Metrum Acoustics `Syncope` --

in 2011 de stoute schoenen aangetrokken en tegen ieders verwachting in deze speakers gebouwd adhv bouwtekening geleverd door Metrum Acoustics. Deze was ook zo vriendelijk de elektronica in te bouwen. Firma Boterenbrood deed het spuitwerk en in tegenstelling tot alle speakers die ik hiervoor had ben ik eindelijk tevreden, en stiekem trots op het resultaat.

Toen ik enkele jaren eerder een aantal keren bij Metrum Acoustics (Cees) over de vloer was geweest ivm de aanschaf van de hpa 1 (buizen voorversterker) en hpa 3 (hybride eindtrappen) waren de syncope speakers die ook van zijn hand kwamen me al opgevallen. Tijdens de uitvoerige luistersessies vanwege het voor mij erg aantrekkelijke geluid. En mijn vrouw vond ze qua model stukken mooier dan de Oscar Heil `Kithara`s` (foto 1) die toen thuis stonden. Prachtige speaker was dat maar het laag was meer bestemd voor een houten Amerikaans huis dan een betonnen blokkendoos ergens in Nederland ;) Toen ik voorstelde om de `Syncope` te gaan bouwen was hoongelach mijn deel.. In eerste instantie van mijn vrouw en hoewel Cees me altijd is blijven steunen (in woord en daad) begreep ik achteraf, toen ze speelden, dat hij gedurende het bouwproces ook nog wel z`n bedenkingen had gehad.

Nadat de Kithara`s waren verkocht kwam er budget vrij voor de aanschaf van de `Syncopes`. Er werd een order geplaatst bij Metrum Acoustics die de electronica, drivers en ringradiator zou leveren. Met een bouwtekening onder de arm naar de plaatselijke hubo (Erik) en hout bestellen. `Doe maar drie keer zoveel als nodig, dan kan ik een beetje oefenen en er 2 verprutsen`.. Dat bleek geen overbodige luxe bleek later.. Met de best leverbare kwaliteit MDF, nouja, niet bepaald onder de arm, toog ik naar huis. Het zagen had Erik voor me gedaan, concreet kwam het er op neer dat wat voor mij overbleef het frezen en in elkaar lijmen van de kasten was. Van Erik kon ik ook een bovenfrees lenen.

Tja en dan beginnen. De houten tuintafel fungeerde als episch centrum en een oude deur als platform waar de kastdelen op vastgeklemd werden. Dat frezen bleek veel makkelijker dan verwacht, tenminste, als je alle koppen even uitprobeert en accepteert dat je een eerste set hout verknoeit aan oefenen (dat had ik;). Omdat er geen linker of rechter kast nodig was kon ik er desnoods een 3de vernaggelen zonder stress. Wat het lastigst bleek was het centreren van de gaten voor de drivers en het exact op de juiste diameter uitfrezen hiervan. Dat bleek wel bij het passen voordat de kasten aangeboden werden bij de spuiter (hierover later meer).

Tot mijn grote verbazing bleken alle delen in 1 keer te passen en kon er gelijmd worden. Deel voor deel vastgelijmd en ingeklemd met stapels resthout, de woonkamer lag er dagen vol mee. Alles bij elkaar duurde het 5 dagen voor alles gefreesd en gelijmd was en het resultaat was vrijwel (oei) exact hetzelfde als de voorbeeld kast die ik van Cees had meegekregen. Vrijwel omdat ik het gat voor de basreflexpijp 2cm te hoog had geplaatst. Wel in beide kasten, dat dan weer wel.. Hoewel Cees aangaf dat het beste is als de basreflexpijp zo ver mogelijk van de driver geplaatst zou worden verwachtte hij geen enorme klankmatige problemen als het zo zou blijven dus alles zo gelaten. Zie foto 2.

Vervolgens op aanraden van Cees de firma Boterenbrood in Nijkerk gebeld om een offerte. Als ik ze zelf heel goed zou schuren en er hoefde niet veel geplamuurd te worden scheelde het (zo even uit mn hoofd) 100 euro. Kwam dat vakantiebaantje in een meubelschuurbedrijf op mn 16de toch nog van pas ;)

Voordat de kasten gespoten zouden worden toch maar even langs Cees om de drivers te passen, je weet het tenslotte nooit.. Was maar goed ook want er paste er 1 net niet.. gr.. En dan komt het dilemma, ga je terug naar huis, opnieuw meten en frezen, of rij je door naar Nijkerk, vraag je een schuurpapiertje en sta je vervolgens op goed geluk je drivergat bij te werken.. Laat zich raden dat voor de laatste optie gekozen werd. Gelukkig was de spuiter die de klus voor me zou gaan doen zeer meewerkend en heeft me nog staan helpen. Het schuurwerk was gelukkig goed. Ik heb nog even staan twijfelen om een andere kleur te kiezen dan zwart maar kwam er niet uit dus zwart zou het zijn. En als je naar huis rijdt slaat er toch wat twijfel toe, ze worden gespoten voor goed geld en als je drivergat toch niet past.. hmm.. Maar goed, A zeggen, dan ook B. Drie weken later kon ik ze ophalen en gelijk naar Cees gereden. Het resultaat (foto 3) was schitterend maar dan weet je niet of alles past.. Groot was de opluchting toen bleek dat de drivers `zuigend` bleken te passen! Veel meer geluk dan wijsheid! Tja en dan moet je alweer afscheid nemen en moeten ze nog een tijd uitharden/ wasemen en is het wachten tot Cees belt om te laten weten dat ze spelen.

Speakers snel opgehaald en thuis geïnstalleerd. Vanwege kleine kindervingers die in huis rondkropen ervoor gekozen de grill te laten bestaan uit een gesloten plaat MDF die ook meegespoten was. Dat bleek geen slechte keus want twee van die glimmende zwarte kasten in huis bleek een grote aantrekkingskracht te hebben ;)

De eerste keer luisteren is wel spannend, klinken ze zo als je hoopt en hoe zit het met het laag (vanwege de te hoge basreflexpijp). Daarnaast moeten ze natuurlijk nog inspelen dus een snel oordeel is zowieso niet mogelijk. De eerste indrukken waren goed maar het laag was nog wel te.. Toch spannend of het nog beter zou worden want anders had ik nog steeds hetzelfde probleem als met de Kithara`s. Extra zuur omdat de `Syncope`s` van Cees bij plaatsing in mijn woonkamer dit probleem absoluut niet hadden. Wat geëxperimenteerd met plaatsing, demping en ook een beetje vertrouwen dat het vanzelf bij zou trekken. Dat bleek uiteindelijk de beste oplossing want na grondig inspelen klonken ze mooi in balans.

Cees en Erik zijn bij het bouwen absoluut onmisbaar geweest net als de sceptische blik van mijn vrouw als ik weer, gehuld in een wolk MDF stof, een plank stond te verklooien. De reis van het maken van de speakers was minstens zo mooi als de bestemming, het eindresultaat en ik ben erg tevreden met de muziek die de set nu maakt. (foto 4 eindresultaat).
Klik op de kleine foto's voor een vergroting.


Syncope MKII 16-06-2018
recent een nieuwe set Syncopes gebouwd. Dit keer met Mundorf AMT ipv Esl. Baffle van amerikaans notenhout, kast van 30mm MDF gefineerd met AM notenhout.


Klik op de kleine foto's voor een vergroting.Ronin


Leeftijd 47 jaar
Set Stereo

Deze set is online gezet op
12-januari-2010 . Ondertussen is deze pagina 16791 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 02-februari-2022


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 50 m2
 • Afmeting 10 bij 5 meter
 • Hoogte 2.6 meter
 • Inhoud 130 m3

Muziekvoorkeur
 • nog 
 • niet 
 • ingevuld

Filmvoorkeur
 • nog 
 • niet 
 • ingevuld

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets