Mijn setje is het best te omschrijven als: behoorlijk goed geluid voor een bescheiden budget.
Mijn luisterplek, gezien vanaf de bank (eerst speelgoed opgeruimd).
De subwoofer vermomd als IKEA-tafel
Ik ben een zelfbouwer in hart en nieren, dus ik ben begonnen met 100% zelfbouw. Toen surround haar intrede deed ging eerst de voorversterker eruit, toen de eindversterker.
Nu zijn alleen de front-speakers, de center en de sub nog zelfbouw. Sinds ik Yamaha-versterkers ken wil ik niets anders meer. Veel geluisterd en geprobeerd (Onkyo, NAD, Denon, etc) maar toch steeds teruggekomen bij het strakke open geluid van Yamaha. En qua bekabeling ben ik ook aan één merk vast blijven zitten: VanDenHul. Ik zou graag Crystal Cable of Nordost eens proberen maar dat is onbereikbaar voor mij.
Mbt de foto "Luisterkamer": dat is gewoon de woonkamer.
Hoewel ik zo`n IR-verlenger heb (nog net te zien onder de TV) staat het deurtje meestal open; de Yamaha wordt gruwelijk heet (grrrr...)
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Heel neutraal (bijna saai). Mooie rechte frequentiekarakteristiek, subtiele weergave. Goede stereo-plaatsing, bij een goede opname zelfs rondom.
Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Klinkt misschien gek, maar over het geluid ben ik eigenlijk best tevreden (in relatie tot het budget).
De sound-stage kan iets homogener, dat wordt beter als de speakers dichter naar elkaar toe staan. Maar ja, ik wil liever geen stuk van het dressoir afzagen. Kleine dingen hou je toch.
Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Wensen zijn er niet veel meer:
-- fatsoenlijke achterluidsprekers (het viel je ongetwijfeld op dat ik deze niet heb durven vermelden)
Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Woonkamer: parket, betonnen muren, flinke meubels
Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
CD: 500
DVD: 50
LP`s: 200 (ongebruikt want geen platenspeler)
MP3/FLAC: 500.000+
Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks een paar uur
Hoe vaak kijkt u film?
3 a 4 keer per week
Audio, video, film, en verder alles wat met hout te maken heeft
FRONT SPEAKERS EN CENTER
-------------------------
Als zelfbouw-fanaat is het voor mij onacceptabel om speakers te kopen. Ik heb de mijne gebouwd op basis van een coaxiale SEAS-unit, met gebruikmaking van een zo simpel mogelijk 6 dB/oct filter bestaande uit uitsluitend High-End componenten.
Seas WP180XP/coax, Condensatoren MCap Supreme, Spoelen koperfolie, Bi-wiring-terminals
Sterke punten:
- Behoorlijk rechte frequentiecurve
- Fantastische ruimtelijke weergave (dank zij coaxiale speaker en vandenHul bekabeling)
- Bijzonder lage vervorming (één van de sterkste punten van de SEAS-units)
- Center en fronts hebben identieke bezetting
Zwakke punten:
- Ze kunnen niet zo heel hard
- Centerspeaker heeft andere baffle-step dan fronts vanwege brede voorzijde en tv-scherm
Kijk ook bij Zelfbouwprojecten, want de SEAS-sen krijgen momenteel een nieuwe behuizing.
SUBWOOFER
----------------
Kijk bij de zelfbouwprojecten voor een beschrijving van de subwoofer. Het is een omgebouwde salontafel met daarin een push-pull constructie van twee Peerless-woofers.
Sterke punten:
- zuiver geluid
- opstelling ver van alle wanden, dus geen resonanties
Zwakke punten:
- weergave had nog wat dieper gemogen, het is nu `op` bij 30 Hz.
- kleine conus, dus bij verhoogde kamersterkte houdt het op. Geen sub voor wilde feestjes.
CENTER
------
Sinds ik een nieuwe TV heb, is de center weg. Ik gebruikte hem toch al te weinig. Je hebt meer aan perfecte stereo-weergave.
VERSTERKER
----------------
Eindelijk weer een lekker strakke Yamaha, die de luidsprekers goed onder controle houdt. Fantastische DSP en D/A-conversie. Voor het geld is hij subliem.
Sterke punten:
- Goed gebalanceerd surround
- Feilloze set-up procedure
- Goede stereo-weergave (bij Pure Direct zodat de videoprocessing wordt uitgeschakeld)
Zwakke punten:
- Wordt gloeiend heet, vooral bij meerkanaalsgebruik
STANDS
------
De speaker stands zijn van Dynaudio, grijs gelakt staal met een geisoleerde dubbele bodemplaat en spikes zowel bij de vloer als bij de box. De buizen waren hol, maar nu zit er ruim tien kilo lood in (daklood van de bouwmarkt) afgevuld met zand. De buis heeft een cable-management system (da`s een marketing-term voor een kabelgootje) maar daar passen de van den Hul kabels natuurlijk niet in. Dank zij het lood en het zand wegen ze 21 Kg per stuk.
LAPTOP
------------
De meest gebruikte geluidsbron is momenteel de HDTV. Deze is via het LAN (WiFi bleek te onbetrouwbaar dus gewoon een ethernetkabel) verbonden met de MP3-verzameling een UPnP-server en breedbandinternet.
Daardoor zie je ook geen CD-rek meer op de foto`s. De TV geeft digitaal door aan de versterker en klinkt dus meer dan fantastisch.
INSPELEN
--------
De term "inspelen" was ik al vaker tegengekomen, maar deed ik af als onzin. Tot ik dit setje had staan. De speakers had ik gereed vlak nadat ik de Yamaha had aangeschaft; de kabels heb ik al een paar jaar. Toen ik de speakers in eerste instantie aansloot werd ik teleurgesteld. Doods geluid, geen stereobeeld, geen pit. Ik heb zelf gecontroleerd of ik niet per ongeluk iets in tegenfase had aangesloten (kun je nagaan). Toen ik niets kon vinden wat fout zat, ben ik via andere bronnen gaan zoeken. Dat duurde enkele maanden. Ik vond geen verdere aanwijzingen, maar in plaats daarvan merkte ik dat de set steeds lekkerder ging klinken. Het laag van de speakers werd dieper, de homogeniteit verbeterde en met name het stereobeeld groeide. Al met al duurde dat zo`n zes(!) maanden. En toen was het goed. Nadat ik een weerstandje uit het filter verwijderde (om de al te tamme tweeter 2 dB luider te maken) was het perfect. Het had dus duidelijk zijn tijd nodig. Nu ben ik er erg tevreden over; het geluid komt volledig los van de speakers en `hangt` echt los in de kamer.