Setpagina van: Vi Za Devialet 220 Pro


Mijn HiFi-systeem
Luidsprekers: Scan Speak ‘Orfeo’ (Humble Homemade HiFi)
Versterker: Devialet Expert 220 Pro
CD-loopwerk: Pro-ject CD Box SE
Tuner: Kenwood KT5020L
Digitale interlink: QED Performance coax
Interlink (tuner): Nordost Quatrofill
Luidsprekerkabel: HMS Concertato
Netkabels: Essential Audio Tools Current Spyder en Essential Audio Tools Current L
Netfilter: Nordost QRT Qv2

De meest recente component die ik heb aangeschaft is de Devialet Expert 220 Pro. Dat is een grote stap gebleken! Gaaaaf wat dat ding doet! Moet ik even wat tijd voor nemen om mijn bevindingen aan u mede te delen. Dat volgt nog wel een keertje.=================

Het heeft naar mijn smaak weinig zin om mijn HiFi-verleden te gaan uitdiepen. Tuurlijk, ook ik heb een krantenwijk gehad en van mijn natgeregende guldens een Philips-setje gekocht, maar dat is niet interessant. Wél leuk om te vertellen is dat ik jarenlang mijn luidsprekers zelf heb gebouwd. Een heerlijke hobby waar je je energie (en geld!) op een fantastische wijze in kwijt kunt. Het voorlaatste zelfbouwproject was een prachtige set met kevlar van Eton en keramiek van de Duitse firma Thiel, gefilterd met dure filtercomponenten. Wauw, wat klonk dat mooi! Maar toch..... na de nodige jaren was het (tijdelijk) uit met de zelfbouwpret. Tot een paar maanden geleden.

Luidsprekers:
Enkele jaren heb ik met heel veel plezier geluisterd naar Master Contemporary C luidsprekers, maar de zelfbouwlust kreeg toch de overhand. Tja, zo gaat dat als je al enkele decennia zelfbouwhobby erop hebt zitten, dat blijft om de een of andere reden toch kriebelen. Ik heb een tijdje gezocht naar DIY tweewegsystemen uit het hoogste segment. En die heb ik gevonden: de Orfeo van Humble Homemade HiFi. Voorzien van de Scan Speak beryllium tweeter (wauw!!). Na een ochtend luisteren bij een Orfeo-enthousiasteling ging ik voor de bijl. Dit is ‘m! Dit is exact wat ik zoek in geluidsreproductie. Ik heb niet lang hoeven wikken en wegen en heb direct een verzoek gemaild naar de ontwerper van de Orfeo’s, Tony Gee, om de benodigde componenten op te sturen.
Het bouwen duurde niet zo lang en na pakhembeet twee weken in de weer te zijn geweest met berkenmultiplex, houtklemmen, een bovenfrees en heel veel houtlijm, zagen de Orfeo’s het daglicht. De afwerking met een mooi fineertje volgt nog, daar moet ik eerst de tijd voor zien te vinden.
Maar wat maakt deze speakers dan zo bijzonder? vraagt u zich af. Dit systeem pakt alle goede eigenschappen samen van de - soms zeer prijzige - speakersystemen die ik ooit in huis heb gehad: de dynamiek is ongekend, het geluid is bloed- en bloedsnel. Daarbij zijn deze speakers extreem homogeen en naar mijn bescheiden mening versmeren ze het geluid niet. En dat alles met een natuurlijk timbre, een heerlijke drive en een live-achtige energie die ik vaak mis bij concurrenten. Met name de natuurgetrouwe weergave van de boventonen is bizar. Veel prijzige luidsprekers laten heel veel detail horen maar missen een bepaalde drive en overtuigingskracht. De Orfeo’s niet.
Keramische tweeters, softdomes, softmetal domes, ik heb ze allemaal gehad, maar deze beryllium tweeters van Scan Speak vegen ze aan de kant. Zoals gezegd, extreem snel, geen versmering en met een weergave van stemmen en boventonen die ik alleen maar ken van extreem dure en exotische luidsprekersystemen. En dat allemaal gecombineerd met een laagfundament dat niets te wensen overlaat. Jaja, dit 17 centimeter papieren woofertje doet alles wat een mens durft te wensen, van luide tot zeer zachte uitstervende passages, van rock tot klassiek, you name it. Moet er dan geen subwoofer bij dit miniwoofertje? Nee, het laag is werkelijk putdiep, de bassen zijn perfect en hebben zoveel zeggingskracht dat een subwoofer dit alleen maar zou verstoren.
Een hele tijd heb ik mijn zoektocht naar een kwalitatief zeer hoogstaande DIY-speaker op standby gezet omdat ik niets interessants kon vinden, maar ik ben blij dat ik heb doorgezocht. Toegegeven, dit ontwerp zit financieel in de hogere regionen, maar de prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Met de Orfeo’s ga ik oud worden, zoveel is zeker.
Bent u op zoek naar een zelfbouwspeaker die qua formaat nog te overzien is en kan wedijveren met zeer dure kant-en-klaar speakers? Alstublieft.

CD-loopwerk: Pro-ject Cd-box SE.

Tuner:
De grootste mop van de gehele set is en blijft de tuner: een Kenwood KT5020 uit het jaar 1990. Voor 25 heuse euro’s van Marktplaats geplukt. Dit ding is, mits aan een mooi FM-signaal aangesloten, écht verschrikkelijk goed! De tweedehands Inakustik interlink laat goed horen waar deze vintage tuner toe in staat is. Ik ben best verslingerd aan radiomuziek, al was het alleen maar om in contact te komen met mooie, voor mij onbekende muziek.

Luidsprekerkabel:
Een sterke verbetering is de luidsprekerkabel, de HMS Concertato, dat bleek de kers op de taart! Het geluid is nu explosief dynamisch, het rockt en rollt waar het moet rock en rollen en het knettert en knalt waar dynamiek vereist is. Dit alles zonder enige compressie en met respect voor de detaillering in de muziek, die wordt geen geweld aangedaan. In combinatie met de HMS-kabels zetten de Orfeo`s een mooie 3D-soundstage neer. Subtiele details zitten er prachtig in en de ruimtelijke afbeelding is meer dan overtuigend. Ook de nagalm zit met deze kabel direct achter de stemmen waar deze voorheen achter de zangers en zangeressen aan leek te hobbelen. Het laag komt ogenschijnlijk uit het niets aanrollen, is zeer overtuigend en ronkt heerlijk door tot in de allerlaagste registers. De Concertato luidsprekerkabel zorgt ervoor, natuurlijk in combinatie met de rest van de apparatuur, dat de plaatsing van de afzonderlijke instrumenten of zangers veel scherper is dan voorheen. Ook dynamiek en energie zijn flink gegroeid met deze luidsprekerkabel. Maar het grootste verschil zit `m in de afzonderlijke, instrument-eigen glans die er nu in zit. Strijkers hebben nu eenmaal een totaal ander boventoonpallet dan bijvoorbeeld blazers of een sopraanstem. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar uit de praktijk weet ik dat het erg moeilijk is om deze natuurlijke muzikale gloed uit je speakers te laten klinken.

Accessoires:
Oh ja, de accessoires in de HiFi-set. Jarenlang was ik sceptisch ten aanzien van (dure) netkabels en alle toegeschreven klankverbeteringen. Maar nadat ik enige tijd geleden de eerste versie van de Essential Audio Tools netkabel mocht lenen van een kennis was het simpelweg secondenwerk: dit is overduidelijk! Sterker nog, dit is een blijvertje. De toen door mij aangeschafte 3-weg Current Spyder ligt er nog steeds. Maar onlangs heb ik de aftakking van de Spyder naar mijn NAD M51 DA convertor vervangen door de Current Conductor L, de laatste versie van de Essential Audio Tools netkabel.

Wat doet de Current Conductor L met je muziekweergave vergeleken met een standaard meegeleverd 230 Volt kabeltje? De volledige muziekweergave veert op door deze netkabel, het heeft veel meer zwier, het is vloeiender met een mooie combinatie van lucht en body rond de stemmen en instrumenten. Een mooie akoestische opname laat horen dat het uitsterven van geluid veel gedetailleerder, ruimtelijker en natuurlijker klinkt. Het zicht op de muzikanten en hun prestaties is veel helderder. Stemmen en instrumenten zweven op een mooie 3-D manier in het virtuele klankbeeld. De weergave is zowel dynamischer als preciezer geworden. De laagste regionen klinken opvallend kernachtiger, er zit meer gewicht in de bas zonder dat de zaak wordt aangezet. Opvallend is dat de laagweergave nu veel meer strak omlijnd in de ruimte staat, duidelijk gekoppeld aan een instrument. En dat is smullen! Met een standaard elektriciteitskabeltje is dat echt wel anders. Inmiddels heb ik de ervaring dat die sowieso het complete muziekbeeld versmeert. Met de Current Conductor L hebben stemmen veel meer natuurlijke harmonie en energie en komen bovendien prachtig los van de achtergrond. Het meest in het oog springende verschil zit ‘m in de bovenste octaven. De ‘bovenkant’ van het stemgeluid laat zich beter horen en er zit opmerkelijk meer onderscheid in de afzonderlijke stemmen en strijkers. Zet eens een mooie uitvoering op van bijvoorbeeld het strijkkwartet in F van Ravel en luister…. Dit betoverende muziekstuk laat op een geweldige manier horen waar violen toe in staat zijn, zowel in gestreken vorm als pizzicato gespeeld. Met de Current Conductor L is dit genieten met hoofdletter G!
Er zijn netkabels op de markt waar ik per stuk meer dan mijn volledige maandsalaris aan kan besteden. Hoewel er door sommige muziekliefhebbers uitzonderlijke klankverbeteringen aan deze exorbitant dure kabels worden toegedicht, blijft deze benadering nog altijd ver-van-mijn-bed. De eigenschappen van die kabels ken ik niet, en een oordeel kan ik hier dan ook niet over vellen.
Ik ben zelf maar een aardse sterveling met alle financiële beperkingen van dien, dus zomaar een smak geld uitgeven aan allerlei audio-tweaks, HiFi-accessoires en vermeende verbeterkansen zit niet in mijn DNA. Enige terughoudendheid ten aanzien van zomaar spullen in huis halen is daarom mijn uitgangspunt. Maar bij de gedachte aan de vooruitgang die de Current Conductor L heeft gebracht, krijg ik spontaan een glimlach. Mijn eindoordeel: de prijs-kwaliteitverhouding van deze netkabel is ongekend!!

Oh ja, een tijdje geleden heb ik een netfiltertje toegevoegd. Het gaat hier om parallel netfilter van het merk Nordost met de romantische aanduiding QRT Qv2. Interessant hoor! Het effect is er meteen: een veel opener geluidsbeeld dat veel meer ademt en vloeit. Als ik het filter nu uit het stekkerblok haal is het geluid een flink stuk platter en vooral minder natuurlijk. Het leuke van dit apparaatje is dat het op alle apparaten werkt. Ook deze toevoeging is een blijvertje.

Afsluitend….
De complete set staat nu stabiel en heerlijk moeiteloos te spelen waarbij de speelvreugde, de dynamiek en de natuurlijke weergave meteen opvallen. Is het geluid perfect? Nee, maar voor dit geld speelt het wel heel erg fraai. De concertzaal in huis halen blijft een illusie. Daarnaast zal ik voor een poging tot vermeend perfect geluid zo zwaar in de beurs moeten tasten dat het niet meer grappig is - en mijn gezin gaat klagen, dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Een belangrijke afweging in de aanschaf van nieuwe componenten vind ik de balans tussen de investering en het aantal toekomstige uren luistergenot. Zelf heb ik het idee dat dit evenwicht nog steeds aanwezig is. Menigeen zal het hier niet mee eens zijn, maar ja, alles is betrekkelijk.



“Progressie is het doel, niet perfectie....â€

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Geintegreerde versterker Devialet Expert 220 Pro
Netsnoer Essential Audio Tools Current Spyder
Netsnoer Essential Audio Tools Current Conductor L
Luidsprekerkabel HMS Concertato
Tuner Kenwood KT5020L
Netfilter Nordost Cables QRT Qv2
Coax interlink Nordost Cables QuatroFill
Loopwerk Pro-ject CD Box SE
Coax interlink QED Digital performance
Luidspreker voor Scan-Speak Orfeo (Humble home made HiFi)

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Levendig, natuurlijk, opvallend energierijk en vooral heel erg makkelijk. Ik hoor de geluidset niet ‘werken’, het klinkt gewoon lekker met een hoog live-gehalte.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
ehmm, dat zie ik later wel. Iets met zekeringen misschien??

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Geen vastomlijnde plannen, ’t is denk ik best wel af zo. Alhoewel, helemaal stil staat het natuurlijk nooit!

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Standaard huiskamer in jaren `30 huis, parket vloer, en suite deuren naar open keuken.

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Merendeel is klassiek, daarna jazz en pop. Aantal is onbekend.

Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks - ik werk vanuit huis, vandaar....

Hoe vaak kijkt u film?
Ik ben niet zo`n uitgesproken filmkijker


Hobbies
ehm, hobbies of hobby`s?

Vi Za Devialet 220 Pro
Leeftijd 57 jaar
Beroep zelfstandig adviseur
Set Stereo
Nieuwprijs 17.000
Door mij betaald 11.000

Deze set is online gezet op
19-april-2013 . Ondertussen is deze pagina 12163 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 03-november-2017


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Muziekvoorkeur
  • nog 
  • niet 
  • ingevuld

Filmvoorkeur
  • nog 
  • niet 
  • ingevuld

Links vrienden
  • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets