Hieronder een impressie van mijn set die voor mij de haast onmogelijke opgave om zowel stereo en multichannel film/muziek met een hoog kippenvelgehalte weer te geven kan volbrengen.
====================
VERSTERKER
De set is opgebouwd rondom een Primare SPA20 5-kanaals processor/versterker. Als je je in het multi-channel moeras begeeft wordt je al gauw overladen met features, formats, specificaties en een hoop blabla maar wat heb je nu werkelijk nodig? In mijn geval ligt de verhouding stereo/surround op circa 70/30 dus een goede stereoweergave was een van de belangrijkste eisen. De Primare wist mij op dit vlak vrij makkelijk te overtuigen - met name in de "bypass" mode. Daarnaast sprak het strakke Scandinavische design van deze 25 kilo zware tank mij erg aan.
LUIDSPREKERS
Dankzij de nieuwe “basis” kregen mijn oude T+A-tjes een tweede jeugd. In de tussentijd ben ik op zoek gegaan naar luidsprekers die in mijn ruimte een harmonieus geheel zouden vormen met de juiste sound. Na vele luistersessies kwam ik uiteindelijk de coaxiale speakers van het kleine Duitse merk Audiodata tegen. Bij de eerste noten vielen me direct de ruimtelijke plaatsing en de timing van het geluid op. Verder zijn de speakers erg muzikaal met veel detaillering zonder analytische kilheid.
De drie (identieke) frontspeakers zijn van het type Partout2 met bi-wiring aansluitingen en de modificatie van de gelimiteerde jubilee edition. De twee achterspeakers zijn de iets kleinere Petites in single-wiring en eveneens met de jubilee modificatie.
Alle vijf de speakers zijn uitgevoerd in Ahorn houtfineer uit dezelfde batch (ivm gelijke kleur) met grijze Nextel fronten.
De Partouts staan op 60 cm hoge Audiomagic Genta XL stands. De 10 cm kleinere Petites staan op de 70 cm hoge uitvoering van deze stands. Niet alleen zijn alle speakers hierdoor even hoog, de units van de (symmetrische) achterspeakers komen hierdoor 5 cm hoger dan die van de frontspeakers. Dit laatste heeft m.i. de voorkeur in een surroundopstelling.
De bekabeling naar de luidsprekers is identiek aan de inwendige bekabeling: De LS4 van Audiodata. Op de drie frontspeakers in bi-wiring. De kabels zijn afgemonteerd met holle banaanpluggen (lage massa)
BRONNEN
De Sony DVP-NS905V gebruikte ik al langer als combi-speler. De CD-weergave ervan bleek (digitaal en zeker analoog) na installatie van de nieuwe luidsprekers niet bepaald de sterkste schakel in de keten te zijn. Daarom is er hiervoor een Rotel RCD991 bijgekomen. alsmede weer een extra afstandsbediening. Een universele remote zou wel handig zijn :-)
De videorecorder heeft inmiddels plaats moeten maken voor een DVD/HDD recorder van Pioneer.
POWER
Probeer maar eens netjes te schrijven als je over een pokdalige klinkerweg met verkeersdrempels rijd. Da’s feitelijk hetzelfde wat de apparaten moeten doen met de groentensoep die ze van een energiebedrijf naar eigen keuze krijgen aangeleverd!
In eerste instantie had ik niet eens een geaard stopcontact in de buurt van de set. Enigszins sceptisch toch maar eens een haspeltje gelegd richting keuken. Wat een verschil! Het was alsof de muziek ineens een stuk langzamer ging. Maar feitelijk was er gewoon een stuk meer rust en een zwartere achtergrond waardoor je makkelijker meer detail kon opnemen. Omdat zo’n kabel dwars door de kamer ook niet uitziet, via de trapkast een kabel getrokken richting de berging waar een geaard stopcontact op een vrijwel onbelaste groep beschikbaar is. Dit stopcontact zit nu pal naast de set.
Een volgende stap was het vervangen van de netkabels. De versterker zit nu rechtstreeks aangesloten via een kabel van SIGN Audio. De CD-speler is via een kabel van Audiodata aangesloten op een Sitecom gefilterde verdeeldoos. De overige apparaten zitten eveneens op deze verdeeldoos.
MEUBEL, INTERLINKS & TWEAKS
De interlinks van de CD speler en de frontkanalen van de SACD speler zijn van SIGN Audio. De digitale coax van de DVD-speler is een MIT Terminator-3. De overige bekabeling is van Oehlbach.
De versterker en CD-speler staan op Master Base blokjes. De stands staan op spikes en zijn deels gevuld met schelpenzand. Onder de center ligt een plak vilt zoals ook in de luidspreker als dempingsmateriaal gebruikt is.
De set is vooralsnog opgesteld in een meubel van IKEA. Problemen waar ik tegenaan liep waren de onhandige tussen- en achterwand, de warmteafvoer van de versterker en de plaatsing van de centerspeaker. Het eerste probleem was zo opgelost door een gatenzaag :-) Het tweede probleem heb ik opgelost door de tussenplank te verwijderen. Hierdoor is er vooralsnog geen plaats meer voor het DCC-deck maar is er voldoende lucht rondom de versterker. Het derde probleem heb ik opgelost door van een salontafel met hetzelfde fineer, eveneens van IKEA, de poten te amputeren (oftewel niet te monteren) In de plaats daarvan heb ik er instelbare RVS pootjes onder geschroefd die eigenlijk bestemd zijn voor onder keukenkastjes. Het past precies en er ontstaat toch een samenhangend geheel.
Naar een goede opbergmogelijkheid voor honderden cd´s heb ik vrij lang gezocht. Het moest een modulair systeem zijn (uitbreidbaar) en zo efficient mogelijk qua vloeroppervlaktegebruik. Uit het zicht maar toch gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Ik had al een jaar of wat geleden uitgetekend hoe het eruit zou moeten komen te zien en stond op het punt om er maar mee naar een meubelmaker te gaan tot ik in mei bij Ikea tegen nieuwe elementen van dezelfde serie als het stereomeubel aanliep: tot op de centimeter mijn eigen schets!
==update december 2008==
Inmiddels heeft de Rotel RCD991 een nieuw baasje gevonden en ben ik mijn cd-verzameling in FLAC op een Synology Diskstation DS207+ aan het opslaan. Als player gebruik ik nu een Logitech Squeezebox die digitaal op de SPA20 aangesloten is.
Het "aquarium" (de TV) heeft na 10 jaar dienst het loodje gelegd en is vervangen door een Sony full HD LCD TV. Voor optimaal beeld zorgen de UPC HD mediabox en een Sony Blu-ray speler (die DVD ook heel behoorlijk weergeeft)
Nieuwe foto`s volgen...
Als je vragen of tips voor me hebt, stuur me gerust ff een mailtje :-)
Een overzicht van de set in action
De Partouts op lage stands en de Petites op hoge stands. Beiden uiteindelijk even hoog.
Audiodata Partout2 SE/ WBT Bi-wiring en Audiodata LS4 kabel
Primare SPA20 - kracht gecombineerd met Scandinavisch design
Sony DVP-NS905 en Rotel RCD991 voor al uw zilverwerk
Eigenlijk van kinds af aan al muziekliefhebber geweest. Begonnen met JVC midisetje met cd-speler van zuurverdiende krantenwijksalaris midden jaren 80. Rond 1990 maakte die plaats voor een Kenwood versterker en tuner, een Philips CD840 (samen met de cd850 de eerste bitstream spelers). Verder een Aiwa ADF880 cassettedeck en T&A luidsprekers. Cassettedeck en CD-speler werden daarna vervangen door een Philips DCC900 speler en een Sony SACD/DVD speler.
Daarna lang gezocht naar de schijnbaar onmogelijke spagaat tussen stereo en surround. Deze uiteindelijk gevonden in een Primare SPA20 versterker in combinatie met Audiodata Partout2 SE/Petite luidsprekers. Voor CD`s is er een Rotel RCD991 bijgekomen omdat de combispeler daar toch duidelijk uit de toon viel.
Het meubel is voorlopig een "standaard" IKEA-meubel, uitgebreid met een salontafelblad met zelfde fineer en RVS-keukenkastpootjes om de center onder de TV te kunnen plaatsen. Past precies!
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Een bijna holografisch geluid in alle 3 dimensies in zowel stereo als surround. Muzikale set met goede timing met veel detailweergave.
Waar liggen bij u de verbeterpunten?
meubel, subwoofer
Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Vooral genieten. Daarnaast bovengenoemde verbeterpunten aanpakken :-)en wellicht weer een platenspeler aansluiten
Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Speakers staan in een vrijwel ideale 5-kanaals opstelling t.o.v. luisterpositie. Stenen vloer en wanden maken de basis akoestiek redelijk hard. D.m.v. gordijnen en vloerkleed en overige meubels is het eindresultaat toch goed.
Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
circa 1100 cd`s, 200 platen, 250 DVD`s, 250 tapes
Genres pop, rock, vocaal, alternative, jazz en fusion
Hoe vaak luistert u naar muziek?
dagelijks
Hoe vaak kijkt u film?
regelmatig
Muziek, film, auto\`s, volleybal en skieen
- Als het goed klinkt dan is het goed. Recensies zijn leuk en kunnen je goede tips geven maar zijn altijd gekleurd. Laat je eigen oren de doorslag geven!
- Begin bij de bron. Een zuiverdere stroomvoorziening hoeft geen vermogen te kosten maar kan wel veel verbeteringen brengen.
- Verlies de "pret per euro" factor niet uit het oog.