Setpagina van: Jeroen van Dillen


Mijn HiFi-systeem
Mei 2012, ruim 3 jaar niets meer aan de set verandert, omdat het gewoon goed was. Maar dan opeens wordt je bewust dat het veel beter kan. Dat gevoel komt natuurlijk niet zomaar opeens en ontstaat ook niet vanuit een ontevreden gevoel, de „oude set” was eigenlijk nog steeds super. Maar nadat ik weer eens op bezoek ben geweest bij Van Medevoort in Maarssen, is er toch iets gaan knagen. Op de combinatie loopwerk CT460 met de DA468 (converter) hoorde ik een ruimtelijkheid, een bepaalde sprankeling en een enorme afbeelding, die de Marantz cd14 gewoon niet kon weergeven. Er zit een enorme rust in deze combinatie zodat de kleinste detailtjes zo vanzelfsprekend worden weergegeven dat je het gewoon als vanzelfsprekend ervaart. Maar waarom heb ik deze weergave dan nooit eerder gehoord op cd’s die ik al jaren in mijn bezit heb? Misschien toch niet zo vanzelfsprekend? Kortom een enorme aanwinst. Het loopwerk leest alleen maar gewone cd’s. Maar ik zou niet weten wat de meerwaarde van SAcd (bestaat dat nog) hierop nog kan zijn. De DA-converter heeft 8 aansluitingen, dus meer dan voldoende opties. De mooiste aansluiting is de zogenaamde Q-link waarmee het loopwerk door middel van 4 digitale interlinks op de converter wordt aangesloten. Alle mogelijke signalen worden zodoende volledig gescheiden van elkaar aan de converter aangeleverd. Deze Q-link is een absolute meerwaarde op de toch al meer dan geweldige weergave via de normale cinch-aansluiting. Op alle fronten meer, maar vooral de ruimte neemt enorm toe. Het is jammer dat dit geweldige Nederlands merk niet de ruime aandacht krijgt die het verdient. No-nonsens, gewoon muziek!! De combinatie DA468 met het CT460 loopwerk is voor mij een van de mooiste combinaties die te koop is terwijl de hypotheek gewoon maandelijks kan blijven worden afgelost...

FEB-09, Ik heb het gedaan... ik heb voor mezelf een nieuwe voorversterker aangeschaft. En niet de minste, maar een Van Medevoort CA460. Wat een top-apparaat, zoveel meer detail, zoveel meer stage. Artiesten worden nu levensgroot in mijn kamer afgebeeld. Het nummer Dante`s Prayer van Loreena McKennitt is in een kathedraal opgenomen, ik hoor nu ineens allemaal geroezemoes op de achtergrond en mensen die door de kerk lopen. En niet ergens ver weg gestopt in de speaker, nee ik hoor ze links naast me lopen. Ik bevind me ineens in de kerk in plaats van mijn woonkamer, je "hoort" de ruimte.De gitaarsolo`s van Nils Lofgren spatten de kamer in en de plaatsing van de zang en instrumenten is adembenemend. Om de voorversterker te verbinden met de surroundset en de eindtrap, wou ik niet in de situatie belanden dat ik 2 volume regelaars moest bedienen, daar hebben ze bij van Medevoort een oplossing voor gevonden. De dvd-speler is aangesloten op de Marantz surroundversterker waarvan het signaal middels een ingang van de voorversterker naar de eindversterker wordt doorgevoerd. Ten minste zolang de voorversterker uit is geschakeld. Wanneer ik de voorversterker inschakel omdat ik een cd wil luisteren, wordt het signaal van de surround versterker automatisch uitgeschakeld en gaat het signaal door de voorversterker naar de eindversterker. Wanneer ik dvd kijk, maak ik dus geen gebruik van de apparte voorversterker en wordt het volume geregeld door de Marantz surround versterker, wanneer ik cd`s luister, bedien ik het volume met de vM voorversterker. Dus de optimale benutting van een stereo set met een surround set waarvan de front speakers door dezelfde eindversterker worden gevoed. De surroundversterker voedt de center-, surround- en basspeaker. Ik heb ook maar eens een mooi meubel gekocht en een nieuwe HD LCD-scherm van Pioneer. Oh ja en een nieuwe Blue-ray speler die ook door Van Medevoort is aangepast. Daar kan geen dvd speler tegen op.
Hieronder nog wat hifi-historie..
__________________________________________________
Mijn set heb ik in een periode van ongeveer 8 jaar verzameld. Op een of andere manier ben ik altijd erg gecharmeerd gebleven van het geluid van Marantz en daar altijd in blijven hangen. Van een SR5000 receiver ben ik via de SR7200 uiteindelijk bij de SR14 uitgekomen. Ik ben altijd op zoek naar componenten van enkele jaren oud die bij dealers als demo-modellen werden gebruikt. Zo kon ik voor relatief weinig geld een topset (vind ik) bij elkaar sprokkelen. In januari 2005 heb ik een Restek eindversterker gekocht. Het model was al 8 jaar oud, maar Restek heeft hele mooie modificatie programma`s waarmee je voor relatief weinig geld je "oude" Restek-spullen weer helemaal up-to-date kan krijgen. Met de familie een weekendje naar Kassel geweest, de Restek fabriek(jeje) bezocht. En daar is ter plekke mijn versterker omgebouwd. Paar printplaten eruit, paar nieuwe erin. Enkele relais vervangen, schoongemaakt et voila. Een aanrader voor iedereen.

Mei 2006, na 2 jaar wachten is dan eindelijk de centerspeaker van Phonar`s Credo serie gelanceerd. Hij ziet er prachtig uit, jammer dat hij de inbouwkast ingaat. De thumpnail die is toegevoegd is net voor dat moment genomen. Hij klinkt prachtig, er zit een reusachtig dynamiek in de speaker en de stemmen komen zeer natuurgetrouw over.

September 2006. Het is altijd moeilijk om te beslissen of je een onderdeel daadwerkelijk moet gaan vervangen in je set. Ik vind mijn cd-14 van Marantz een prachtige speler, maar was inmiddels tot de conclusie gekomen dat de prestaties beter moesten kunnen. Vervangen kost erg veel geld en ik was ervan overtuigd dat de speler meer in huis had dan het tot dusver had laten horen. Het oplossend vermogen kon beter. De muziek werd soms te compact weergegeven. De muziek kwam niet goed genoeg los van de speakers. Uiteindelijk heb ik contact gezocht met Victor van Medevoort van Audiomart. Viktor was zo vriendelijk om mijn cd 14 te tunen (tegen betaling, dat dan weer wel..). En dat heeft hij zeer goed gedaan. Hij heeft het modificatie-programma van de Marantz SA15/11 op mijn speler losgelaten. Voedingspunten waar mogelijk ontkoppeld, onderdelen vervangen en ten slotte de klok vervangen voor een echte van Medevoort klok. Het resultaat is verbluffend. Wat ben ik blij dat ik mijn speler niet heb ingeruild. De muziek is volledig losgekomen van de speakers. Zoveel meer detail had ik niet voor mogelijk gehouden. Het stereobeeld is nu eens zo breed en er wordt een formidabel 3D-beeld opgebouwd. Ik dacht dat er al voldoende laag aanwezig was in mijn set, Viktor vond dat het nog wel een octaafje lager kon. Voor een paar honderd Euro een geweldig resultaat. Met dank aan Audiomart en met name Viktor! Oh ja, ik geloof dat ik nu een unieke cd-speler heb voorzien van het mooie van Medevoort logo...de enige in Nederland(?) Vanaf nu koop ik alleen nog maar merken die een modificatieprogramma hanteren op oude modellen. Het is natuurlijk belachelijk dat je eerst duizenden Euro`s uitgeeft aan een versterker en dat de fabrikant 2 jaar later een verbeterde versie op de markt durft te zetten. Restek bijvoorbeeld brengt al 10 jaar een cd-speler ongewijzigd op de markt. Mocht je een oudere speler hebben, dan kun je deze laten up-daten. Van Medevoort hanteert dit principe ook en zo hoort het!

December 2006, ik heb het toch maar gedaan...mijn Siltech luidspreker kabels verkocht en een paar Van Medevoort referentiekabel (QR) gekocht. De kabels van Siltech zijn op zich erg goed, maar de prijzen staan niet meer in verhouding met de geleverde kwaliteit. Ik miste met mijn oude set nog een beetje diepte, ruimtelijkheid. Andere Siltechs zijn onbetaalbaar. De Van Medevoorts geven uiteindelijk meer rust en definitie in het geluidsbeeld terwijl de prijs kwaliteit verhouding in vergelijking met Siltech vele malen beter is. Maar ja iedereen wil blijkbaar die dure mooie blauwe kabel die in een prachtige doos is verpakt. Alle kabels zijn nu in ieder geval van Van Medevoort, ook de voedingskabels en een bijbehorend netfilter. Het vervangen van de Siltechs en een paar onbekende netkabels voor vM-kabels heeft ervoor gezorgd dat er rust in de tent is gekomen en de definitie van instrumenten een betere vormgeving krijgt. De presentatie is heel ruimtelijk geworden met veel zwart tussen de diverse instrumenten.

Maart 2008, resonantiedempers van Van Medevoort. Onlangs ben ik in het bezit gekomen van een set resonantiedempers van Van Medevoort. In de eerste instantie stond ik wat sceptisch tegenover dit product. Ik was al bekend met de Masterbase dempers, en ik heb deze dempers altijd een nuttige aanvulling op mijn set gevonden. Tja en toen kreeg ik de vM-dempers in mijn handen gedrukt en natuurlijk moesten deze dempers nog beter zijn dan de Masterbase (volgens de producent). Ik was er eigenlijk van overtuigd dat de vM-dempers net als de Masterbase een welkome aanvulling zou zijn. Nou mooi niet dus. Ik ben een weekend druk bezig geweest met een A-B vergelijking en de VM-dempers zijn veel beter dan de Masterbase dempers. Op alle fronten zorgen de VM-dempers voor verbetering in vergelijking met de Masterbase dempers. Zo wordt het stereobeeld aanmerkelijk breder, maar wat mij het meeste opvalt is dat de diepte enorm toeneemt. De zangers doen een stapje naar voren terwijl het orkest een stapje naar achter gaat. Dan ontstaat er ineens ruimte voor allerlei prachtige details die deze ruimte opvullen. Het geheel klinkt dan ook veel grootser, de dynamiek neemt flink toe. Het is alsof je set een slag groter is geworden. Omdat het verwisselen van de dempers een piece of cake is, kun je dat doen terwijl de cd-speler speelt. Wanneer je dan de Masterbase dempers weer terug zet, hoor je het podium inklinken en klinkt de set weer wat ieler. Ook het plaatsen van deze dempers onder de voorversterker heeft een groot positief effect. Hoewel gecombineerd met de cd-speler het meeste effect hoorbaar is. Ik ben er in ieder geval erg blij mee en heb besloten ze niet terug te geven. Voor een mooi bedrag een enorm resultaat, kijk zo kan het ook....
Ferrietringen. Een ander product dat Van Medevoort in haar programma heeft als tweak, zijn de ferrietringen. Deze ringen kun je om alle kabels klikken en zuivert het signaal van de hoogfrequente ruis. Met name op de powerkabels heeft dit een hoorbare verbetering, maar het zijn wel details. Zo wordt bv. de gitaar tokkel die in eerste instantie wat wegvalt in het geluidsbeeld, nu ineens wat duidelijker gepresenteerd. Een leuke tweak, die zijn geld waard is, maar de dempers geven een groter resultaat.

de set, deurtje dicht

de set, deurtje open

Phonar Credo luidspreker

close up

loopwerk en Da-convertor

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Aantal groepen * Anders apparte groep in de meterkast.
Luidspreker voor Phonar Credo S100
Subwoofer Phonar AS 1000
Luidspreker surround Phonar Virgo
Luidspreker center Phonar Credo C100
Netfilter Van Medevoort oud
Netsnoer Van Medevoort PS-QS
Interlink Van Medevoort SC-QS
Luidsprekerkabel Van Medevoort Q-serie

Mijn HiFi Geschiedenis
Als kind altijd al bezig met stereo`s. Toen mijn kinderen erg klein waren is de stereo hobby enige jaren verdwenen, na een mazzeltje heb ik mezelf eens getrakteerd op een nieuwe stereo, vanaf dat moment ben ik altijd op zoek...het hifivirus.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Neutraal met erg veel detail. Het heeft me enige tijd gekost om een goede combinatie te vinden. Een tijdlang vond ik het geluid te scherp, maar uiteindelijk hebben Van Medevoort kabels veel veranderd. Ik heb bemerkt dat met kabels, voeding en netfilter erg veel resultaat te behalen valt. Vaak zijn deze componenten tweedehands goedkoop te verkrijgen en vanwege de gunstige prijs kun je wat experimenteren. Mijn voormalige Siltechs gaven dan wel veel microdetail weer, maar het geluid werd wel wat opdringerig. Bovendien kosten de Van Medevoorts vele malen minder als de Siltech`s.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
De plaatsing van de speakers is niet ideaal, maar aangezien een heel gezin in dit huis woont moet daar ernstig rekening mee worden gehouden. Met het anders opstellen van de speakers kan ik een veel betere plaatsing van het geluidsbeeld bereiken. Onlangs heb ik mijn speakers op natuursteen geplaatst die aan de onderkant waren voorzien van vilt. Nu kan ik de speakers gemakkelijk verschuiven en in een audiofiel verantwoorde positie schuiven. Ongelooflijk wat plaatsing van de speakers doet. Mooi bijkomstigheid is dat het laag dieper en strakker wordt gepresenteerd wanneer de speakers op steen staan.

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
T`is ff mooi geweest..... o wie helpt mij van dat dure hifi virus af? Maar van de andere kant, het is wel een lekker virus.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Gemiddelde huiskamer met houten vloer. Tegenover de speakers staat een muur met daaraan twee grote linnen schilderijen. De akoestiek is goed.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
ongeveer 1000 cd`s en 250 dvd`s.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks enkele uren

Hoe vaak kijkt u film?
2 tot 3 maal per week


Hobbies
Muziek luisteren....

Jeroen van Dillen


kijk maar naar mijn stereo, die is veel mooier..

Leeftijd 52 jaar
Set Stereo & Home Cinema

Deze set is online gezet op
07-november-2004 . Ondertussen is deze pagina 9975 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 16-mei-2012


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 24 m2
 • Afmeting 4 bij 6 meter
 • Hoogte 2.3 meter
 • Inhoud 55 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Jazz
 • Singer/Songwriter
 • Wereldmuziek
 • Symphonisch
 • Instrumentaal

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Avontuur
 • Actie
 • Animatie/tekenfilms
 • Serie
 • Thriller
 • Documentaire
 • Fantasie

Film top 10
 • Roger Water/ In the Flesh
 • Peter Gabriel/ allebei de concert registraties

Muziek top 10
 • Chris Jones - roadhouses and automobiles
 • Fernando Lameirinhas - o destino
 • Pink Floyd - Wish you were here
 • Opeth - Ghost reveries
 • Porcupine Tree - In Absentia
 • Peter Gabriel (alles waar PG in meespeelt is geweldig) - Up

Links vrienden
Bladeren tussen sets