Setpagina van: MuziekgeMac


Mijn HiFi-systeem
Weergave:
Het hoofdsysteem bestaat uit
- Denon AVR4310 receiver
- Yamaha WXC-50 streamer
- Focal Profile 918 vloerspeakers
Een recensent van hifi.nl noemde de Focal Profile-speaker "met een straatlengte verschil de mooiste speaker" die hij in huis heeft gehad (ik zal hem niet tegenspreken). De Yamaha-streamer kreeg de Best product Eisa award 2017-2018. En FWD noemde de Denon in haar review "een superieur middelpunt voor elk home cinema systeem" Ook de stereoweergave is van hoog niveau met een Burr-Browne DAC aan boord. "Ongelooflijk hoe helder en met een grote hoeveelheid finesse de verschillende klanken weergegeven worden" lezen we in het FWD-review. En zo is het.

Dit trio staat garant voor puur genieten.

Bronnen:
Een Apple iMac doet dienst als muziekserver. Alle muziek staat op een SSD-schijf. Voor beheer en weergave gebruiken we de programma's Apple Muziek en Audirvana. Streamen kan daarmee zowel via Apple Airplay2 als via Upnp, zodat ook weergave van Hi-res audio-bestanden mogelijk is.
Er staat een blueray-speler in de kast zodat we ook muziekdvd's kunnen afspelen.
Via de iMac of de Yamaha streamer kan bovendien elke gewenste internet streamingdienst worden gebruikt. Zelf gebruiken we op dit moment Qobuz- en Spotify-premium.

Kabeltjes enzo...:
Door onze oude telefoonkabelbuizen hebben we enkele jaren geleden ethernetkabels laten trekken. Daardoor is er een vaste en stabiele ethernetverbinding tussen de iMac en de Yamaha-streamer. De set is met cat-7 ethernetkabels verbonden, via een switch pal achter de set.
De Focalspeakers en de Denon-receiver zijn verbonden via Qed Silver Anniversary-kabels. (Ook de AudioEngine-set bij de iMac is voorzien van deze uitstekende Qed bekabeling). De interlinks zijn van Audioquest en Chord en vallen in de categorie "goed maar betaalbaar".

Gebleken is dat de stroomvoorziening minstens zo belangrijk is voor de kwaliteit van de geluidsweergave, als de kwaliteit van de set zelf. De set is aangesloten via een Monster-netfilter. De streamer en de receiver zijn voorzien van Audioquest NRG-Y stroomkabels. De netfilter en de stroomkabels zorgen voor een rustig en ruimtelijk geluidsbeeld. (De streamer kwam door aansluiten op een NRG-Y stroomkabel pas echt tot leven). Goede stroomkabels zijn de kers op de taart....

Bij de computer:
Direct vanaf de iMac luisteren kan ook. Daar zijn AudioEngine 5+-speakers op aangesloten via een Audioquest Dragonfly Cobalt (USB DAC) met een Audioquest Golden Gate-interlink. Review-conclusie van hifi.nl over deze speaker-set : "Een aanrader". En dat is het zeker!. Het geluid in combinatie met de Cobalt-DAC is subliem!
De 5+-set heeft in januari 2021 mijn Focal XS book-speakers vervangen, omdat de Focals helaas de geest hebben gegeven. De Focals waren heel goed, maar deze 5+ is echt beter. De AudioEngine 5+ set is qua uiterlijk minder elegant op de je bureau, maar geeft een verbluffend goed en ruimtelijk stereobeeld. Het geluid is beter uitgebalanceerd: bassen komen beter tot zijn recht komen dan bij de Focals, maar wel met behoud van een zeer goed hoog- en middenbereik.
Ze staan nog in te spelen, dus het gaat zelfs nog een slagje beter worden. Ze staan op bijpassende kleine AudioEngine standaards, waardoor de muziek direct op je oren is gericht en resonantie wordt voorkomen. Een kleine extra investering met groot effect.

Onze Sennheiser HD600 audiofiele koptelefoon is op de iMac aangesloten via een Audioquest Dragonfly Red (USB DAC).

Al met al een prettige combinatie van veelzijdigheid, gebruiksgemak en (het belangrijkste) fraaie natuurlijke geluidsweergave met veel dynamiek en detail....

Mijn hoofdsysteem

Denon AVR4310 Receiver

Yamaha streamer....

Audioquest Dragonfly Red & Cobalt

Focal profile 918

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Mac/PC Apple iMac 27 inch
Luidspreker voor AudioEngine 5+
Netsnoer AudioQuest NRG-Y2 en Y3
Voorversterker AudioQuest DAC Dragonfly Cobalt
Overige kabels AudioQuest Pearl Cat7 (Ethernet)
Voorversterker AudioQuest DAC Dragonfly Red
Coax interlink AudioQuest Golden Gate
Optische interlink Chord Company (The) Chord optilink
Surround receiver Denon AVR-4310
Luidspreker voor Focal Profile 918
Luidspreker surround Focal Sib
Overige accessoires Logitech Harmony Elite
Netfilter Monster HT-800
Blu-Ray speler Philips BDP 2590B
Luidsprekerkabel QED Silver Anniversary
LED-Tv Samsung UE55RU7470
Overige bronmaterialen Samsung 860 EVO 1TB
Hoofdtelefoon Sennheiser HD600
Netwerkspeler Yamaha WXC-50

Luisterkamer

Mijn HiFi Geschiedenis
Het begon ongeveer bijna 54 jaar geleden. In 1967 kreeg ik op mijn 10e verjaardag een kleine Philips transistorradio, waarmee ik (vooral krakende en ruisende) radiostations kon beluisteren. Nog een beetje primitief, maar ik was er superblij mee.
Nadat ik de oude monoplatenspeler van mijn ouders mocht annexeren, werd ik al gauw een fanatiek platenverzamelaar (singletjes, dat wel, want de beurs was smal)
Rond 1975 stond mijn eerste hifi stereo-setje in de kast (Akai/Lenco).

Sindsdien zijn vele componenten de kamer in- en uit-gedragen. Maar pas 15 jaar geleden ben ik bewuster gaan werken aan optimalisering van mijn muziekinstallatie (binnen redelijke budgetten). Toen ik in 2005 aan deze pagina begon, stond er een aardig doorsnee-set van Sony en Focal Chorus speakers in de kamer. Maar inmiddels is alles vervangen.

Belangrijke veranderingkwam in 2007 toen ik overstapte van Windows naar Mac en daarbij de mogelijkheden van wifi-streaming via Apple Airtunes ontdekte. Ik was aangenaam verrast dat de geluidskwaliteit van draadloos streamen niet onder deed voor mijn dure NAD-CD-speler (Ik werd zelfs zo enthousiast dat ik er een boek over heb geschreven).
In die tijd werd nog heel raar tegen mijn experimenten aangekeken. Streaming was in die tijd in de ogen van veel muziekliefhebbers immers het domein van de MP3tjes en dus niet geschikt voor kwalitatief hoogwaardige geluidsweergave. Ik voorspelde in mijn boek dat streaming een nieuwe standaard zou worden voor het hogere wifi-segment.

De steeds grotere bandbreedte in de jaren daarna maakte hoogwaardige streaming via internet mogelijk.
Nu, 12 jaar later, heeft elk zichzelf respecterende audiofabrikant apparatuur in het hogere segment uitgerust met wifi en/of hoogwaardige bluetooth. Meerdere internet streamingsdiensten leveren bovendien een geluidskwaliteit die de CD-kwaliteit evenaard of overtreft.
Mijn set is nu volledig gebaseerd digitale streaming, met een geluidsweergave van uitstekende kwaliteit. De vinyl-platen en CD`s zijn naar zolder verhuisd. De hele muziekverzameling staat nu op één SSD-kaart.

We zijn in de laatste 15 jaar doorgegroeid naar de huidige veelzijdige stereoinstallatie waarin Apple, Denon, Focal, Yamaha, AudioEngine, Audioquest en Sennheiser de hoofdrol zijn gaan spelen.

Ik geniet elke dag van de uitstekende kwaliteit van de beide sets en het gemak van streaming.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Goed in balans, natuurlijke weergave met veel detail

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Vooral bij de akoestiek in de kamer.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Ik heb voorlopig geen extra wensen. De Yamaha maakt multiroom streaming mogelijk. Wellicht dat ik daar binnenkort eens iets mee ga doen.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Veel harde materialen en een L-ruimte dus lastig qua akoestiek. Sinds het gebruik van een vloerkleed in de zithoek en een groot canvasdoek op de muur zijn we de echo grotendeels kwijt en klinkt alles rustiger. Maar e.e.a. is nog altijd voor enige verbetering vatbaar.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Ik heb één geluidsdrager (SSD-kaart) en die bevat bijna 17.000 muziekstukken, verdeeld over ongeveer 1440 muziekalbums in circa 20 genres. Daarnaast heb ik nog ongeveer 80 muziek DVD`s.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks

Hoe vaak kijkt u film?
Wekelijks


Hobbies
* Muziek
* Schrijven/Lezen
* Fotografie
* Reizen (zoek vooral de rust en de natuur)
* Klussen
* Film

Overige
Aanbeveling: besteed aandacht aan je stroombekabeling. Goede apparatuur kost wat, maar gaat met een goede netfilter + dito stroomkabels veel beter presteren. Goede stroomkabels maken veel verschil!
Moet je wel even uitvogelen welke kabel goed past bij jouw apparatuur, want "duur" is geen garantie voor "goed". Duurdere kabels bleken bij mij teveel weg te filteren, waardoor stemmen en bassen weliswaar prachtig klonken, maar begeleidende instrumenten in het midden en hoog teveel naar de achtergrond gingen. De goedkopere NRG-Y-kabels gaven een grote verbetering ten opzichte de standaard dropveters, maar ook de begeleidende instrument bleven helder, wat dus een betere balans opleverde.
Uitproberen is een van de genoegens van deze hobby. Dus veel plezier ermee!

MuziekgeMac


iMac als bron met AudioEngine 5+ .....

Leeftijd 63 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs 12.350
Door mij betaald 9.850

Deze set is online gezet op
01-januari-2005 . Ondertussen is deze pagina 105191 maal bekeken. Vandaag is de pagina 3 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 23-januari-2021


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 33.12 m2
 • Afmeting 6.90 bij 4.80 meter
 • Hoogte 2.45 meter
 • Inhoud 81 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Klassiek
 • Singer/Songwriter
 • New Age
 • Blues
 • Folk
 • Instrumentaal

Filmvoorkeur
 • nog 
 • niet 
 • ingevuld

Muziek top 10
 • Eagles - Hell freezes over
 • Gershwin - Pianoconcert in F
 • CSN & Y - Déja Vu
 • Dan Fogelberg - Home free
 • Simon & Garfunkel - The Concert in Central Park
 • Bonnie Raitt - Road tested
 • CPR - CPR
 • Mary Black - Hidden Harvest
 • Eva Cassidy - Fields of gold
 • The Beatles - Sgt Pepper's lonely heart club band

Populairste artiesten/bands
 • Crosby, Stills, Nash & Young
 • Clannad
 • The Beatles
 • The Eagles
 • Norah Jones
 • Eva Cassidy
 • Queen
 • Mary Black
 • Jackson Browne
 • Bonnie Raitt

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets