Setpagina van: Gert van den Berg


Mijn HiFi-systeem
Sinds oktober 2012 bestaat mijn set uit componenten uit de X-serie van Cyrus:
Bronnen: CD 8x met PSX-R en DAB 8.0 en SONOS voor de iTunes muziekbibliotheek
Voorversterker/DAC: DAC-XP+ met PSX-R
Eindversterkers: Mono-X (2x)
Luidsprekers Quadral Montan Mk.III (uit eind jaren `80)
Interlinks: Art Speak, The Missing Link (Binary Star Cryo Ref.) en een toslink kabeltje
Luidsprekers bekabeld met: Siltech MXT Paris
Netspanning via: Kemp Powerstrip HI-power en LO-power en EAT Current Spyder

Ik lees graag uw reactie(s) en commentaren op mijn verhaal.

woonkamer vanuit de eethoek

opstelling installatie

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Interlink Art Speak Silver Eichmann Bullets
Interlink Art Speak Silver RCA tulp
Eindversterker Cyrus Mono-X (2x)
Overige accessoires Cyrus Hark type I audiomeubel
(SA)CD-speler Cyrus CD 8x
Losse voeding Cyrus PSX-R (2x)
Tuner Cyrus DAB 8
Voorversterker Cyrus DAC-XP+
Netsnoer EAT current spyder
Netsnoer Kemp Elektroniks Power / Hi-power
Netfilter Kemp Elektroniks Power strip
Luidspreker voor Quadral Montan Mk.III
Luidsprekerkabel Siltech MXT Paris
Netwerkspeler Sonos ZP90

Mijn HiFi Geschiedenis
Ik begon op 18 jarige leeftijd met mijn eerste set, een JVC JAS-22 versterker en een JTV-22 tuner met een Philips 202 draaitafel, en een Philips tapedeck N4504. Later is dit tape deck vervangen door een JVC cassettedeck, DD-5. Als luidsprekers gebruikte ik eenvoudige speakers, Capella 40 boekenkast luidsprekertjes, een submerk van Bose. In mijn studietijd heb ik mijn eerste serieuze luidsprekers aangeschaft, de Nederlandse Translator Impact 5, een product van Hans Baan. Ook is toen de draaitafel vervangen door een Dual CS-505 Mk II, waarin vervolgens een Goldring Electro II element werd geplaatst. Met deze configuratie heb ik jaren geluisterd. Af en toe geëxperimenteerd met een Sony HiFi Stereo videorecorder als opname apparaat.
Nadat ik rond 1993 mijn keuze had laten vallen op een Cyrus II versterker met PSX, gebeurden er een aantal zaken die ik niet in de hand had:
De Cyrus II was niet meer leverbaar, want Cyrus introduceerde de Cyrus III. De Quadral Montan Mk.III speakers die ik in bruikleen had, heb ik overgenomen en voor het eerst kocht ik een serieuze CD-speler, de DAD5 met de losse DAC 5 beide van Mission, dat toen nog samenging met Cyrus. Ik kreeg in plaats van de Cyrus II de eerste Cyrus III in Nederland, die regelrecht van de beurs in Berlijn naar Tilburg kwam. Samen met de CD-speler klonk dat schitterend, veel meer detail en power dan de JVC set die ik daarvoor had. Over bekabeling maakte ik mij helemaal geen zorgen, alles zat aan elkaar op de juiste manier en het klonk.

