Setpagina van: Eric van Spelde


Mijn HiFi-systeem
Vinyl, cd, buizen en hoorns.

De Avantgarde Duo XD luidsprekers worden volledig actief aangestuurd volgens het DSET (dedicated single ended triode)-principe waarbij het 12 dB passieve filter voor de hoge tonen in luidspreker is vervangen door als 6dB hoogdoorlaatfilter gedimensioneerde koppelcondensatoren in de eindversterkers voor de hoogweergave (een paar voor dit doel gemodificeerde Welter EbIII uit midden/eind jaren negentig met TJ Full Music 2A3 eindbuizen) en nog een keer 6 dB/octaaf in de uitgangscondensatoren in de HT-uitgang van de voorversterker.

De versterker (Audio Note Quest 300B monoblokken) die voor het middengebied (de grote 'toeters') wordt ingezet, is net als voorheen elektrisch ongefilterd aangesloten (er vindt akoestische filtering plaats waardoor deze hoorn naar het laag en hoog toe langs 'natuurlijke' weg wordt begrensd).
Door het nauwkeurig afstemmen van de twee 6 dB hoogdoorlaatfilters kon de frequentiepiek die Duo's alstijd rond de wisselfrequentie van 2.000 Hz hebben, vrijwel volledig worden geĆ«limineerd en de single-ended triodeversterkers 'hangen' direct aan de hen toegewezen luidspreker. Daardoor, en door het extreem hoge rendement (107 dB/W/m!) en de hoge impedantie van de hoorndrivers (16 resp. 18 Ohm) gelden de beperkingen die het gebruik van single-ended buizenversterkers zonder tegenkoppeling aan 'normale' belastingen met zich meebrengt (bandbreedte, dempingsfactor, frequentiekarakteristiek wordt mede beĆÆnvloed door de complexe impedantie- en fasekarakteristiek van meerdere drivers en wisselfilter) eigenlijk niet meer. De twee 12" lagetonenweergevers per kant worden elk door hun eigen klasse D-versterker met 500W elk aangestuurd, door de zaak opnieuw te bekabelen en een groot aantal stekkerverbindingen te elimineren wist Triple M Audioshop hier ook nog een belangrijke verbetering te bewerkstelligen. Deze set up 'staat' sinds eind 2017, daarvoor heb ik een klein jaar met de Duo XD's 'puur' gedraaid op alleen de Audio Note monoblokken. De XD's vervingen mijn 'oude' en ook enigszins gemodificeerde Duo's.

Update 23-02-15

Sinds de vorige update is er nogal wat veranderd. De gemodificeerde Audion versterker heeft plaats moeten maken voor een paar Welter Electronic EbIII monoblokken met TJ Full Music 2A3 eindbuizen, eerst even met een Audio Innovations L2 voorversterker die werd afgelost met een `halve` zelfbouw (een beetje van mij, en wat meer van Triple M Audioshop) op basis van Machmat/Pink Faun`s originele Minion, met veel bijzondere componenten in (vooral) de separate voeding. De Pink Triangle draaitafel kreeg gezelschap van een `moderne` soortgenoot in de vorm van een Funk Firm Vector 3, en wordt op het ogenblik flink gemodificeerd. Als derde loopwerk komt er ooit nog wel eens een Lenco-projectje...

Audio Note M1 RIAA is nu voorzien van een compleet nieuw opgezette `choke loaded` voeding en een zekering met grotere contactvlakken - mooi werk van Henk Huitema bij Triple M Audioshop.

Ook is er sinds enige tijd een aparte audiogroep vanaf de zekeringkast.


Update 17-10-12

EƩn kanaal van mijn Audio Note M1 RIAA phono pre kreeg ineens last van ruisen, kraken, poppen en klikken. Zal wel een defecte buis zijn, dacht ik en dat klopte (de eerste buis die in 7 jaar draaien met buizen vervangen moest worden omdat `ie niet meer deed what hij moest doen!). Apparaat naar mijn vaste reparatie/modificatieadres Triple M gebracht. Daar werd geconstateerd dat ik het bij het rechte eind had. Naast een wat beter setje ECC82/88 dan waar het apparaat standaard mee werd geleverd ben ik gelijk maar voor wat upgrades gegaan. Koppelcondensatoren waren simpele MKTs (tja, je zult weten dat je bij Audio Note vrij onderaan de `interne hiƫrarchie` hebt ingekocht ;) ) en dat zijn nu Sprague Vitamin Q papier in olie`s. Tien weerstanden hebben het veld geruimd voor Allen-Bradley exemplaren en Triple M kennende zullen ze ook wel weer iets aan hoogfrequent-ontkoppeling in de voeding hebben gedaan. :o)
Het resultaat was weer eens overduidelijk. Meer rust, veel meer detail, meer `zwart`. Het aloude analoge medium zet hiermee weer een stapje vooruit t.o.v. de cd...

Update 18-9-12.

Na aanschaf van een Audio Innovation Series 800 step-up trafo (het eerste ontwerp van Peter Qvortrup! - vgl. Audio Note AN-S1/2) kon ik eindelijk naar een `echt` low output MC-element gaan uitkijken. Clemens van Triple M Audioshop had iets bijzonders en passends: een `naked` versie van Ortofon`s roemruchte SPU-lijn! Met een effectieve massa van 13,5g is de NA Ace Space (net) zwaar genoeg en de combinatie is schitterend.

Draaitafel staat nu op een muurbeugel van Rega. Ik hoefde daarvoor alleen de positie van de kegels onder de draaitafel iets te veranderen.

De opgevoerde Audio Note One.1x DAC was heel mooi. Michiel van Emmerik had echter iets nog mooiers; door Ed de Jong met o.a. een buizenvoeding geĆ¼pgrade DAC 3.1x. Geleend `om te proberen`, om de concluderen dat deze prachtmachine nergens meer naartoe ging. Daar ging het grootste deel van mijn vakantiegeld...

Verder heel wat kabels geprobeerd voor de step up - phonotrap aansluiting, een groot aantal op zich heel mooie gingen in deze relatie gewoon `niet` (brom), uiteindelijk ging het tussen een `simpele`Audio Note AN-C en de Burmester Lila. Kon hier na wat heen en weer luisteren werkelijk geen kwalitiatief verschil uitmaken dus ben gegaan voor de kortste...

Onder de DAC en cd-loopwerk zitten nu telkens drie isolatieblokjes die Mario van Audio Note eens naar Nederland bracht. Ziet er uit en voelt als een soort zwart kurk, maar brengt toch weer wat extra rust en focus.

En nu: muziek! :)


Update 14-2-12.

Drie Furutech FP-314a netkabels gekocht bij Michiel van Emmerik (Audio Perfection) via deze site. Hij kwam ze op een zaterdagmiddag langsbrengen, wat leidde tot een gezellige ad-hoc luistersessie...

CD-loopwerk gerepareerd/schoongemaakt en verder gemodificeerd; DAC gemodificeerd. Beide door Matthijs van Triple M/Pink Faun.

CEC TL5100: verbeteren voedingselco`s, diodes en toevoegen Hf ontkoppeling. Nieuwe Furutech netintree. Betere bedrading een aansluiting SPDIF output. Reparatie schoonmaken loopwerk en vervangen aandrijfsnaar.

Audio Note DAC One.1x Signature: verbeteren voedingselco`s, diodes en toevoegen Hf ontkoppeling. Nieuwe Sylvania 6111WA buis, ipv Philips ECG 6111 en verbeteren belangrijkste signaal componenten.

Afgelopen weekeinde de wisselfilters (alleen voor het hoog: de middenhoorns worden direct door de versterker aangestuurd zonder enige elektrische affiltering) van de Avantgarde Duos geĆ¼pgraded met Sprague papier-in-olie condensatoren en een NOS teflon bypass in plaats van de standaard polypropyleen condensatoren. Spoel vervangen door Tritec luchtspoel.

Stekerverbindingen aan middenspeaker en wisselfilter vervangen door soldeerverbindingen. Grote stalen `pijp` aan de binnenzijde behandeld met resonantiedemping uit een spuitbus (Caliber, wordt gebruikt in de car-hifi om stalen carrosseriepanelen `stiller` te krijgen).

Ongelooflijk wat er nu nog meer aan muzikale informatie komt uit speakers die toch al bekend staan om hun extreme `snelheid` en oplossend vermogen! Dit had ik niet verwacht. Ik heb nog wel wat uurtjes inspelen voor de boeg, maar voor mijn gevoel is ook de muzikaliteit en homogeniteit nu al toegenomen.

Ook `al vast` een Audio Innovation Series 800 MC step-up transformator (ontwerp Peter Qvortrup, voorzover te bepalen identiek aan de huidige Audio Note AN-S1) aangeschaft om straks met een `echt` (low output) MC element te gaan spelen. Wordt een tweedehands Ortofon SPU Royal N (een `naakte` SPU-variant met de gebruikelijke halfduims bevestiging). De Pink Triangle komt op een muurbeugel van Rega te staan (bodemplaat met kegels aangepast).
Componenten:

Pink Triangle PT1 gemodificeerd tot `Anniversary Light`, Funk Firm Achromat en armboard
Nottingham Analogue Ace Space 10"(!) arm (waarschijlijk een one-off)
Ortofon SPU Royal N element
Audio Innovations Series 800 step-up trafo

Audio Note M1 RIAA phono stage

CEC TL-5100 loopwerk met Pel Audio en Triple M modificaties
Audio Note DAC One.1x Signature, Triple M gemodificeerd
Audio Note AN-V digitale interconnect

Audion/Triple M 2A3 SET op basis Audion Sterling
Border Patrol MB PSU

Avantgarde Acoustic Duo luidsprekers

47Labs 4708 OTA luidsprekerkabel
47Labs 4708 OTA interconnect (1x)
Nordost Blue Heaven interconnect (1x)
AHP Klankmodule 3i in zekeringkast
Furutech FP-314a netkabel (4x)
Belden netkabel; Rittal verdeeldoos

Pink Triangle zelf gemodificeerd, Escap motor op subchassis geplaatst als bij de Anniversary

Avantgarde filterupgrade: papier-in-olie en teflon condensatoren, Tritec luchtspoel

Binnenzijde van middentoonhoorn met behandeld met `rubberachtig` dempingsmateriaal.

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Eindversterker #naam Welter EBIII/2A3
Loopwerk #naam Pink Triangle PT1
Platenmat #naam Dereneville Magic Mat
Loopwerk Acoustic Signature Challenger Mk III
Arm Acoustic Signature TA-1000
Netfilter AHP Zekeringsproducten Klankmodule 3i
Voorversterker Audio Innovations Series 800 stepup
D/A converter Audio Note DAC One 1x Signature
Eindversterker Audio Note Quest
DAC Audio Note Dac 3.1X NL Signature
Phono versterker Audio Note M1 RIAA
Luidspreker voor Avantgarde Acoustic Duo XD
Loopwerk C.E.C. TL5100
Element Denon DL-160
Platenmat Funk Firm Achromat
Loopwerk Funk Firm Vector 3
Overige kabels Furutech FP-314a netkabel 3x
Loopwerk Lenco L75
Phono versterker Modificatie Triple M Audioshop
Luidspreker voor Modificatie Triple M Audioshop
Eindversterker Modificatie Triple M Audioshop
Voorversterker Modificatie Triple M Audioshop modificatie step up
Element Ortofon SPU Royal N
Voorversterker Pink Faun Tube Pre custom
Interlink Pink Faun Diverse/zelfbouw
Luidsprekerkabel Pink Faun Zelfbouw
Overige kabels Pink Faun netbakebels diverse/zelfbouw
Arm Reed L 12"
Naalddrukweger Shure SFG-2

Mijn HiFi Geschiedenis
Begonnen met Philips set uit de koopjeshoek (zonder cassettedeck) eind 1982. Al snel eerste `echte` speakerset gekocht: Mission 70 II, vervolgens aangevuld met Yamaha A-320 versterker, Dual 505-2 de Luxe platenspeler en Aiwa cassettedeck. In 1986 kwam met de Philips CD-150 de eerste cd-speler in huis.
Vervolgens set gekocht uit Engeland met dezelfde platenspeler, Cyrus One versterker en Mission 737 Renaissance speakers. Van mijn stagevergoeding bij Het Vrije Volk een Pink Triangle draaitafel (ex-demo) gekocht, Die heb ik nog steeds. :o) Versterker geĆ¼pgraded naar Cyrus Two (tweedehands). Toen een hele tijd niets. Voornamelijk muziek gedraaid in de auto.
Na aankoop appartement draaitafel weer tevoorschijn gehaald en een Audion Sterling versterker gekocht (weer een demomodel) omdat ik een paar jaar te voren de legendarische Silver Nights had gezien en gehoord op een paar Hornings in de Doelen.
Een verademing ten opzichte van het `audiofiele`, overgedempte en kleurloze geluid van de toen zo in zwang zijnde gigantische transistorbolides met moeilijk aanstuurbare `super`speakers - de muziek lƩƩft weer! Sindsdien altijd het idee van `buizen` met eenvoudig aanstuurbare luidsprekers in mijn hoofd gehad als `poor man`s` route naar muziekweergave die betrokkenheid en emotie genereert.

Die Hornings zaten er voor mij voorlopig niet in, dus een set Acoustic Energy Aelite 2 gekocht en een gebruikte Densen phono voorversterker. `Buizenvriendelijke` speakers waren hier indertijd niet echt in ruime mate aanwezig. Dus een paar jaar later bij Definitive Audio voor een leuke prijs een set tweedehands Living Voice Avatars aangeschaft. Dit begon er op te lijken - de Sterling begon ineens te `ademen`! Hierdoor verder op het ingeslagen pad van hoogrendementspeakers en single-ended versterking. Dromen van hoorns en dan sneller dan je had kunnen hopen je droomspeakers kunnen kopen - de Avantgarde Duo`s! Het extreme rendement en de semi-actieve aansturing met eigen versterking voor de baskasten gaf de mogelijkheid naar een echte triode te gaan (de stuurtrap van de Audion was door Matthijs van Triple M al grondig vernieuwbouwd) - uiteindelijk voor de 2A3 gekozen. 3,5 W is aan 104 db/W meer dan genoeg in een appartementencomplex. Densen phono pre ingeruild op Audio Note bij Audio-Life (perfecte service, Caspar leende mij eerst een R-Zero II om eens geheel vrijblijvend te proberen. Moet hij niet te vaak doen, kost me altijd meer geld... ;o) ). Sugden CD-speler verkocht en tweedehands een CEC-loopwerk en een Audio Note D/A converter kunnen aanschaffen.
Ben nu wel ongeveer in mijn persoonlijke muzikale Nirvana aanbeland, alleen nog wat `odds and ends` (wat dan weer buitenproportioneel veel geld kost, dus rustig aan maar...)
Heb ook het advies gekregen eens een kleed op de vloer te leggen. Weet nog niet hoe ik dit ga invullen want het zitgedeelte staat (afgezien van mijn luisterstoel) diagonaal in de kamer om wat ruimte te winnen. Wordt vervolgd...

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Groots, direct, kleurrijk, open, `live`.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Akoestiek, (ont)koppeling speakers aan vloer.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Nieuwbouw appartement, woonkamer/open keuken ca. 35 m2. Eiken vloer. Redelijk minimalistisch ingericht.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Ca 800-850 stuks vinyl, ca. 230 cds. Voornamelijk elektronische (dans)muziek van Kraftwerk via Depeche Mode, New Order, Front 242, Massive Attack, Bjork, Faithless en The Prodigy tot Armin van Buuren (A State Of Trance), 80er jaren new wave/rock/alternative/industrial tot metal (Within Temptation, Rammstein), David Bowie, Led Zeppelin, Doors etc.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Elke dag.

Hoe vaak kijkt u film?
Vrijwel nooit.


Hobbies

Eric van Spelde
Leeftijd 55 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs 67.500
Door mij betaald 45.000

Deze set is online gezet op
18-januari-2012 . Ondertussen is deze pagina 8424 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 07-november-2018


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
  • Rock
  • Dance
  • Metal
  • Electronic
  • Gothic
  • Symphonisch
  • Techno

Filmvoorkeur
  • nog 
  • niet 
  • ingevuld

Links vrienden
Bladeren tussen sets