Speakers : Linn Keilidh
Geïntegreerde versterker : Marantz PM7000
CD speler : Marantz CD6000 OSE KI Signature
Draaitafel Thorens TD 160 MKII
Element: Audio Technica AT-150MLX
Phono Pre: Graham Slee Gram Amp 2 SE
Streaming: Apple Airport Express
Interlink : gevlochten zelfbouw (cd speler & phono naar versterker)
Interlink : coax zelfbouw (draaitafel)
speaker kabel: Linn K400 met banaanstekkers
sfeerplaatje vanaf de luisterplek
TD160 MK II met Zebrano plint
Audio Technica AT-150MLX
Marantz CD6000 OSE KI signature
Linn Keilidh
Zoals zo velen ben ook ik begonnen met een mini-set. Hoewel de cd reeds lang daarvoor zijn intrede had gedaan was mij no-name setje helaas enkel voorzien van een cassettedeck. Voor fatsoenlijke muziek was ik dus aangewezen op het goede oude bandje!
Op mijn 14e kochten mijn ouders een andere (betere :-) ) Hifi-set, hun oude systeem mocht ik gaan gebruiken. Mijn vintage systeem bestond vanaf toen uit een Philips 22RH790 reciever, ITT T-230 speakers en een Yoko cd-speler (jawel, het is echt waar!). Later is hier een Technics SL-J90 platenspeler aan toegevoegd. Deze set heeft enkele jaren tot volle tevredenheid dienst gedaan. De cd collectie begon leuk te groeien en ik kreeg steeds meer interesse in de wereld van de betere muziek weergave.
In 2002 was het dan eindelijk zo ver, er ging een (voor mijn budget) echt goede set komen. Na diverse luistersessies naar verschillende speaker merken en types (met name Tannoy, B&W, KEF en Mission) bij verschillende dealers ben ik uit gekomen bij mijn huidige speakers, de Mission M52. Met name het heldere, open karakter en het grote beeld dat deze speakers weten neer te zetten spreekt me nog steeds erg aan. De versterker werd een Marantz PM7000 en de cd speler een Marantz PM6000 OSE KI Signature. De laatste was eigenlijk ver boven mijn budget, maar de kwaliteiten van deze speler hebben me over de streep getrokken. Ik kan niet anders zeggen dan dat de speler zijn belofte meer dan waar heeft gemaakt. Een cd opzetten is telkens weer genieten! Voor het draaien van platen ging de Technics platenspeler mee naar de nieuwe set. Speaker kabels waren Van den Hul CS 122 en de interlink was een standaard dropveter (deze is later vervangen voor een Van den Hul D-102 MKIII). Nieuwsgierig naar het nut van goede bekabeling ben ik wat gaan experimenteren, al snel kwam ik er achter dat een goede koper speaker kabel het in mij set beter doet dan de hybride Van Den Hul kabel. Ook een uit 4 aders gevlochten UTP kabel met Neutrik pluggen bleek in mijn setup beter te voldoen dan de Van den Hul interlink. Bij de interlink denk ik dat met name de kwaliteit van de pluggen het verschil maakt. De Neutrik pluggen hebben zoveel meer grip op de aansluit punten dan de pluggen van Van den Hul
Maart 2004
Platen, en de daarbij behorende rituelen, hebben altijd al een grote aantrekkingskracht op mij gehad. De Technics platendraaierd die mijn set sierde was echter geen partij voor mijn cd speler. Mede daardoor draaide ik bijna nooit platen. Om serieus naar mijn vinyl collectie te kunnen luisteren was een andere draaitafel de enige optie. Aangezien mijn platen collectie nog niet echt groot was, vond ik een nieuwe goede draaitafel een te grote investering vond. De de keus is gevallen op een Thorens TD 160 MKII, die nog voorzien was van het standaard meegeleverde Ortofon VMS 20 EO MK II element. Dit was een behoorlijke verbetering!
Augustus 2008
De platencolletie is behoorlijk gegroeid en ik twijfel al een hele tijd aan de kwaliteit van het Ortofon element. Met de draaitafel onder de arm ben ik naar een bekende dealer in het noorden van het land afgereisd. Voor een nieuw element. De keus is gevallen op de Grado Prestige Gold, een muzikaal, iets wat warm klinkend element, dat goed past bij de rest van mijn set.
Oktober 2010
De TD-160 MKII draait nog steeds naar volle tevredenheid zijn rondjes met het Grado Prestige Gold element. Al langere tijd loop ik rond met de gedachte om de prestaties van deze tafel te verbeteren. De eerste stappen hiervoor zijn gezet. Binnenkort krijgt de Thorens een nieuwe zware plint die op dit moment vervaardigt wordt door een bevriende meubelmaker. Ondertussen heb ik intern al het een en ander aangepakt, zoals een u profiel tussen het lager en de armbus. Dit resulteert in een strakker geluid met meer diepte. Al met al een super goedkope modificatie, maar een grote vooruitgang in het geluid!
November 2010
De nieuwe plint voor mijn TD 160 MKII is klaar. De uiteindelijke uitvoering is in Zebrano fineer met zwarte in gefreesde plint. Het Zebrano is hoogglans gelakt, de zwarte delen zijn in matte lak.
Naast de nieuwe plint zijn de volgend modificaties doorgevoerd:
- Neutrik chasis delen
- Eurostekker connector
- Loodbitumen aangebracht op het metalen chassis
- Aparte aarde draad, los van de signaalweg
- Subchassis opnieuw afgesteld
Bij de vorige modificatie was het geluid al een stuk strakker geworden, de instrumenten beter te volgen en het 3 dimensionale plaatje werd veel mooier neergezet. Deze aanpassing heeft dit nog eens versterkt en ik wist niet dat er nog zoveel informatie in de groeven verborgen zat! Op mijn kastje staat nu een prachtige draaitafel zijn kunsten te vertonen. Ik ben hier behoorlijk blij mee!
Augustus 2011
Mijn Thorens draaitafel heb ik nog iets verder aangepast met de volgende onderdelen;
- Het subplateau verder gedempt met loodbitumen
- Nieuwe veren van een Linn LP 12 gemonteerd. Deze kunnen meer gewicht hebben dan de originele Thorens veren. Dit is gunstig gezien het toegenomen gewicht van het subplateau. De nieuwe veren heb ik gemonteerd zonder schuimrubber dempers.
- Een nieuwe vilten mat ter vervanging van het standaard rubber exemplaar van Thorens.
Oktober 2011
Tot nu toe gebruikte ik voor vinyl weergave de ingebouwde phono pre van mijn Marantz PM 7000. Op zich heb ik zo altijd goed van mijn vinyl collectie kunnen genieten. Nu de vinyl weergave steeds steeds strakker is geworden komen ook de tekortkomingen van de phono pre aan het licht. Met name de laagweergave en de dynamiek laten te wensen over.
Ter vervanging van de ingebouwde Marantz pre heb ik gekozen voor de Gram Amp 2 SE van Graham Slee. Hoewel het apparaat volgens Graham Slee minstens een week aan de stroom moet hangen voordat ie volledig tot zijn recht komt is de weergave nu al heel erg mooi. Overigens vind ik het inspelen van een apparaat zonder bewegende delen lichtelijk overdreven… In die zin verbaast het me dan ook niet dat de Gram Amp vanaf de eerste minuut schitterend presteert! De laagweergave en dynamiek zijn stukken beter geworden en de plaatsing van de instrumenten is veel mooier.
Januari 2014
Het Grado Prestige Gold element heeft plaats gemaakt voor een Audio Technica AT-150MLX element. De vinyl weergave is met sprongen vooruit gegaan. Met name de definitie en de spreiding van de instrumenten is sterk verbeterd. Sommige opnames heb ik zowel op CD als LP, in veel gevallen verkies ik de vinyl weergave boven de digitale uitvoering.
november 2014
Mijn schitterende set Mission M52 speakers heb ik verruild voor een set Linn Keilidh. De Keilidh laat heel veel detail horen en voert je op sublieme wijze mee in de muziek. Daar staat echter wel tegenover dat de Mission M52 neutrale is. De Keilidh kleurt iets in het mid-laag. Ik hoop dat het toevoegen van een Ku-Stone voet dit gaat verhelpen :-) De voet van de Missions had ik gevuld met zand. Dit maakte het geluid een stuk strakker. Ik hoop dat de Ku-Stones hetzelfde gaan doen voor de Keilidh.
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Een open, heldere en dynamische sound die je bij de muziek betrekt en goed is voor uren luister plezier!
Waar liggen bij u de verbeterpunten?
geen echte wensen...
Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
genieten
Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
De oppervlakte van de woonkamer is ongeveer 17 m2. De vloer is van beton met een vloerkleed. De akoestiek kan waarschijnlijk wel iets beter, maar ook nu is het zeker al genieten.
Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
ongeveer 155 cd`s & ongeveer 155 lp`s
Hoe vaak luistert u naar muziek?
Met name in het weekend en dan meestal wel een paar uur intensief.
Hoe vaak kijkt u film?
nooit