Setpagina van: SoundForge


Mijn HiFi-systeem
De set van Gert Jan Lodder alias SoundForge.

Kastje dicht

Kastje open

De Marantz ST-17, PM-14mkII KI en de CD-17mkII

De Pana TX-P50GT30E

De Piega`s met marmeren platen

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Beeldkabel AudioQuest Forest HDMI (1x 2m | 1x 3m)
Afstandsbediening Logitech Harmony 885
Geintegreerde versterker Marantz PM-14mkII KI
(SA)CD-speler Marantz CD-17mkII
Multi-speler Marantz UD5005
Tuner Marantz ST-17
Complete platenspeler Marantz TT-15
Plasma-Scherm Panasonic TX-P50GT30E
Luidspreker voor Piega LDR 5.2
Demper/kegel/cones/spike Soundcare Superspikes (onder Piega Luidsprekers)
Netsnoer Supra Cables Supra LoRad 2.5 (5x, waarvan 1x IEC 7 connector))
Losse voeding Supra Cables MD06-EU Mk II
Luidsprekerkabel van den Hul CS-122 BiWired geconfectioneerd met WBT 0645 connectors
Interlink Zelfbouw XTC Black Ultimate Special Edition(tussen PM-14mkII KI en CD-17mkII, UD5005, Horizon box (UPC) en ST

Mijn HiFi Geschiedenis
Vroeger werd ik door mijn opa al enthousiast gemaakt voor muziek en audio. Opa was namelijk een fervent muziekliefhebber en in het bezit van een B&O installatie, wat heel wat betekende in die tijd. Van hem kreeg ik mijn eerste transistorradiootje. Ik luisterde in die tijd veel naar de radio en kocht af en toe een singletje of een lp, die ik dan draaide op de Grundig platenspeler van mijn ouders. Op jonge leeftijd kreeg ik voor mijn verjaardag mijn eerste "stereo-installatie". Het was een soort combi-set, naar ik mij herinner van Audio Sonic, bestaande uit een ge√Įntegreerde versterker met platenspeler, die gekocht werd bij een dumpshop. Nog weer wat ouder kocht ik van mijn spaarcenten een Marantz versterker, een Marantz draaitafel en een setje B√∂se speakers. Mijn platenverzameling steeg gestaag in die tijd. Enkele jaren later verving ik de Marantz draaitafel door een JVC QL-A85 draaitafel, een dijk van een draaitafel die in die tijd fl. 1.999,-- kostte. De Marantz versterker werd vervangen door een Yamaha versterker. Tevens kocht ik een Yamaha tuner, een Yamaha cassettedeck en een Yamaha equalizer. Begin jaren `80 werd de cd ge√Įntroduceerd en kocht ik √©√©n van de eerste, maar zeker niet de slechtste Yamaha cd-spelers. Met deze set ik jaren naar tevredenheid geluisterd. De B√∂se speakers werden in de loop van de tijd vervangen door een set Impulse 34 luidsprekers en dat betekende een enorme vooruitgang. Na jaren genieten op deze manier was de set aan vervanging toe en besloot ik deze te vervangen door wederom een Yamaha set bestaande uit: een AX892 versterker, een TX592RDS tuner en een CDX993 cd-speler.

In 2001 werd ik, tijdens mijn werk als verzekeringsadviseur, op bezoek bij een klant aangestoken door het high-end virus. Ik wist niet wat ik hoorde en besloot in 2002 de stap te nemen om ook zelf "in het diepe te springen". Dit tot ontsteltenis van mijn echtgenote, want die vond zoveel geld uitgeven voor een muziekinstallatie de belachelijkheid ten top, maar inmiddels heeft ook zij vrede met mijn, naar haar mening, wat uit de hand gelopen hobby.
Na veel research en luisteren besloot ik een Marantz PM-14 versterker, een Marantz CD-17mkII en een set Piega LDR 5.2 luidsprekers aan te schaffen. De Marantz PM-14 is een 23 kg. zware versterker die een vermogen levert van 2 x 110 Watt RMS. Leuk detail is de centraal geplaatste temperatuurmeter. De Marantz CD-17 MKII is voorzien van een VAM1201 loopwerk voor een nauwkeurige cd-uitlezing. Daarnaast beschikt deze speler o.a. over CD-text. Beide apparaten zijn in champagne uitgevoerd en er is overduidelijk veel aandacht besteed aan de degelijkheid en de afwerking. De Zwitserse Piega LDR 5.2 speakers passen uitstekend in het interieur door hun slanke, hoge verschijning, smaakvol uitgevoerd in roestvrij staal. De speakers hebben een vloeroppervlak van 22 bij 23 cm. en zijn 1.60 m. hoog. Het betreft hier een basreflex drie-weg systeem bestaande uit een membraanunit, ook wel Lineair Drive Ribbon (LDR) genoemd, voor het hoog, een 10 cm. conus-middentoner en twee 12 cm. units voor het laag. In het dieplaag is er sprake van een dubbele basreflex-afstemming met twee akoestische kamers. De speakers laten biwiring toe dankzij de dubbele aansluitingen aan de achterkant. Bovendien is het door middel van schakelaars mogelijk om het diepe laag en het hoge hoog te be√Įnvloeden en aan te luisterruimte aan te passen. Volgens de specificaties hebben de Piega`s een frequentiebereik van 27 Hz tot ruim over de 50 kHz, hebben ze een rendement van 89dB en een nominale impedantie van 4 Ohm.

Begin 2005 werd de PM-14 vervangen door een Marantz PM-14mkII KI en tevens werd een Marantz ST-17 aangeschaft om ook het luisteren van muziek via de radio mogelijk te maken.

Ook films en documentaires hebben mijn belangstelling en daarom kwam er, eveneens, in 2005 een Panasonic TH-42PA50 bij, welke werd aangesloten op de tevens aangeschafte Pioneer DVR-920H Harddiskrecorder/DVD-speler. In 2012 werden deze vervangen door een Panasonic TX-P50GT30E en een Marantz UD5005. Tot op heden zorgt deze combinatie, aangesloten op de PM-14mkII KI, voor enorm veel kijk- en luisterplezier.

In 2014 begon het vinyl virus weer door mijn aderen te razen. Dit leidde tot de aankoop van een Marantz TT-15 platenspeler, welke het afspelen van mijn, inmiddels van zolder gehaalde, platencollectie op fantastische wijze doet.
O ja, en voor het vinyl mijn platenspeler aanraakt, krijgt het vinyl een heerlijke wasbeurt op de aangeschafte zwarte Okki Nokki!

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
In algemene zin kun je stellen dat dit beslist geen vermoeiende set is om naar te luisteren, maar eerder eentje van het rustige en ingetogen type. Tonaal is alles uitstekend in balans, instrumenten en stemmen behouden hun eigen klank, afmeting en natuurlijkheid. De muziek komt redelijk los van de speakers en dat alles zonder waarneembare kleuring. Daarbij is de hoogteplaatsing uitstekend te noemen. De membraantweeters doen hun werk buitengewoon fraai en gedetailleerd, beslist niet scherp of opdringerig. Het laag loopt zeer diep door, klinkt strak, gedetailleerd en ongekleurd. Hinderlijke laagresonanties zijn ondanks de begrensde opstelling niet waar te nemen. Bij de meeste muziek die ik beluister kan je echter duidelijk waarnemen dat de huidige opstelling van de Piega`s enigszins ten koste gaat van het podium, de ruimtelijkheid, de lucht en ook de dynamiek. Hierdoor komt de set soms wat vlak en geclusterd over. De "zwakke plek" zit `m naar mijn idee dus beslist niet in de apparatuur en/of de speakers maar in de opstelling.

Dit is naar mijn mening een buitengewoon plezierige set om naar te luisteren. De Marantz apparatuur behoeft geen nadere toelichting, deze is van uitstekende klasse. De Piega`s zijn uitstekende performers met een zeer geloofwaardige en evenwichtige klankbalans, een diep, nauwkeurig en ongekleurd laag, realistische stemmen en, dankzij de LDR-tweeters, een gedetailleerd maar beslist niet opdringerige hoogweergave. De opstelling gaat helaas overduidelijk ten koste van de diepte en breedteweergave, de plaatsing en de dynamiek. Ik heb, zoals velen, getracht een compromis te zoeken tussen "leefruimte" en "luisterruimte", waarbij naar mijn bescheiden mening de balans iets te ver is doorgeslagen naar "leefruimte". Gelet op de kwaliteiten van de Marantz componenten, de uitstekende Piega LDR 5.2 speakers en de afmetingen van m`n woonkamer moet het beslist mogelijk zijn om de kwaliteiten van mijn set meer tot hun recht te laten komen zonder dat dit ten koste van de leefruimte gaat. Een andere opstelling van de set, zoals al eerder in dit verhaal, zal in de toekomst dit moeten bewerkstelligen.


Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Een andere opstelling van de set, zoals al eerder hierboven vermeld.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Een andere opstelling van de set, zoals al eerder hierboven vermeld.

Tevens zou ik, mits de financi√ęn dit toestaan, de Marantz CD-17mkII willen vervangen door een Marantz SA-1, welke ik dan zou laten `modificeren` door Sound Evolution.


Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
De woonkamer zelf is ongeveer 5 meter lang en 5.50 meter breed. Na ca. 5 meter gaat de ruimte, evenwijdig aan de gang en afgebakend door een scheidingswandje, over in de smallere woonkeuken van ca. 6 meter. De set staat in de lengte van de woonkamer opgesteld in een, door de vaste hoekkast ontstane, inham van 3.20x1.20, in een grote antiek grenen kast. Vanwege de beperkte binnenruimte in de kast heb ik een achterpaneel verwijderd om zodoende voldoende ruimte voor powercords en interlinks te verkrijgen. Aan weerszijden van de hoge kast staan de Piega luidsprekers met Soundcare superspikes op marmeren platen. De Piega`s staan ca. 2 meter uit elkaar, redelijk dicht op de achterwand en zijwanden en volledig in de inham. De woonkamervloer is een grindvloer met een vloerkleed. Voor de kast staan op 1.50 meter afstand twee stoffen zitelementen. Verder staan in de woonkamer twee grote banken, normaliter in de breedterichting met er tussen een grenen salontafel.

Als ik serieus ga luisteren, schuif ik de salontafel opzij.Dit is natuurlijk niet optimaal maar het luisterplezier wordt er volgens mij niet minder om. In de toekomst wil ik, samen met m`n vrouw, eens kijken of het mogelijk is om de set aan de andere zijde (lengterichting) te plaatsen en tevens de meubels zodanig te positioneren zodat al dat geschuif niet meer noodzakelijk is. Verder ben ik over de akoestiek redelijk te spreken. Het is en blijft natuurlijk vooralsnog een leefruimte.


Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Ik bezit ca. 1400 CD`s, ca. 750 elpee`s en ca 600 DVD`s/Blu-ray`s.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Indien mogelijk dagelijks.

Hoe vaak kijkt u film?
Indien mogelijk dagelijks.


Hobbies
Muziek, film, computer en lekker eten.

Overige
De Thumbnails:

1) Piega LDR 5.2 linkerzijde.
2) Achterzijde LDR 5.2 met schakelaars.
3) De Soundcare Superspikes.
4) Piega LDR 5.2 rechterzijde.
5) De Marantz TT-15 platenspeler.
6) Nogmaals de complete set.

SoundForge


Me, myself and I

Leeftijd 60 jaar
Set Stereo

Deze set is online gezet op
29-oktober-2006 . Ondertussen is deze pagina 8576 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 15-februari-2022


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 27.5 m2
 • Afmeting 5 bij 5.50 meter
 • Hoogte 2.6 meter
 • Inhoud 71 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Jazz
 • Singer/Songwriter
 • Country & Cajun
 • Metal
 • Blues
 • Funk
 • Lounge
 • Symphonisch
 • Instrumentaal

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Komedie
 • Actie
 • Serie
 • Science Fiction
 • Thriller
 • Documentaire

Film top 10
 • Pulp Fiction
 • Traffic
 • Casino
 • CSI Series
 • American History
 • Leon
 • Something Gotta Get
 • The Untouchables
 • Jackie Brown
 • Star Wars Episodes

Muziek top 10
 • Jeff Buckley - Grace
 • Dream Theater - Score
 • Diana Krall - Live in Paris
 • Saint Germain - Boulevard
 • Nils Lofgren - Acoustic Live
 • Iona - Heaven\'s Bright Sun
 • Santana - Moonflower
 • Fourplay - Heartfelt
 • John Mayer - As Is
 • Grand Funk Railroad - Caught in the Act

Populairste artiesten/bands
 • Dream Theater
 • Diana Krall
 • Santana
 • John Mayer
 • Fourplay
 • Alison Kraus
 • Sting
 • U2
 • P.O.D.
 • Simple Minds

Links vrienden
Bladeren tussen sets