Setpagina van: Martijn


Mijn HiFi-systeem
Mijn eerste serieuze hifi set:

Overzicht vanuit de luisterpositie

Met het minimalistische ontwerp heeft PMC naar mijn mening een beeldschone speaker ontworpen

De bekende DAC van Chord. De soundstage die dit kleine doosje cre√ęert is indrukwekkend!

Het eerlijke en neutrale geluid van deze versterker vind ik goed matchen met PMC.

Overzicht

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Overige kabels AudioQuest Carbon USB
Overige kabels AudioQuest Carbon Ethernet
Netwerkspeler Auralic Aries
D/A converter Chord Electronics 2Qute
Geintegreerde versterker Music Hall A70.2
Luidspreker voor PMC Twenty Series 23
Netfilter Supra Cables LoRad MD06-EU MK3
Netsnoer Supra Cables LoRad 2.5 CS-EU
Interlink Tellurium Q Ultra Black
Overige kabels Tellurium Q Black jumper
Luidsprekerkabel Tellurium Q Black

Mijn HiFi Geschiedenis
Ik ben al sinds mijn jonge jaren druk met muziek geweest. En dan niet met cre√ęren maar met luisteren.
Van mijn vader heb ik op 6 jarige leeftijd een Amstrad cd speler en cassettedeck gekregen. Die werd op 14 jarige leeftijd vervangen door een JVC 3-cd wisselaar.

Op 18 jarige leeftijd heb ik een 5.1 setje van JVC aangeschaft, in het bijzonder de TH-A55. Op die leeftijd keek ik vrij veel films en was ik geregeld aan het gamen. Het JVC`tje heeft 16 jaar trouwe dienst gedaan. Inmiddels staat de set bij een collega muziek te maken.

Begin 2014 besloot ik de JVC te gaan upgraden. Ik heb toen een Marantz AV receiver aangeschaft met een set KEF E305 eitjes. Ik merkte dat mijn oude passie langzaam maar zeker weer nieuw leven ingeblazen werd. Steeds vaker en vaker was ik op mijn front Kefjes via Spotify stereo muziek aan het luisteren.

Een aantal maanden later besloot ik, na heel veel websites en fora bestudeerd te hebben, maar eens bij verschillende hifi dealers binnen te lopen om vloerstaanders te gaan beluisteren. Ik heb niet heel veel audities hoeven doen om te ontdekken dat PMC matched met mijn idee hoe muziek en instrumenten behoren te klinken. Een paar weken later stonden er twee PMC Twenty 23`s voor mijn neus te glimmen. Wat een geluid! Wat een beleving! Wow, zo had ik muziek nog niet eerder beleefd.

Het is dit moment dat het hifi virus zich in mij genesteld heeft. Ik merkte dat dit een hobby is die me erg veel boeide. Ik moest gaan bedenken of ik de analoge of digitale weg wou gaan bewandelen. Met name gebruiksgemak was een vereiste, ik wou graag dat mijn vriendin zich ook uit de voeten kon maken met het systeem. De keuze is dus gevallen op digitaal.

Dat Spotify via mijn Marantz niet bepaald "hifi-proof" was besloot mij te gaan kijken naar streamers die Qobuz ondersteunde. Ik wist dat Sonos een ontzettend gebruiksvriendelijke oplossing was maar ik wist ook dat het gelimiteerd was aan maximaal redbook kwaliteit. De keuze is toen gevallen op een Bluesound Node, welke high res bestanden tot maximaal 192 kHz bij 24 bits kon afspelen. Tevens wekte het ook vertrouwen dat Bluesound een dochterbedrijf van NAD is.

Na aanschaf van de Bluesound Node merkte ik al snel dat de Marantz als versterker duidelijk limitaties had. Ik heb toen een Music Hall a70.2 ge√Įntegreerde versterker gekocht. Ik had deze versterker al eerder in combinatie met de PMC 23`s gehoord en was erg gecharmeerd van het eerlijke geluid. Desondanks dat de scherpe digitale rand van de Marantz verdwenen was, was ik toch nog niet tevreden. Bij de dealer meende ik dat de soundstage veel overtuigender klonk...

Opzoek naar een goede DAC! Weer heel veel literatuur studie gedaan (ik ben chemisch analist van beroep, deze literaire plan van aanpak zit nou eenmaal in mij). Ik las heel veel positieve reviews en berichten over de Chordette DAC`s van Chord. Helaas heb ik geen Chord dealer bij mijn in de buurt dus ik besloot er één te kopen zonder deze beluisterd te hebben. Nu is mijn ervaring en kennis met Hifi, en in bijzonder met DAC`s, gering, maar ik kan met veel overtuiging zeggen dat deze DAC een zeer goede koop is geweest. De verbeterde soundstage die met deze DAC gepresenteerd werd was bijzonder. Als je je ogen sluit, hoor en voel je in de ruimtelijke breedte en diepte waar de muzikanten stonden tijdens de opnames... Een oog opener hoe het wijzigen van één onderdeel de beleving compleet op zijn kop kan zetten...

De DAC had veel issues met de Bluesound Node (veel click geluiden bij wisselen van verschillende bitrates, plus ik was niet gecharmeerd van de optische aansluiting) daarom heb ik een paar dagen later de Bluesound de deur gewezen. Ik heb vervolgens een goede USB kabel van Audioquest aangeschaft en mijn mini HTPC met de DAC verbonden. Hoewel ik afscheid heb moeten nemen van Qobuz is de geluidskwaliteit van een zelf geript album vele malen beter dan die van een streamingsdienst zoals Qobuz. Op de HTPC maak ik gebruik van Jriver Mediacenter. Een interessant stukje software die in combinatie met de Chord DAC zelfs DSD playback ondersteund. Dit vergroot het aanbod hoge kwaliteitsopnamen. Niet elke SACD klinkt beter dan de CD equivalent, maar er zijn SACD`s die echt onwijs goed klinken.

In de afgelopen maand ben ik vooral bezig geweest met de welbekende punten op de i. Zo heb ik een netfilter aangeschaft en wordt mijn versterker d.m.v. een goede kabel van stroom voorzien. Ook heb ik natuurstenen "schoenen" laten maken voor de 23`s. Hoewel de platen voornamelijk om esthetische redenen zijn aangeschaft hebben ze in mijn woonkamer een aanzienlijke impact op het laag gehad. Deze was gezien de kamer akoestiek wollig en ietwat slordig. Na plaatsen van de luidsprekers op deze Ierse hardstenen tegels veranderde dit naar compact en nauwkeurig, maar met overtuiging. Een echte aanrader indien je laag een opfrisser kan gebruiken want de kosten bedroegen slechts ‚ā¨70.

Deze set komt een heel eind in de richting hoe ik muziek wil ervaren. Ik realiseer mij echter goed dat het tweaken / veranderen van geluid het interessante is aan deze hobby. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat het erg lang gaat duren voordat ik rigoureuze wijzigingen ga doorvoeren. :)

*UPDATE* 03-07-2015

Inmiddels heb ik een Tellurium Q Ultra Black interlink en Black luidsprekerkabel aan de set toegevoegd. Met name de interlink kabel deed heel veel in mijn set. Wellicht in lijn der verwachting aangezien de Ultra Black een HiDiamond budget kabel vervangt. De meest opvallende verbetering is de zeer goede timing en precisie die de Ultra Black toevoegde. Ik betrapte mezelf erop dat ik uitbundiger dan tevoren met de muziek aan het "mee bewegen" was. Naast de zeer goede timing en precisie is deze interlink in het hoog erg schoon zonder saai te zijn.

De Black luidsprekerkabel zorgt voor een hoop rust en scheiding in het geluid. Hiermee bedoel ik dat luisteren op hogere volume niveaus een stuk minder vermoeiend en opdringerig klinkt. Ook valt op dat er meer ruimte tussen instrumenten lijkt te zijn. Het zorgt voor iets meer diepte en breedte in de soundstage.

Voor de aanschaf van deze kabels had ik sterk het gevoel dat de quest naar "mijn" geluid nog een aantal jaren op zich zou laten wachten. Verast als ik ben, ben ik met deze nieuwe kabels inmiddels erg tevreden over het geluid van mijn set.

*UPDATE* 05-09-2015

De gelimiteerde afspeel mogelijkheden en Windows foutmeldingen/crashes begonnen de nodige irritaties op te wekken. Er is niets zo vervelend als je lekker ontspannen muziek aan het luisteren bent dat je pc vastloopt of JRiver MC er mee ophoudt. Tevens begon ik de beschikking over een praktisch bedienbare internet afspeeldienst te missen. Nu stond een goede netwerkspeler al op de "next to buy" lijst dus ben ik mij hier maar in gaan verdiepen. Indien je als audiofiel ge√Įnteresseerd bent in een goede en relatief betaalbare netwerkspeler kom je al snel uit op de Auralic Aries. Deze speler is belachelijk populair, op computeraudiophile.com vind je de √©√©n na de andere topic over deze speler. Ik heb vervolgens de Aries beluisterd bij een hifi dealer en was al snel verliefd. Dit moest maar mijn nieuwe bron gaan worden.

Ik had echter één probleem. Mijn Chord QuteHD ondersteunde geen driverloze playback op Linux systemen, waardoor hij niet compatibel is met de Auralic Aries. Omdat ik bijzonder te spreken ben over de Chord Chordette DACs heb ik besloten om de quteHD te gaan upgraden naar de 2Qute, die wel driverloze ondersteuning biedt. De 2Qute is feitelijk een Hugo, alleen dan in een desktop DAC verpakking zonder headphone amp en interne batterij, maar wel met een betere galvanisch gescheiden USB ingang. Rik van Wifimedia kon mij een waanzinnig goed upgrade voorstel doen. Bij de aanschaf van de 2Qute heb ik ook een lineaire voeding van Sbooster besteld. De rust en detaillering die deze LPS toevoegt maakt deze aanschaf een no-brainer.

Terug naar de Aries. Wat zo interessant aan het apparaat is, is de ondersteuning voor draadloze playback. Sterker nog, Auralic adviseert (in combinatie met een goede router) om je muziek draadloos te streamen. Op deze wijze zou je geen last hebben van mogelijke interferenties welke ge√Įntroduceerd worden door de ethernetkabel. Nu gaat mij deze theorie wat ver, maar ik heb de audiokwaliteit tussen bedraad en draadloos wel uitvoerig vergeleken. Persoonlijk vind ik draadloos beter klinken. Of dit inderdaad komt door de theorie van Auralic of omdat mijn standaard cat 5e ethernetkabels minder geschikt zijn laat ik in het midden. √Č√©n ding weet ik wel zeker, draadloos kan deze speler prima bediend worden.

Uiteraard klinkt de muziek in combinatie net de Aries en 2Qute beter en zijn er veel meer micro details waarneembaar. Ook is de timing en precisie die de Aries levert uitzonderlijk, maar waar ik vooral erg gelukkig van ben geworden is het gebruiksgemak van de Auralic Aries. Zonder enig probleem switch je tussen je eigen muziek bibliotheek, Tidal of Qobuz en internet radio. Naast goede audiokwaliteit is veelzijdigheid en bedieningsgemak een erg belangrijk onderdeel zo blijkt.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Ik lees veelal bij elke set de volgende karakteristieken: "muzikaal" "detail" "plaatsing"... Naar mijn mening nietszeggende karaktereigenschappen. Zijn we hier niet allemaal naar opzoek? :) Ik denk dat mijn set vooral eerlijk klinkt.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Een belangrijk verbeterpunt is de akoestiek. Wellicht het grootste probleem dat bestaat in het compromis dat luister/woonruimte heet.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Inmiddels ben ik aardig tevreden over de huidige set. De volgende stap is een dedicated audio kamer welke voorzien zal worden van de nodige akoustieke behandelingen.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Mijn smaak kwa interieur is minimalistisch en modern. Een nachtmerrie voor elke audioset. Geen gordijnen, tapijt of andere wandversieringen. Ik heb een laminaatvloer met daaronder geluidswerend isolatiemateriaal. In mijn geval deden natuurstenen tegels heel veel voor het laag.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Ik beluister al mijn muziek digitaal via een NAS. Ik ben net begonnen met het opbouwen van mijn muziek collectie dus die is nog niet heel imposant.

Mijn smaak kwa muziek is zeer breed. Ik luister het liefst naar live opnames.


Hoe vaak luistert u naar muziek?
Elke dag een aantal uren.

Hoe vaak kijkt u film?
Ik kijk meer series. Mijn passie voor series bestaat nog steeds. Ik kijk met mijn vriendin vrijwel elke avond een aflevering.


Hobbies

Martijn
Leeftijd 38 jaar
Set Stereo

Deze set is online gezet op
05-juni-2015 . Ondertussen is deze pagina 2485 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 14-maart-2022


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Jazz
 • Singer/Songwriter
 • Wereldmuziek
 • Metal
 • Blues

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Avontuur
 • Actie

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets