Setpagina van: Wim CK


Mijn HiFi-systeem
Augustus 2017

Na een paar ingrijpende veranderingen in mijn leven heb ik de randstad vaarwel gezegd en ben naar Drenthe verhuist.
Een van de gevolgen was dat de audioset volledig moest worden aangepast.
De grootste verandering was de overgang naar een hoofdtelefoon setup.
Bijna alle audio apparatuur is verkocht en langzaam weer opnieuw opgebouwd.

Details volgen

November 2011

Het afgelopen jaar is er toch weer het een en ander gewijzigd.
Een update

Al enkele jaren volg ik de ontwikkelingen van de computer audio. Heel veel informatie vergaard en langzaam een start gemaakt. Begonnen met een “ oud” PCtje met een M-audio geluidskaart. Leuk maar het geluid was kil en weinig indrukwekkend.
Bij mijn 2e audio PC heb ik het wat grondiger aangepakt. Een stabieler moederbord met een Hiface interface die via USB aangesloten was op mijn TAG 192.
Inmiddels had ik mij ook verdiept in de software voor het afspelen van de muziek.
Klonk allemaal wel lekker maar ik bleef bij het idee “ dit kan beter”
Mijn huidige PC is alleen in gebruik voor het afspelen van audio. Een moederbord met dikke koperen banen, een 2 cores CPU, een grote harddisk voor de albums, een SSD schijf voor de software en de Hiface is vervangen door de EVO met M2tech powersupply. Voor het afspelen van de muziek gebruik ik nu XXHighEnd. In het kort is de werking als volgt: het gekozen album wordt gekopieerd naar de SSD schijf waarop de muzieksoftware staat. Vanaf de SSD schijf wordt dit ingelezen in het geheugen van de PC en afgespeeld. Een memory player dus. De gebruikte software is niet eenvoudig in gebruik maar na verloop van tijd ben ik tot een voor mij optimale instelling gekomen. En ik ben onvoorstelbaar tevreden met het resultaat. Mijn TAG loopwerk komt niet meer in de buurt van de kwaliteit van de PC.
Ik stam nog uit het LP tijdperk en weet hoe warm, dynamisch en gedetailleerd analoge LP muziek kan klinken. De PC doet er niet voor onder, integendeel.

Bovenstaande heeft mij een tijdje bezig gehouden en het resultaat was zo overweldigend dat ik geheel wilde “downgraden” naar stereo. Mijn subwoofer stond midden in de luisterruimte en moest daar weg.
Maar dan hoor je toch weer concerten op DVD waarbij de surround beleving zoveel toevoegt in je beleving van het concert dat je dat toch wilt behouden. Daar hoort het allerlaagste sub gewoon bij. Dus bedenk je wat om een subwoofer te integreren in je set.
Bij de huiskamerset bevalt de Hypex versterker met de Dayton Reference woofer zo goed dat diezelfde combinatie is gekozen voor de luisterkamerset.
In die kamer had ik al een kastenwand met bergruimte. Deze wand heb ik gesloopt en opnieuw opgebouwd met de subwoofer er in. De subwoofer is wederom gebouwd door PLS audio wat wederom heeft geresulteerd in een prachtig en uitermate degelijk resultaat. De subwoofer staat geheel los in de ombouw en integreert perfect in het gehele (geluids) beeld. Resultaat is ook nu weer in alle opzichten uiterst bevredigend.


September 2009.
Gisteren een berichtje ontvangen van Jan en Ineke (JIP). Bedankt Jan! Ik was een beetje ingedut wat betreft deze site en zelfs mijn account wilde niet meer meewerken.
De boodschap van Jan en Ineke was dat “mijn” von Schweikert VR4 GenIII sinds kort bij hun in de luisterruimte staan te spelen.
Jan miste mijn aanvulling van mijn audio ontwikkelingen op deze site dus na het aanmaken van een nieuw wachtwoord gaat deze nu volgen:

Inmiddels is de JVC in de woonkamer vervangen door de een splinternieuwe Cambrigde set.
Een Azur 540R versie 3 met de DVD99 voorzien ons nu van prima beeld en geluid.
De DVD99 is zowiezo een pracht apparaat want je kunt er werkelijk zo’n beetje alles mee afspelen. Ook mijn SACD verzameling kan ik nu weer beluisteren.
De Sony subwoofer is ook vervangen. Deze stond verdekt opgesteld achter de zithoek en presteerde matig.
Om niet al te veel beslag te leggen op de woonkamer en om mijn wederhelft te vriend te houden zijn wij tot een leuke oplossing gekomen.
Met mijn inmiddels vertrouwde en zeer gewaardeerde luidsprekerbouwer hebben wij een subwoofer ontworpen in de vorm van een plantenzuil. Sterker nog, er staat een plant op te pronken. En hij doet het nog goed ook…….zou het dan toch waar zijn dat planten van muziek houden ?
Niet alleen de plant doet het goed, de subwoofer is ook meer dan geslaagd en een genot om te ervaren.
Een dubbeldikke wand, de woofer bovenin de kast en mooi in de hoek van de kamer, naast de voorluidsprekers. (foto volgt)
Het werk wordt gedaan door een Hypex DS2.0 en een 10” aluminium Dayton Reference HF subwoofer. Zeer geslaagd.
Zowel de luidspreker als subwooferbedrading is vervangen door Kimber.

En dan de set in de luisterruimte.
Nooit gedacht dat ik de vonSchweikert VR4-GenIII HSE nog zou gaan vervangen.
Maar…. gezien de beperkte ruimte overvulden deze giganten (letterlijk EN figuurlijk) de kamer met het allerdiepste laag. Zeker op wat hogere volumes resoneerde dat soms hinderlijk.
Navraag leerde dat vonSchweikert een set luidsprekers had ontwikkeld die speciaal zijn gemaakt voor de wat kleinere ruimten. Na uitvoerig luisteren de stap gezet en een set Unifield 3 gekocht. In eerste instantie was ik bang dat ik het allerlaagste laag zou gaan missen. Echter is hier totaal geen sprake van. De druk in het laag is weer indrukwekkend maar komt er veel beter uit dan dat het uit de VR4’s kwam. En dat voor een niet al te grote sub kast. Het midden is werkelijk subliem, stemmen zijn perfect. Wel moest ik erg wennen aan het allerhoogste hoog omdat hier het verschil met de VR4 erg opvalt.
Omdat de luidsprekers nieuw zijn ben ik nu bezig aan de burn-in. De eerste 50 uur heb ik nog het idee gehad dat ik spijt zou krijgen van deze koop. Echter hierna kwam alles los.
Zonder te overdrijven durf ik nu wel al zeggen dat dit absolute toppers zijn.
Het werd zomogelijk nog beter nadat ik de aanpassingen in de Tag processor (TMREQ) had verwijderen. Die had ik ingesteld om sommige moeilijke frequenties wat te temperen.
De match met de TagMcLaren set is in mijn beleving uitstekend.
De standaard bijgeleverde voet vond ik ronduit lelijk dus hiervoor krijg ik binnenkort een mooie natuurstenen voet.
Na de burn-in van ongeveer 200 uur en de levering van de nieuwe voet zal ik foto’s maken en plaatsen.
Mijn complimenten voor Albert (von Schweikert) voor deze heerlijke luidsprekers.Het laatste deel van de optimalisatie van mijn set was het vervangen van mijn netsnoeren en stroom verdeelblok.
Na wat experimenteren met zelfbouw heb ik bij een professioneel bedrijf om audioadvies gevraagd. Zij hebben bij mijn set een kabel geadviseerd en geleverd.
Een eenduidig advies voor netkabels is niet te geven. Het geluidskarakter van de netkabel moet passen bij het geluidskarakter van je audioset. In mijn geval is voor een extra dikke 7 aderige Lapp kabel gekozen afgemonteerd met Bals schuko stekker en Oyaide (OEM) IEC apparaatstekker. Ook de kabel naar het stroomverdeelblok is diezelfde kabel met Oyaide IEC welke direct op het lichtnet is aangesloten. Mijn scepsis over de grote invloed van stroomkabels is hiermee volledig verdwenen. Dat het al gauw beter klinkt met een wat betere kabel dan de vaak met apparatuur meegeleverde netkabels was mij wel duidelijk maar de invloed kan dus veel groter zijn dan gedacht.
Overigens was het stekkerblok de bekende SUPRA maar deze is inmiddels vervangen door een Furutech e-TP60E. Resultaat van deze “upgrades”: alles klinkt nog makkelijker met een nog strakker en sneller laag en het meest opvallende: meer diepte (holografischer).
Vooral stemmen komen los van de luidsprekers.
Omdat de VR4 Generatie III HSE ’s echt alles laten horen is dat effect zeer goed waarneembaar. De forse luidsprekers vragen om een stevige aansturing. De eindversterkers profiteren duidelijk van een betere stroomaanvoer. Met de nieuwe netkabels en het stroomblok presteert alles NOG weer een beetje beter. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook te verklaren door de sterbedrading in het Furutech stroomblok, ieder component krijg maximale power.
Even kort wat er nu zo bijzonder is aan deze VR4! De tweeter is een gemodificeerde Scan-speak met "dual-ring-radiator technology" voor het midden gebied is een audax met een conus van carbon/kevlar materiaal gebruikt en het 4e orde filter is opgebouwd met hoogwaardige Hovland onderdelen.
Vandaar de toevoeging: Hovland Special Edition. De mid/hoog unit is een losse module die op de laag eenheid is geplaatst. Deze module heeft tevens een naar achter afstralende regelbare unit. Dit zorgt voor een zeer ruimtelijk geluidsbeeld vergelijkbaar met de afstraling van electrostaten.De laagweergave wordt geproduceerd door een forse semi-transmissielijn kast met twee woofers en een naar voren gerichte baspoort.
Veel meer is er helaas niet over te vertellen omdat von Schweikert weigerde mij meer informatie te verstrekken.
Dit alles uit zich door een onvoorstelbaar diep en strak laag, een heel neutraal en natuurlijk midden, en een prachtig zuiver hoog.

De TagMcLaren DVD32r. is digitaal aangesloten op de TagMcLaren AV192r pre/processor. Het is en blijft een topper!
Een “sync link” zorgt voor synchronisatie tussen de dvd/cd speler en processor.
De TagMcLaren AV192r stuurt de twee TagMcLaren 250MR monoblokken aan. De eindversterkers zijn met twee gebalanceerde TagMcLaren RCA naar XLR interlinks aan de AV192R gekoppeld. Alle andere interlinks zijn de zilveren Art Speak’s. Een bijzonderheid is het “netwerk” tussen de processor, de monoblokken en de dvd32r. Hierdoor communiceren de vier met elkaar zodat een optimale afstemming onderling plaats vindt maar ook de bediening van de set kan met 1 afstandsbediening worden uitgevoerd.
De Rotel RMB1095 vijfkanaals eindversterker gebruikt er nu nog maar drie voor de achter en center luidsprekers.
Het geheel is ondergebracht in een uniek meubel gebouwd door een gedreven audiofiel.
Zeer doordacht en heel stevig gebouwd. Het voor trillingen gevoelige deel van het meubel is gevuld met zilverzand.
De berkenmultiplex plateaus zijn 5 cm dik en ook gevuld met zilverzand.
De plateaus liggen op glasdragers welke fungeren als mini spikes.
Ook de monoblokken staan op dergelijke plateaus.
De zelfbouw subwoofer met Monacor SAM-2 en Vifa PL22WR-09-08 woofers is eigenlijk overbodig omdat de set zonder subwoofer al zoveel laag produceert zodat de sub hieraan niets meer kan toevoegen.
Nu ben ik bezig om het geheel in balans te krijgen en aan te passen aan de kamerakoestiek.
De aanschaf van een DB-meter is hiervoor een “must”

Dat de stroomvoorziening grote invloed heeft op het geheel is inmiddels wel duidelijk. Een stroomfilter, goede netkabels en vervang de standaard zekeringen maar eens door “audiofiele” exemplaren en wederom is de kans op een aangename verbetering groot. Het zijn stuk voor stuk geen enorme verbeteringen maar alle kleine aanpassingen bij elkaar hebben erg veel invloed op je set.
In mijn luisterruimte was een beperkt aantal stroombronnen beschikbaar. Wel liggen er loze leidingen in de muur waar een schakeldraad uit hangt. Een nieuwe groep aanleggen dan maar. Echter... na het lezen van een artikel op deze site was ik benieuwd wat het effect zou zijn van een AHP module. Omdat ik toch een nieuwe zekeringautomaat moest aanschaffen heb ik dus een AHP gekocht. Je weet maar nooit. Daarna is het geheel door een installatiebedrijf aangelegd en doorgemeten.
Spannend ! Wat muziek bij elkaar gezocht welke ik goed ken en ..........dit had ik toch echt niet verwacht. Dit verschil is weer groot , en dan overdrijf ik echt niet. Ik probeer altijd een gezonde dosis scepsis te houden maar hier was ik echt van onder de indruk. Mijn ervaring : vooral het midden en hoog blijkt duidelijk te profiteren van de “schone “ stroombron. Stemmen en akoestische gitaar bijvoorbeeld komen zeer overtuigend en kristalhelder over. Verder klinkt alles hierdoor losser en makkelijker.

De luisterkamerset met von Schweikert`s Unifield III

Subwoofer inbouw

EVO en Powersupply

extreem goedkope tweak

huiskamerset

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Aantal groepen * Anders aparte audiogroep met AHP zekeringautomaat
Netfilter Art Speak ?
Interlink Art Speak dubbel afgeschermd zilver
Luidsprekerkabel Harmonic Technology Pro 9
Luidspreker center Mission 78c
Optische interlink Monster Lightspeed 200
Surround processor TagMcLaren AV192R
Meerkanaals eindversterker TagMcLaren 5X100
Loopwerk TagMcLaren DVD32r
Eindversterker TagMcLaren 250MR
Netsnoer Zelfbouw LAPP/BALS/OYAIDE
Meubels Zelfbouw ?

Mijn HiFi Geschiedenis
Erg lang ! ga ik jullie niet mee vermoeien.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Deze vraag is nog niet ingevuld.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Bijna iedere dag een paar uur.

Hoe vaak kijkt u film?
Deze vraag is nog niet ingevuld.


Hobbies
Wat denk je ?

Wim CK
Leeftijd 67 jaar
Set Stereo & Home Cinema

Deze set is online gezet op
23-januari-2005 . Ondertussen is deze pagina 15245 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 08-maart-2022


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 16 m2
 • Afmeting 5 bij 3.2 meter
 • Hoogte 2.5 meter
 • Inhoud 40 m3

Muziekvoorkeur
 • Symphonisch

Filmvoorkeur
 • Actie

Film top 10
 • Die hard
 • The transporter
 • Independence day
 • Ice age
 • The sixth sense
 • The green mile
 • The day after tomorrow
 • Tears of the sun
 • Phone booth
 • I robot

Muziek top 10
 • Roxy Music - Avalon
 • Pendragon - The window of life
 • Eloy - Ocean 2
 • Pink Floyd - Dark side of the moon
 • Porcupine Tree - Warsawa
 • Ayreon - Actual fantasy
 • IQ - subterranea
 • Roger Waters - Amused to death
 • Pink Floyd - A momentary lapse of reason
 • Pink Floyd - The division bell

Populairste artiesten/bands
 • Pink Floyd
 • Pendragon
 • IQ
 • Porcupine Tree
 • Arena
 • Eloy
 • Grobschnitt
 • Peter Gabriel
 • Yes
 • Rush

Links vrienden
Bladeren tussen sets