Setpagina van: regenboog


Mijn HiFi-systeem
Basis stereo en surround set:
2018-12-08
Speakers front: Focal Scala Utopia V2
Stereo versterker: Naim SuperUniti
AV receiver: Yamaha DSP Z11
BluRay universeel speler: Marantz UD9004
Ultra BluRay Universeel speler: Oppo UDP-203
Video streamer: Dune HD Solo lite
Rear speakers: Focal JMLab electra 1008BE
Sub woofer: Focal JMLab electra SW 1000BE2
Center speaker: B&W HTM4
CD/SACD speler: T&A SACD1250R
TV: Philips 55OLED803
Luidsprekerkabel: Audioquest Rocket 88
Interconnect sub: Audioquest G-Snake
Interconnect sub: Audioquest Sub-X
Interconnects: van Hull D102 MKIII

We zijn klaar met het updaten van de set. Afgelopen week de Philips LED TV vervangen door een 55inch OLED en zwart is nu echt zwart.
In 2017 de Oppo UDP-203 aangeschaft om ook multichannel te kunnen streamen. De Oppo is het beste apparaat in zijn klasse. Met gescheiden HDMI voor video en audio. Dus ik kan mijn Yamaha Z11 receiver nog steeds gebruiken (heeft geen 4K optie, maar is analoog super goed). Verder heb ik een Dune HD solo video streamer die aan de HDMI ingang van de Oppo is gekoppeld. Dit werkt allemaal perfect. Helaas is Oppo gestopt met audio, dus ik zit er aan te denken om maar een reserve apparaat te kopen...
In 2015 de front speakers Focal Electra 1028BE vervangen door de Focal Scala Utopia V2. Nieuwprijs 23.000€. Gekocht voor 12.900€ en pas 3 maanden oud. Dit was een groot toeval en geluk (bestaat dus wel). Was op zoek naar Scala Utopia piano black, maar vond de nieuwprijs te hoog. Stonden ineens op marktplaats, de verkoper moest wel. Het was de speaker de deur uit of zijn partner de deur uit.
In 2013 de T&A versterker vervangen door de Naim SuperUniti om ook te kunnen streamen in alle formaten. De Naim werkt ook als eindversterker voor de Yamaha Z11 front speakers. Het bijkomende voordeel van de Naim is dat je het ingangs volume nivo vast kunt zetten per ingang. Op deze manier is bij meer kanaals het volume te regelen via de surround versterker (geen instelling op de Naim nodig). Super handig!!

2014-12-01
Speakers front: Focal JMLab electra 1028BE
Stereo versterker: T&A PA 1530R
AV receiver: Yamaha DSP Z11
Universeel speler: Marantz UD9004
Video streamer: HDX-1000 (NMT)
Rear speakers: Focal JMLab electra 1008BE
Sub woofer: Focal JMLab electra SW 1000BE2
Center speaker: B&W HTM4
CD/SACD speler: T&A SACD1250R
TV: Philips Cinema 50PFL7956H 21:9
Luidsprekerkabel: Audioquest Rocket 88
Interconnect sub: Audioquest G-Snake
Interconnect sub: Audioquest Sub-X
Interconnects: van Hull D102 MKIII

2011-11-20
Uiteidelijk alle speakers vervangen door de Focal Electra serie. Na verschillende luistersessies tussen B&W 803/805 Diamond toch weer gekozen voor Focal. Op basis van budget en de luisterruimte voor de electra gekozen incl. de sub woofer.
Ook de Sony TV vervangen voor een Philips Cinema 21:9. Film en muziek luisteren zijn nu echt een belevenis geworden.

2010-09-10
Door een aanbieding bij Stassen Hifi uiteindelijk de Marantz UD8004 toch ingeruild voor een UD9004, het vlaggenschip van Marantz.

2010-01-01
Dit jaar geinvesteerd in een nieuwe universeel speler om ook BluRays te kunnen afspelen. De keuze was tussen de Denon 4010 en Marantz UD8004. Door de betere analoge prestaties heb ik uiteindelijk voor de Marantz gekozen. De speler heeft betere prestaties dan de oude DENON DVD2900 maar ik ben niet onder de indruk van de firmware. Hierover al vele malen contact gehad met Marantz Europe echter de oplossing is er nog niet. Een aantal minpunten van de firmware:
* speelt geen `selfmade` DVDA`s
* speelt beperkt AVCHD`s af
* Bas management (alleen voor analoge uitgang) gaat niet goed samen met HDMI HD audio uit. Ik wil nl. mijn SACD`s via bas management analoog uit over 4 kanalen verdelen (geen center) en films via HDMI audio met alle kanalen (gebruik makend van AV bas management). Dit is helaas alleen mogelijk door steeds de setup te veranderen, wat natuurlijk zeer omslachtig is. Uiteindelijk hoop ik nog steeds op een goede oplossing. Het is wel genieten van de BluRays, luister maar eens naar Chris Botti - In Boston.

2009-01-30
Een volledige aanpassing van de set om een grotere LCD te kunnen plaatsen. Uiteindelijk was dit een halfjaar plan. Samen met Johan van het Goois Meubel Atelier een nieuwe audiokast ontworpen, zodat de LCD niet meer in de kast geplaatst hoeft te worden. Het doel van de nieuwe set was HD compatibel. Als eerste de Ziova streamer vervangen door de HDX-1000. Hierna de Marantz SR9200 vervangen door de Yamaha DSP Z11 en als laatste de Loewe LCD vervangen door de Sony KDL-46w4500.

2007-12-27
Dit jaar geïnvesteerd in de ontkoppeling van stereo en surround. Lijkt eenvoudig, maar als je dezelfde front speakers voor zowel de stereo versterker als surround versterker wilt gebruiken dan is de oplossing niet zo eenvoudig. Sinds 2 weken heb ik de PA 1530R stereo versterker van T&A. Hieraan gekoppeld is alleen de T&A SACD 1250R en natuurlijk de beide front speakers. Hoe nu de surround versterker te koppelen met de front speakers? Via google waren meerdere oplossingen te vinden. Beide versterkers aan de front speakers gekoppeld, maar ook door gebruik te maken van de bi-wire aansluitingen en beide versterkers aan de speakers te koppelen... Beide oplossingen leken mij niet zo`n goed idee.
Dan maar eens met T&A in Duitsland bellen, de oplossing leek eenvoudig, pre-out van surround versterker naar AMP 1 input van de stereo versterker. Volgens Marantz Benelux was dit geen werkbare oplossing, dubbele front speakers was hun alternatief. Uiteindelijk heeft het artikel in HiFi.nl `Surround met Stereo` van 19-08-2004 mij overtuigd (http://www.hifi.nl/allesover.php?id=1635). De set is aangesloten zoals in dit artikel omschreven. Door de pre-out aan de AMP input te koppelen moet je wel zo`n 18 dB overbruggen via instellingen in de surround versterker en de volume regeling van de stereo versterker. Het resultaat mag er wezen; duidelijke verbetering in het laag en meer transparantie. De beperking van de akoestiek wordt hierdoor wel duidelijker...

2007-02-23
De T&A SACD 1250R is uitgeleverd. Het heeft even geduurd (zwart front is niet zo populair meer) maar dan heb je er ook wat voor. Vooral het afspelen van CDs is nu een hele stap vooruit t.o.v. de Denon DVD 2900 universeel speler.

Audio en video zijn in deze set geïntegreerd. De set in in de loop der jaren opgebouwd, ieder jaar tijdens de kerstperiode wordt er geïnvesteerd. Mijn doel is om elk jaar de zwakste schakel te vervangen. Met de laatste vervanging van de CD speler door de T&A SACD1250R zijn alle belangrijke set elementen op het gewenste nivo.
Het hart in deze set is de Marantz SR9200 die ik in de uitverkoop bij RAF in de zomer van 2003 heb gekocht. Ik heb een liefhebber van Marantz in combinatie met de Focal/JMLab speakers. Naar mijn mening geeft deze combinatie een neutraal, transparant en helder geluid. Ik heb een brede smaak van muziek. Zowel klassiek, pop, rock en jazz horen tot mijn favoriete muziekstijlen. De Marantz past naar mijn mening goed bij deze smaak. Ook alle mogelijkheden van deze receiver komen goed van pas, de SR9200 stuurt namelijk 2 verschillende ruimtes aan die apart geschakeld kunnen worden. De flexibele toewijzing van de digitale ingangen en de direct source koppeling voor de analoge ingangen zijn voor mij van belang om alle ingangbronnen goed te kunnen koppelen. Voor een aparte (stereo) audio en video set heb ik geen ruimte. Ook de afstandbediening (RC3200) geeft veel plezier bij het via de PC programmeren van de toetsen, macro’s en schermkoppelingen.
Na de aanschaf gaf de SR9200 nogal wat problemen bij het inschakelen. De oplaadstromen van de voeding elco’s waren kortstondig zo groot dat de automatische zekering er iedere keer uit vloog. Na overleg met Marantz Europe heb ik de automatische zekering vervangen door een trage zekering waardoor het probleem niet meer optrad.
Het meest trots ben ik op de Focal / JMLab electra 1027be front speakers. Al jaren lang ben ik een grote fan van JMLab en heb dan ook in de loop der jaren al mijn speakers door dit merk vervangen. Ik heb geen liefhebber van Frankrijk, maar speakers kunnen ze maken! Helaas vind ik dat dit dat dit merk te weinig aan marketing doet, waardoor het te weinig bekend is. Hierdoor blijft het altijd het kleine broertje van B&W, maar doet wat betreft kwaliteit-prijs verhouding niet onder. Met speakers is het thuis altijd de discussie over de grootte en omvang, maar in het geval van de electra 1027be is dit niet zo. Van huisgenoten, familie en vrienden hoor ik alleen maar lovende verhalen over het uiterlijk van deze speakers . Ook met de Denon DVD2900 ben ik tevreden. Ondertussen is er al een nieuwe versie (op het verlanglijstje) de DVD 3930 met HDMI tot 1080p. Over de surround kwaliteit van de Denon ben ik zeer tevreden, de CD kwaliteit kan beter. De lange opstarttijd vind ik voor CD’s en SACD’s zeer storend. Bij DVD heb ik hier minder last van (TV en receiver moeten dan ook nog ingesteld worden). De T&A SACD 1250R is nog in bestelling en moet nog geleverd worden, deze informatie zal ik later toevoegen.

De gehele set in de woonkamer

het stereo gedeelte met de Naim versterker en T&A SACD speler

de Focal Scala Utopia V2

De AV Receiver Yamaha DSP Z11

De beide (U)BluRay spelers: Marantz UD9004 en Oppo UDP-203

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Interlink AudioQuest copperhead
Luidsprekerkabel AudioQuest Rocket 88
Interlink AudioQuest G-Snake
Interlink AudioQuest Sub-X
Luidspreker center B&W 800 HTM4
Subwoofer Focal SW 1000BE2
Luidspreker voor Focal Scala Utopia V2
Luidspreker surround Focal Electra 1008 BE
Blu-Ray speler Marantz UD9004
Netfilter Monster HT 800 DE
Geintegreerde versterker Naim Audio SuperUniti
Luidsprekerkabel Oehlbach 2 x 6 mm2
Blu-Ray speler OPPO UDP-203
LCD-Scherm Philips 50PFL7956/H
(SA)CD-speler T+A SACD 1250 R
Interlink van den Hul MD103 MKIII
Surround receiver Yamaha DSP Z11

Mijn HiFi Geschiedenis
Ik heb een lange HIFI geschiedenis, dit heeft natuurlijk ook met mijn leeftijd te maken. In 1981 ben ik bij Polygram begonnen als Project Manager bij de bedrijfsautomatisering. Bij Polygram heb ik leren luisteren, heel veel A->B luistertests. In deze tijd raakte ik ook betrokken bij de bouw van de allereerste CD fabriek ter wereld (in Langenhagen bij Hannover). In die tijd lange discussies over het CD formaat, vooral de sample frequentie van 44.1 kHz was een regelmatig onderwerp van discussie. Daar Polygram onderdeel was van Philips bestond mijn set in deze tijd uit veel componenten van dit merk. De allereerste CD speler ter wereld de Philips CD100 was in mijn bezit samen met de versterker 22AH708 (nog steeds in mijn bezit) en de luidsprekers F9818 (de grootste die Philips ooit gemaakt heeft). Op internet is nog zeer veel terug te vinden over deze componenten, kijk maar eens op de website www.mfbfreaks.nl. Mijn eerste 3 CD spelers waren allemaal Philips en nog steeds maken ze goede loopwerken met uitstekende error correctie, helaas ziet het er niet uit en zijn de overige onderdelen van mindere kwaliteit. Hierna heb ik 2 marantz spelers gehad (DR6050 en DV4100 OSE), apparaten zijn echter allemaal kapot gegaan. Geen marantz meer dus als CD / DVD speler.
De Philips speakers F9818 zijn in 1992 vervangen door de JBL LX750. De philips hebben een zeer laag rendement en de JBL juist een zeer hoog rendement. Achteraf niet zo’n goede vervanging daar de JBL’s nu naar mijn mening minder waren. De JBL’s zijn dan ook vrij snel vervangen door mijn eerst JMLab’s electra 920. Uiteindelijk heb ik deze vorig jaar door de 1027be vervangen (zie boven).
De Philips versterker 22AH708 werd vervangen door de Philips DFA888. Een stereo versterker gebouwd door Marantz en één van de eerste versterkers met een ingebouwde DA converter. Hierna ging het over op surround met de Onkyo TX-SV828THX (1997), een surround versterker met gescheiden AC3 decoder. De Onkyo heb ik vervangen door de Marantz SR6200, uiteindelijk ook geen goede vervanging daar het analoge gedeelte van de SR6200 minder is dan van de Onkyo. Ik heb de Onkyo vooral vervangen om het decorder gedeelte, deze receiver had geen DTS. Zo’n vier jaar geleden dacht ik nog dat DTS volledig Dolby Digital zou vervangen, in de praktijk is hier niet veel van gebleken. De Marantz SR6200 heb ik reeds na 6 maanden vervangen. De combinatie met de JMLab electra 920 was geen goede. De SR6200 had te weinig trafo vermogen om de electra’s goed te kunnen aansturen. De SR6200 is dus vervangen door de huidige Marantz SR9200.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Voor stereo wordt er gebruik gemaakt van de T&A SACD en Naim SuperUnity streamer/stereo versterker.

Voor multi SACD en DVD-A wordt er gebruik gemaakt van de analoge koppeling tussen de Marantz UD9004 en de Yamaha Z11. Of tussen de Oppo UDP-203 via HDMI naar de Yamaha Z11. Op deze manier zijn ook DSD files te streamen vanuit de Oppo. De Oppo kan streamen via de Synology NAS naar de versterker. Op de Yamaha maakt ik gebruik van Direct Source, dus geen bas management of equalizer. Zoals vermeld heb ik een brede muziek smaak en ben een liefhebber van een neutraal maar helder geluid. De berilium tweeter van de Focal Scala Utopia geeft het geluid weer zoals ik het graag hoor. Een helder en transparant geluidsbeeld. Het dieplaag van de Utopia is ook perfect, heb de brug verbinding op de speaker iets aangepast, ivm de akoestiek van de huiskamer. Door de opstelling en beschikbare ruimte staat de speakers te dicht bij achter en zijwand.


Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Belangrijkste verbeterpunt is de opstelling en akoestiek van de ruimte. Helaas is hier niet al te veel aan te doen zonder dat het wooncomfort zal verminderen. Ik sta open voor ideeën om met minimale aanpassingen de akoestiek van de ruimte te verbeteren. De speakers, A/V versterker en CD speler zijn nu van vergelijkbaar nivo. Na aanschaf van de Philips 55OLED803 zijn we helemaal klaar. Zwart is nu ook echt zwart. Mijn partner vind nu zelfs Steven Wilson goed met de BluRay Home Invasion.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Na het vervangen van alle speaker incl. bekabeling is de set nu compleet en gebalanceerd. Dus voorlopig geen toekomstplannen.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
De luisterruimte is de woonkamer voor met zitbank. De kamer zelf is ongeveer 9x4 meter en ruim 3 meter hoog. De vloer is van parket (zonder vloerkleed) en wanden zijn van kalkzandsteen (met stukwerk). Er hangen gordijnen die echter vrijwel nooit dicht zijn, daar de woonkamer op één hoog is boven de garage. Er is weinig demping in de luisteromgeving, geen boekenkast of wandkleed in de buurt.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Zo`n 1500 CD`s waarvan de helft pop (rock, symphonic, jazz, easy listening, raggea, r&b, etc.) en de andere helft klassiek. Hiernaast zo`n 80 SACD`s, 20 DVD-A, 100 BluRays en 150 DVD`s. Verder zo'n 4TByte aan muziek (flac, HDflac, multichannel flac, DSF, multichannel DSF).

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Iedere dag wordt er wel naar muziek geluisterd, maar vaak is dit maar een enkel nummer. Alleen in het weekend ga ik er echt voor zitten. Vaak op zaterdag een uur echt luisteren in combinatie met een krant of tijdschrift.

Hoe vaak kijkt u film?
Zo`n 3-4 keer per week


Hobbies
Muziek, joggen, voetbal, films kijken

Overige
Op internet ben continue op zoek naar aparte muziek opnames die via de normale kanalen niet te krijgen zijn zoals
• De originele quadro opname van Pink Floyd - Dark Side Of The Moon geproduceerd door Alan Parsons en omgezet op DVD-Audio format
• DVD-A van In The Court of – King Crimson
• DVD-A van Selling England By The Pound – Genesis
• Etc.

regenboog


De jongste luisteraar in huis

Leeftijd 61 jaar
Set Stereo & Home Cinema
Nieuwprijs � 34.000

Deze set is online gezet op
20-januari-2007 . Ondertussen is deze pagina 11388 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 29-december-2018


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 36 m2
 • Afmeting 9 bij 4 meter
 • Hoogte 3.5 meter
 • Inhoud 126 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Klassiek
 • Jazz
 • Singer/Songwriter
 • Wereldmuziek
 • Reggae
 • R&B
 • Rock `n Roll
 • Symphonisch

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Komedie
 • Romantiek
 • Thriller

Film top 10
 • American Beaty (1999)
 • Wild At Heart (1990)
 • Amadeus (1984)
 • Brutti Sporchi e Cattivi (1976)
 • The Doors (1991)
 • Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983)
 • Apocalypse Now (1979)
 • Annie Hall (1977)
 • Raise The Red Lantern (1991)
 • Closer (2004)

Muziek top 10
 • U2 - Achtung Babe (1991)
 • Blur - 13 (1999)
 • The Doors - L.A. Woman (1971) DVD-A
 • Joy Division - Closer (1980)
 • Joy Division - Unknown Pleasures (1979)
 • Pink Floyd - Dark Side Of The Moon (1973) SACD
 • The Smiths - The Smiths (1984)
 • King Crimson - In The Court of The Crimson King (1969) DVD-A
 • U2 - The Joshua Tree (1987)
 • Genesis - A Trick Of The Tail (1975)

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets