig speakertje voor mijn zolderkamer gemaakt. Jammer dat ik ze heb weggedaan, ze zouden nog prima dienst kunnen doen in een tweede of derde set.
Mijn eerste baantje als audio verkoper bracht mij een JVC AX333BK versterker met bijpassende tuner. Het begon al ergens op te lijken! Een Sony cassettedeck verving de gammele Philips en dankzij mijn toenmalige baan bij Pioneer kon ik het deck upgraden met een beter ALPS loopwerk.
De versterker schoot te kort voor mijn inmiddel bij Arnold Heres gekochte Driade 7’s in prachtig metallic grijs gespoten. Een Pioneer A656 werd gekocht en de voeding gemodificeerd voor meer reserve.
Inmiddels had ik een Marantz CD56 gekocht, die prima klonk maar een slap en rammelend mechanisme had. De Marantz eruit, een Pioneer PD 8500 kwam in de plaats. Wat een speler! Gebouwd als een tank, met een mooie dubbele 18-bit converter.
Het bleef kriebelen en de Pioneer versterker werd ingeruild op een Rotel. Muzikaal een mooie stap.
De PD8500 werd een PD9300 met het fameuze Stable Platter loopwerk. De oude JVC tuner werd vervangen door een Pioneer F701. Met deze set heb ik jaren gespeeld.
De Driade’s moesten om praktische redenen het veld ruimen. Toen Pioneer de A400 versterker uitbracht was ik op slag overtuigd. Heel bijzonder wat dat apparaat kon. De Rotel ging eruit en bij de A400 kwamen de Pioneer S-4UK speakers. Deze waren (zeldzaam!) in Engeland ontwikkeld om met de A400 optimaal te presteren. Ik heb ze nog op de vliering liggen.
Na jaren van Hifi stilstand met zelfs nog een 2.1 subwoofer speaker set (ongelooflijk, maar waar) is de set de deur uitgegaan en kwam een NAD-C320BEE versterker met NAD C541i CD speler. De trouwe Dual bleef rondjes draaien.
De speakers vervangen door Kef Cresta C10’s en al snel de Kef Q1’s. De Q1’s voorzien van andere bekabeling en betere terminals. Deze combi heeft me veel plezier gegeven.
Dankzij goede vriend Jan kon ik een paar Sphinx Project 12MKIII versterkers toevoegen die een tijdje op de pre-out van de C320BEE hebben gedraaid. De versterker is toen vervangen voor een NAD C162 voorversterker en de Q1’s vervangen voor de Monitor Audio GR10. Sprongen vooruit!
De kriebel bleef bestaan. De Dual 505MKII werd vervangen door een MKIII en tenslotte een MKIV met beter element. Toen ik een Thorens TD320MKIII met TP90 op eBay vond, in nieuwstaat, heb ik de Dual maar de deur uitgedaan en ben gaan spelen met de Thorens en Grado Gold Reference element. Bitumen er tegenaan en nieuwe bekabeling. Dat werd echt mooi plaatjes draaien.
De rest van het verhaal staat in de inleiding van mijn setpagina.