Setpagina van: Jean Sibelius

Besprekingen
Mijn set is ook besproken door Bert Dekker van HiFi.nl,
dit artikel kun je hier lezen.Mijn HiFi-systeem
In totaal is bijna 4 jaar gewerkt aan de basis van deze (akoestisch) ‘compromisloze’ luisterruimte c.q. thuisbioscoop die ik heb gedoopt tot ‘Confidence Mansion’ (waarom: zie verder) ;-). Op 18 mei 2012 is de audio apparatuur vanuit de woonkamer verhuisd naar deze nieuwe ruimte en is na het horen van de eerste audiofiele klanken een fles champagne opengetrokken.

Met de recente komst van de JVC-DLA RS55 (‘4K/3D’) projector per 1 november 2012, heb ik na 4.5 jaar eindelijk mijn lang gekoesterde jongsdroom gerealiseerd.

Op basis van vooraf berekende ideale ratio’s voor deze ruimte, is vervolgens samen met een architect verder invulling gegeven aan het ontwerp en de realisatie van een losstaand bijgebouw achter in de tuin. Het akoestische ontwerp, waarvoor de expertise van SoundScapes is ingeroepen, voorziet in o.a. 7 basstraps op de voor- en achterwand in de vorm van Helmholz-resonatoren met ieder een eigen specifieke afstemfrequentie van 43, 50, 63, 71.5, 80, 100 en 122Hz hetgeen in combinatie met een 20 cm verlaagd plafond voor de breedbandige absorptie van het sub- tot midlaag verzorgt. Verder is de ruimte voorzien van bijna 70 WaveWeaver-1 diffusie panelen (met lengtes variërend tussen 1.8 en 2.4 meter) en daarnaast 16 RPG-Diffractals, welke geplaatst zijn op alle eerste reflectiepunten (= alle 4 wanden inclusief het plafond) van de speakers in de ruimte.

Verder voorziet de ruimte in de aanleg van een 3 fase systeem en het gebruik van een ‘dedicated’ fase en separate aardpen voor in totaal 8 separate audiogroepen. Twee van deze audiogroepen zijn voorzien van CEE-form wandcontactdozen en volledig bedraad met 6mm2 ten behoeve van de (maximaal 8) mono eindversterkers. Alle overige audiogroepen zijn voorzien van vergulde HMS wandcontactdozen en bedraad met 4mm2. Alle stroomvoerende geleiders zijn onafgeschermd uitgevoerd ter voorkoming c.q. minimalisering van parasitaire capaciteit, maar zijn via de separate aardpen en middels kooien van Faraday tot de wandcontactdozen toe afgeschermd.

Enkele kengetallen van het bijgebouw: oppervlakte 70m2; inhoud 265m3, oppervlakte luisterruimte 44m2 met een inhoud van 121m3. De luisterruimte is gebouwd als een doos in een doos constructie en is voorzien van een volledig dynamisch ontkoppelde vloer, welke vrij beweegbaar ligt ten opzichte van de rest van het gebouw.

Het resultaat: een zéér muzikale/dynamische set met een mooie brede en diepe stage waarop elk detail in de opname te horen is en een ongekend strakke basweergave. Direct vanaf de eerste seconde word je in de muziek/film getrokken en nooit meer losgelaten.

Een kort overzicht van de componenten:
Processor : Arcam FMJ AV8
Versterking : 2 x Parasound Halo JC-1 (mono) | Parasound Halo A51 (5ch)
Bronnen : Sony CDP-XA7ES (SE mod.) | Oppo bdp-95 Multi-zone Mod. V2 | Playstation 3
Beeld : JVC DLA-RS55 4K/3D-projector (ISF. Cal) | Stewart 123" Luxus Model A Electriscreen Studiotek 130 G3
Speakers : Dynaudio Confidence C4 | Confidence C1 | Contour S CX | Velodyne DD-18
Bekabeling : Nordost Frey/Tyr IC | Kharma Digital Interlink | Audio-Note Digital Interlink AN-Vx | Isotek Supreme / MIT powercords

De komende tijd zal nog druk geëxperimenteerd maar ook genoten worden in deze ruimte!

Thumbnails:
- Arcam FMJ AV8
- Parasound JC-1
- Velodyne DD-18
- Nordost Frey (LS)
- Isotek Multiway 6
- Nordost Tyr (IC)

Vooraanzicht van de set-up in de nieuwe ruimte

Vooraanzicht van de ruimte

Achter aanzicht van de ruimte

Laatste aanwinst JVC DLA-RS55

Close up van de electronica

Componenten
Produkt Merk Typenummer
Aantal groepen * Anders Speciale apart geaarde groep (compleet uitgevoerd met 4 [mm2] bedrading).
Akoestiek aanpassing * Anders Absorptie panelen
Akoestiek aanpassing * Anders Diffusie panelen
Surround processor Arcam FMJ AV8
Coax interlink Audio Note AN-Vx
Luidspreker voor Dynaudio Confidence C4
Luidspreker center Dynaudio Contour S CX
Luidspreker surround Dynaudio Confidence C1
Losse voeding Electrocompaniet Powercord
Losse voeding Isotek Optimum Powercord
Netfilter Isotek Isotek Multiway 6
Projector JVC D-ILA RS55 (ISF gekalibreerd)
Losse voeding Kemp Elektroniks Plus Powercord
Netfilter Kemp Elektroniks Powerstrip 6
Geluidsdempers en isolatoren Master Base (onder JC-1s, FMJ AV8, DVD-3910, T3 en CDP XA7-ES)
Losse voeding MIT Z-cord II
Interlink Nordost Cables monofil Frey
Interlink Nordost Cables Red Dawn
Interlink Nordost Cables Blue Heaven
Interlink Nordost Cables Base-line SW
Coax interlink Nordost Cables MoonGlo II
Luidsprekerkabel Nordost Cables monofil Frey
Interlink Nordost Cables monofil Tyr reference
Interlink Nordost Cables Monofil Tyr reference
Multi-speler OPPO bdp-95 multizone V2
Eindversterker Parasound Halo JC-1 (2 stuks)
Meerkanaals eindversterker Parasound Halo A-51
Afstandsbediening Philips Pronto TSU9800 + RFX9600
Loopwerk Sony CDP XA7ES (SE mod.)
Blu-Ray speler Sony Playstation 3
Meubels Spectral Audio M516 (audio rack)
Meubels Spectral Audio Spectral CDVD108W (CD/DVD-rack) (2x)
Scherm Stewart Filmscreens 123 Elektrisch
Projector-kabel Supra Cables HF100 (15m)
Subwoofer Velodyne DD-18

Luisterkamer

Mijn HiFi Geschiedenis
Mijn eerste serieuze set had ik op mijn 18e bij elkaar gespaard en was opgebouwd uit voornamelijk Kenwood apparatuur, zoals een KA-1100D geintegreerde versterker, KT-1100D tuner, GE-1100 Graphic equalizer KX-880HX en Onkyo TA-2058 cassette decks, Denon DCD-1700 CD-speler en Magnat All Ribon 10P speakers. Interlinks, speakerkabel en stroomvoorziening waren op dat moment nog van ondergeschikt belang.

Kort daarna heb ik zelf een subwoofer gebouwd gebruik makend van een Cerwin Vega 15" dual voicecoil woofer. Daarna is de KA-1100D geupgrade naar twee Denon POA-6600 mono eindversterkers. De Kenwood KA-1100D heeft nog wel lang dienst gedaan als voorversterker en staat momenteel (evenals de Contour 3.3’s in de woonkamer).

De volgende major upgrade bestond uit het vervangen van de Magnat`s door Dynaudio Contour 3.3 speakers (eind 2002). Kort daarna heb ik de Sony CDP-XA7ES aangeschaft en niet lang zijn de POA-6600`s vervangen door een Rotel RB-1090. Gebruikmakend van de variable uitgang van de CD-speler kon deze direct aangesloten worden op de Rotel. Een minimalistische set met al erg prettige eigenschappen.

Halverwege 2004 ben ik flink gaan verbouwen in mijn woning. De keuken beviel me helemaal niet meer en ik wilde meer ruimte in mijn woonkamer creëren. Ter vervanging van de twee te verwijderen draagmuren zijn stalen balken geplaatst met een hoogte van 20 [cm]. Hierdoor moest tevens het plafond verlaagd worden. Dit was het moment om een beamer, projectiescherm en DVD-speler te kopen zodat alle kabels (incl. HDMI) netjes weggewerkt kon worden in het plafond.

Na de verbouwing is het hard gegaan met het upgraden van mijn set. In april 2005 is de Arcam FMJ AV8 gekocht en zijn allerlei losse CD-rekjes vervangen door CD/DVD-racks van spectral. Kort daarna is tevens het audio rack aangeschaft.

In mei 2005 heb ik de Parasound A51 gekocht ter vervanging van de RB-1090. In de tijd daarna zijn Velodyne DD-18 erbij gekomen, is de stroomvoorziening flink verbeterd m.b.v. Kemp en Isotek. Heb ik de Frey speakerkabel aangeschaft, e.d. wat geresulteerd heeft in de set zoals deze hierboven beschreven staat. Mijn laatste aanwinsten zijn de Confidence C4`s die ik in januari 2009 heb aangeschaft en het Stewart scherm wat in maart 2012 is geïnstalleerd. In mei 2008 begonnen met het nadenken en plannen van de akoestische ruimte.

Algemene vragen
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Neutraal, erg snel met veel detail maar behoud van muzikaliteit en een erg snelle en strakke laagweergave. Het geluidsbeeld is lekker breed met veel diepte en staat als een huis.

Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Center uit de Confidence serie, …

Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Vooral genieten en af en toe wat prutsen aan mijn set.

Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Zoals hierboven. Voor een chronologisch overzicht en verdere details zie: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=75065.0

Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
CD`s: 850

DVD`s: 400 (325 films / 75 muziek DVD`s)

Blu-ray: 80


Hoe vaak luistert u naar muziek?
Regelmatig

Hoe vaak kijkt u film?
1 à 2 maal per week


Hobbies
Audio, Films kijken, Fitness, Muay Thai boxen, Amerikaanse sportauto`s

Overige
Voor een chronologisch overzicht van alle recente aanpassingen aan deze set en de luistersessies die hieraan vooraf zijn gegaan verwijs ik naar mijn eigen topic op het HT-forum (www.htforum.nl)

http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=27904.0

Lid van en voormalig bestuurslid van Audioclub Oost-Brabant (zie www.aob.hifi.nl). Vind je het leuk om je hobby te delen met andere enthousiastelingen, kom dan eens naar één van onze demoavonden!

Jean Sibelius


Sibelius :-)

Leeftijd 52 jaar
Beroep Patent Attorney
Set Stereo & Home Cinema

Deze set is online gezet op
09-augustus-2006 . Ondertussen is deze pagina 17937 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 13-november-2012


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 43.54 m2
 • Afmeting 7.43 bij 5.86 meter
 • Hoogte 2.79 meter
 • Inhoud 121 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Jazz
 • Metal
 • Blues
 • Symphonisch
 • Instrumentaal

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Animatie
 • Avontuur
 • Actie
 • Animatie/tekenfilms
 • Science Fiction
 • Thriller

Links vrienden
Bladeren tussen sets