In 2006 ging ik op zoek naar een PSX-R en liet mijn versterker daarvoor aanpassen. Een verbetering! Echt meer power, maar nog steeds niet het geluid dat ik zocht.
Omdat ik eens wilde informeren of mijn oude draaitafel (Dual CS 505) nog kon worden opgelapt tot een acceptabel niveau, kwam ik weer terecht bij mijn vertrouwde dealer in Dordrecht en..... ik zag de geadviseerde set van (inmiddels ex-) importeur Viertron staan: De CD8x cd-speler, een PSX-R, de Pre Xvs voorversterker en de X-power eindversterker. Het was een aanbieding, waar ik voor viel en die ik terstond kocht, uitgebreid met een DAB tuner van Cyrus. Het geheel was geplaatst in de oorspronkelijke Cyrus Hark, een mooie presentatie van het geheel!!
Bij installatie thuis viel het op dat de combinatie met de Quadral Montans Mk.III buiten verwachting goed bleek.
Tuning met verschillende bekabeling kwam nu aan de orde, doordat ik bij installatie een aantal setjes interlinks meekreeg om te proberen: Van den Hul D-102 MkIII hybrid en Cyrus interlinks.
Ook de luidsprekerbekabeling werd aangepast en sinds toen speelt het geheel via de Siltech MXT Paris luidsprekerkabel. Minpuntje was de conditie van de woofers in de Quadrals: Een re-cone behandeling via de importeur bij de fabriek bracht uitkomst en de beide woofers spelen weer als nieuw!!
Inmiddels had ik de stroomvoorziening aangepakt door installatie van een Kemp Powerstrip en Kemp HI- en LO-power kabels voor stroomvoorziening.
Wat later kocht ik een tweede PSX-R erbij, zodat zowel de Pre Xvs als de CD8x van deze externe voeding werden voorzien. Weer klonk een verbetering in het geluid!
De volgende stap was aanschaf van een tweede X-power, zodat deze versterkers mono geschakeld konden worden. Nu merkte ik dat de oude Quadral Montans, setje 35.5214, productie datum tussen 1986 en 1989, toch echt meer vermogen verlangen, want pas nu komen de speakers tot hun recht. Hiervoor moest echter de stroomvoorziening weer worden aangepast, omdat de Kemp Powerstrip maar 6 aansluitpunten had. Ik besloot van de firma EAT de Current Spyder te installeren, waarmee ik via 1 aansluiting drie apparaten van stroom kon voorzien, ik koos voor de CD8X, de DAB-tuner en de Pre Xvs, waarbij de PSX-R apparaten werden aangestuurd door de LO-power kabels en de twee X-powers door de HI-power kabels.
Inmiddels was ik deelnemer geworden op de site voor Cyrusgebruikers in ons land en via deze site leerde ik meer Cyrusgebruikers kennen en hebben we "regelmatig op onregelmatige tijden" contact bij elkaar om dan naar onze Cyrus sets te luisteren in verschillende combinaties en met verschillende bekabeling. Hierbij heb ik het verschil gehoord tussen de X-powers in mono en de Mono-X eindversterkers die Cyrus uitbrengt.
Dit leidde ertoe dat ik in oktober 2009 mijn X-powers inruilde voor een set MONO-X`en, met weer een verbetering van het geluid, nu met name de lagere registers die beter worden neergezet.
De installatie is nu erg prettig, maar nog steeds voor verbetering vatbaar zonder het merk Cyrus in de steek te laten. En wie weet zal dat ooit wel gebeuren!
Naast de wisseling van de apparaten heb ik mij gestort op de verschillende bekabeling tussen de apparaten. Inmiddels raakte ik enthousiast over de Art Speak bekabeling, zodat momenteel alle interlinks in de installatie zijn vervangen door zilveren interlinks van dit merk.
Het resultaat is een `snellere` weergave, die daardoor beter is gedefinieerd en meer detail en ruimte weergeeft. En dat alles tegen een zwartere achtergrond, zodat het geluid meer los komt in de ruimte.
Inmiddels is het maart 2010 en ik heb een DAC-XP aangeschaft. Dit apparaat vervangt de Pre X vs en is vanaf het moment van installatie weer een verbetering. Meer definitie, ruimtelijker en meer controle in het lage tonen gebied. Ik ben er erg enthousiast over. Ik kan nu ook direct analoge aansluiting en digitale aansluiting vergelijken, dus weer wat te testen om een optimale weergave te krijgen.
Dit is zo ongeveer mijn relaas van de ontwikkeling van mijn set tot aan heden.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Het geluid laat zich karakteriseren als open, met een goede ruimtelijke definitie en plaatsing; beheersing over nagenoeg het gehele hoorbare spectrum.Als nadeel van een zeer prettig klinkend systeem constateer ik dat de minder goede tot -soms- slecht opgenomen CD`s de zwakste schakel zijn in de keten. En dat laat zich met geen enkele installatie verbeteren.


Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Een volgende stap kan dan het vervangen van de CD 8X door het loopwerk CD XT se(+) zijn, waarmee opnieuw meer detail, helderheid en dynamiek wordt geboden.

Voorts kunnen de oude stijl speakers Quadral Montan Mk.III worden vervangen, om met deze vervangers een wat meer sprankelend geluid te krijgen.

Mogelijk is verder nog verbetering te behalen door wijziging van de stroomtoevoer via een aparte Audio-groep. Wellicht heeft aanpassing van de akoestiek van de ruimte ook nog effect, maar gezien het karakter van de ruimte niet haalbaar. Het blijft genieten van een mooie huiskamerinstallatie in een typische huiskamer. Een installatie die beheerst en mooi klinkt! Wijziging van interlinks kan ook nog uitmaken, maar momenteel ben ik tevreden met de huidige bekabeling: Alles via coaxiale digitale kabels behalve de tuner die via een toslink kabel infra rood gekoppeld is.

Oh ja, één verbeterpuntje ligt buiten mijn macht: De overheid zou DAB uitzendingen van meer (commerciële) stations moeten stimuleren.


Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Zie hiervoor, ik kijk af en toe naar een volgende stap, nieuwe luidsprekers, of beter CD-loopwerk. Ondertussen is de DAC-XP voorzien van een upgrade naar DAC-XP+.De opstelling in de HARK is nu als volgt: (van boven naar beneden) CD 8x, DAB 8 tuner, DAC-XP+, PSX-R voor CD 8x, PSX-R voor DAC-XP+, 2 Mono X eindversterkers. En dan zijn alle HARK plankjes bezet. Ik kan er nog Ă©Ă©n monteren..... en die heb ik ondertussen al gevonden!


Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
De luisterruimte is een akoestisch redelijk harde woonkamer/open keuken in L-vorm, waarbij de installatie zijn geluid afstraalt in de richting van de keuken, de lange poot van de L. In deze ruimte ligt massief parket en het plafond bestaat uit houten vloerdelen. De muren zijn van grijze korrel betonsteen en deels glad gestuct. In de woonkamer is een lederen bankstel geplaatst. Er hangt vitrage en er hangen twee schilderijen aan de muur. Het gedeelte met de zithoek is ongeveer 40 cm verlaagd. Ondanks het ontbreken van zware dempende materialen, zoals gordijnen, klinkt het geheel goed, eigenlijk veel beter dan op het eerste gezicht zou worden verwacht van de combinatie van Cyrus apparaten met Quadral luidsprekers.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
ongeveer 470 CD`s; daarnaast nog wat LP`s en DVD`s die incidenteel op andere systemen worden afgespeeld. Zo`n 40% klassiek, 25% jazz, 15% pop en de rest diverse genres.

DVD`s en SACD`s worden momenteel afgespeeld op het homecinema systeem, zie onder.


Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks een uur luisteren om te luisteren en daarbij heerlijk tot rust te komen, voorts hebben we regelmatig de tuner aanstaan voor rustige achtergrond muziek. Van mij mogen er meer zenders digitaal gaan uitzenden, mijn DAB tuner ontvangt ze graag!!

Hoe vaak kijkt u film?
Niet, of nauwelijks, eventueel documentaires.


Hobbies
motorzweven, HiFi audio en fotografie

Overige
Naast deze set hebben wij een Loewe systeem met televisie en de Pioneer DV-747A. Dit is de enige plaats waar de DVD`s en SACD`s afgespeeld kunnen worden. Het geluid klinkt daar via Mission 780 en Van den Hul The Snowline luidsprekerskabels. The Snowline luidsprekerkabel voldoet op de Mission 780 speakers beter dan de CS-122 Hybrid kabels van dezelfde producent. Eigenlijk beschik ik nu dus over 2 installaties, ik zit in een luxe positie!!
Oktober 2008 is een tweeter vervangen, omdat deze niets meer deed. Inmiddels draait het systeem weer als tevoren!! Tevens is er sinds kort een TOSLINK verbinding met de DAC-XP+ van de Cyrus set.

Gert van den Berg


achter het bureau in de werkkamer

Leeftijd 66 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs 15.500
Door mij betaald 12.000

Deze set is online gezet op
16-april-2007 . Ondertussen is deze pagina 18802 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 29-november-2020


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 108 m2
 • Afmeting 12 bij 9 meter
 • Hoogte 3 meter
 • Inhoud 324 m3

Muziekvoorkeur
 • Klassiek
 • Jazz
 • Singer/Songwriter
 • New Age
 • Instrumentaal

Filmvoorkeur
 • Musical
 • Documentaire

Muziek top 10
 • Arne Domnerus - Antiphone Blues
 • Arne Domnerus c.s. - Jazz at the Pawnshop
 • Chris Botti - A thousend kisses deep
 • Diana Krall - The Girl in the other Room
 • div. vouwelijke vocalisten - Best audiophile Voices
 • SinĂ©ad O`Connor - Am I not your girl?
 • Pascal Roge - Satie 3 GymnopĂ©dies
 • Mitsuko Uchida - Mozart The Piano Sonatas
 • Gert Vlok Nel - Beautiful Woorde
 • The Nylons - The Nylons

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets