Naim Ovator S-400
Naim Supernait 2 met hi-capDR
Naim ND5XS met XPS
Naim music server/ripper
Naim CD5si
Rega RP3 draaitafel
Beyerdynamic hoofdtelefoonversterker
Dreambox 500HD en Panasonic 50" Plasma
Multiroom: Naim UnitiQute2 met NAP100
Stroom: HPA klankmodule 3i met vlakdraadzekeringen Hifi tuning (in gehele systeem)
Ethernetkabel Chord Indigo en C-stream
Akiko Audio stroomkabels Aerostar en stekkerblok Quattro
Kabels: Chord Company Signature en Anthem
Akiko hifituning GEM1 op luidsprekerkabels en interlinks en E-tuning wrap op stroomkabel
Acoustische plafond Ecophon
Audiorack Quadraspire
Muziekcollectie bestaat uit ongeveer 800CD`s (geript) met een grote variatie oa.: pop, vocale jazz, klassiek, country, gitaar en soul. Mijn favoriete CD is Diana Krall, Live in Paris. Een echte audiofiel heeft toch maar een paar goede cd`s nodig om te kunnen genieten, toch?
update`s:
01-05-2014
Volledige set vervangen door NAIM.
23-04-2013
Het laatste project op stroomgebied is klaar! We hebben een stekkerblok gemaakt van de beste (lees duur) materialen die er te krijgen waren.
- Blok van 6 mm dik gefreesd aluminium platen
- Aluminium platen stevig verbonden met metalen blokjes zodat een benadering van een vol-aluminiumblok ontstaat.
- Furutech FI09 Gold inlet
- Furutech FT-SDS Gold contactdoos met stevige voet
- Bekabeling Akiko Audio Aerostar (beter dan Nordost Valhalla)
- Bekabeling en voetjes van de contactdozen ingegoten in hars en dat zorgt voor een onwrikbaar vastzetten van de kabels en de contactdozen.
Dit stekkerblok is getest op 3 installaties met verschillende stekkerblokken (PS Audio Quintet, Kemp Power Source Plus, Caminno H31) in 3 verschillende ruimtes door 4 ervaren audiofielen. Resultaat is geweldig. De PS Audio en Kemp worden weggespeeld. Het geluid is opener, meer detail, ruimtelijker en de ruimte vult zich mooi met energie. De muziek klinkt prachtig!
Dit is (voorlopig) het laatste stroomproject, de keten is nu volledig op niveau gemaakt en de theorie dat de keten het uiteindelijk resultaat bepaald is in de praktijk bewezen.
Zonder goede stroom komt je dure set niet tot zijn recht is vanaf nu mijn overtuiging!
11-01-2013
Aan de slag gegaan met mijn netwerk dat ik gebruik voor het streamen van mijn muziek.
Mijn netwerk bestaat uit een router speedtouch (56mb/s), hoogwaardige afgeschermde utp kabels cat6 van het merk Meicord (beste getest in Stereo) en een NAS 259pro van Qnap.
De snelheid van 56mb/s is normaal voldoende maar het netwerk word steeds drukker door het gebruik van een PC, tablet, smartphone, streamer en tv.
De zwakke schakel in het systeem was de router
want deze heeft een lage snelheid en standaard kwaliteit switchen (utp-stekker ingangen). Er zijn hoogwaardige routers zoals Fritz maar ik wilde de verbinding van NAS en streamer niet verstoren met een router (die toch een kleine mini-pc is) en dus kan storen.
Ik heb een switch van netgear gekocht die 8 ingangen heeft en een separate voeding (deze komt samen met de NAS in de PS audio Duet filter). Daarbij goede utp kabels van Cu met een AWG 24/7 in de cat 5e kwaliteit. Met deze combinatie kun je maximaal 1000mb/s halen, ruim voldoende.
Het wifi gedeelte ook aangepakt en een accespoint gekocht van Unifap die een snelheid aan kan van 300mb/sec (op dit moment het hoogst haalbare).
Alle netwerkkabels zijn nu aangesloten op de switch van netgear en de router en het accespoint ook. Hierdoor krijg je dat netwerk in combinatie met het wifi-netwerk een snelheid van maximaal 300mb/s kan halen. De rechtstreekse verbinding van NAS naar streamer zelfs maximaal 1000mb/sec. Het netwerk word door de hogere capaciteit, de beter kabels en goede kwaliteit switch ook stabieler.
De volledige ingreep koste mij 120,- en een uurtje werk. Het resultaat mag er zijn: de muziek klinkt alweer een klein beetje beter in vorm van meer detail. Het streamen via Spotify premium gaat nu uitstekend en de kwaliteit is goed (voor MP3 in 320kb).
Voor meer informatie van een goed netwerk in huis verwijs ik je naar het nummer 1 in 2013 van Computertotaal of stuur me een mailtje.
26-11-2012
Schone stroom
In de afgelopen jaren belasten (digitale)apparatuur ons stroomnetwerk steeds meer. Geen wonder: het toenemende aantal digitale apparaten, zal het netwerk meer en meer belasten met RF vuil en zal er voor zorgen dat onze stroom steeds meer schommelt.
Onze kostbare highend apparatuur is getrimd voor de beste weergave en zijn gevoelig voor schommelingen en storingen in onze stroomvoorziening waardoor deze gevoelige apparatuur vaak onder hun volledige kunnen spelen. Sommige audioliefhebbers spreken al jaren over dat hun hobby alleen maar kan in de nachtelijke uren kan, want dan is de belasting op het stroomnet het minst van invloed op onze apparatuur. Dan kun je pas echt genieten hoor ik vaak. Voor mij is mijn slaap belangrijk dus ik luister liever overdag.
Ik investeer de laatste 2 jaar veel tijd (en geld) in de stroomvoorziening en met veel plezier en zeer goede resultaten. Goede stroomkabels, aparte voeding, speciale zekeringen, separate aardpen etc. etc. geven een steeds mooier resultaat. Je vraagt je af waar houd het op? Hier een paar recente bevindingen op stroomgebied.
Ik was laatst bij een audiovriend die ook veel bezig is met stroom. Hij maakte in zijn set gebruik van PS Audio Noise Harvesters en de verschillen waren altijd goed hoorbaar. Nu heeft hij sinds kort nieuwe topluidsprekers gekocht en hij was in zijn nopjes. Tijdens de eerste luistersessie was ik onder de indruk ze klonken prachtig. Maar tegelijkertijd vond ik dat de stemmen ietwat ingetogen klonken en het ruimtelijk klein bleef. Mijn audiovriend had hetzelfde gevoel. We begonnen direct te discussiëren over de versterking e.d. maar wij audiofielen hebben altijd wensen was de conclusie. De week erna heeft hij alle 4! Noiseharvesters eruit gehaald en het geluid werd direct veel beter. Ik haastte me naar hem toe en hoorde hetzelfde effect. Vreemd dat bij de ene speaker het een verbetering was en bij de andere een verslechtering. Bij mijn set gaf het geen verbetering maar ook geen verslechtering.
Laatst las ik in het vakblad Audio dat ze hebben geëxperimenteerd met een stroomgenerator van Accuphase PS 1220 (eur.10650,-!). Uit de test bleek dat overdag in het kantoorgebouw als de PC’s volop draaien en stroom wordt gebruikt door de medewerkers de stroomgenerator een behoorlijk verschil maakte qua ruimtelijkheid en rust. In de avonduren als de medewerker naar huis waren en de PC’s uit waren was het verschil met of zonder stroomgenerator bijna te verwaarlozen!
Nog een recente ervaring omtrent stroom is dat we in een audioclub een avond georganiseerd hebben met verschillende stroomkabels en netfilters. Er waren diversen zeer sceptische leden aanwezig die niet geloofden in klankverschillen als je met ander kabels of filters werkte. Ook zij moesten aan het eind van de avond toegeven dat er verschillen zijn, klein en groot.
Conclusie uit deze recente bevindingen is dat stroom zeer zeker de klank beïnvloed, meestal positief maar ook soms negatief of nauwelijks. Uitproberen met een open houding is hierbij de goede weg tot het komen tot een nog betere weergave van je set. En welke audiofiel wil dat niet? Onze hobby blijft spannend en uitnodigen tot experimenteren (met audiovrienden)!
Huidig project: Ontwerpen stekkerblok op reference niveau. Materialen zijn besteld nu nog maken en uitproberen. Ik houd jullie op de hoogte.
01-08-2012
Er zijn weer 3 zaken op stroom gebied aangepakt. Ik heb een aparte aardlekschakelaar op de AHP klankmodule met vlakdraad zekering geplaatst. Hierdoor staat deze audiogroep volledig los van alle ander stroombronnen in het huis. Verder is een Kemp afgeschermde kabel gelegd naar de Furutech wandcontactdoos.
Tweede is dat de NAS en routeer ook op de audiogroep zijn aangesloten. Niet te geloven maar dat geeft ook een verbetering.
Als laatste is een separate verkoperde aardpen (12 stuks van 1,5 meter) is geslagen en nu is de weerstand 5 ohm! De afgeschermde kabel is aan beide zijden geaard met schone aarde/stroom. Het verschil met `vieze` aarde is goed hoorbaar.
Het resultaat is dat de set weer op een hoger plan is getild. Na een uitgebreide luistersessie (met blindtest) met audiovrienden werd de verbetering onderschreven. Het geluid is briljanter, ruimtelijker en gedetailleerder. De set komt nu echt los en gewone stroom is niet geschikt voor een audioset is onze gezamenlijke conclusie. Maar dat wisten de liefhebbers natuurlijk al.
22-05-2012
Als audfiofiele vrienden AVZL (audiofiele vrienden Zuid-Limburg) hebben we ons de laatste tijd behoorlijk intensief bezig gehouden met stroom en welke invloed deze heeft op onze audio installaties. We hebben uitgebreid getest met verschillende kabels, netfilters en sets. De volgende 7 tips zijn aanbevelingen om het komen tot een goed klinkende audiofiele installatie. Gisteren afgesloten met een B&W 802 Diamond gecombineerd met Marantz 11 serie. Nieuwe stroomkabel deze avond was de Nordost Valhalla, een prachtige kabel die te vergelijken is met de Heavens Gate Ultra Extreme.
7 Tips voor de stroom (230V) van een audio installatie:
1) Uitgebreide luistersessie op verschillende sets, met meerder audiofielen en locaties zijn onmisbaar als je objectieve ervaringen wilt opdoen. Vraag ook een neutraal persoon (meestal de partner) of de kwaliteit en de klankkleur waarneembaar is.
2) Stroom is een zeer belangrijk onderdeel van een audiofiele set. Net zo belangrijk als interlinks. Standaard meegeleverde kabels en zekeringen horen in de prullenbak!
3) De keten is net zo sterk als de zwakste schakel, dus stroom (230V) begint in de meterkast (klankmodule) en eindigt bij de zekering (audiofiele zekering) in het apparaat. De fase bepaling en jaarlijks onderhoud met contactvloeistof moet daarbij niet worden vergeten.
4) Stroomkabels hebben allemaal hun klasse en kwaliteiten. Een duurdere (500,-) kabel is beter dan een goedkope (150,-) afgeschermde kabel. Een superkabel (2000,-) kent een meerwaarde en laten de set opbloeien. Grofweg kun je zeggen dat de ene fabrikant inzet op detaillering en de andere op snelheid. Het blijft de vraag of je het geld er voor over hebt, maar een audiofiele set verdient een goede stroomkabel.
5) De beste stroomkabel hoort vanuit de wandcontactdoos uit de muur te gaan naar het netfilter. Op de 2e plaats staan de bron en de voorversterker en daarna de eindversterker.
6) Netfilters in combinatie met goede stroomkabels hebben een zuiverende werking en verbeteren de geluidskwaliteit en beschermen je installatie extra qua bliksembeveiliging.
7) Niet iedere kabel klinkt goed op elk apparaat dus eindig ik waar we mee begonnen: Experimenten geeft inzicht en is leuk om te doen!
De volgende uitdaging zal de aarde zijn en hoe je deze wel of niet kunt beïnvloeden middels bijvoorbeeld een separate aardepin of werken met de E-tuning. Wie weet welke resultaten we daar nog uit kunnen halen?
01-05-2012: Furutech wandcontactdoos geplaatst en daarna stroomkabeltest uitgevoerd. De Kemp reference (500,-) is een mooie en warme kabel op alle apparaten. De Heavens Gate Ultra Extreme (2280,-) is nog een klasse beter maar klinkt niet op alle apparaten mooi. Zo ontdekte ik en mijn 2 luistervrienden dat de HGA op de voorversterker prachtig was maar op de eindversterker absoluut niet. De Kemp was daar weer de mooiere. Verrassende conclusie voor ons was dat het uitproberen van stroomkabels per apparaat wel degelijk belangrijk is. We lazen dat altijd wel in serieuze vakbladen maar waren verrast door de grote verschillen in klankkleur.
15-03-2012: Furutech FT-SGS(G) wandcontactdoos, nog te monteren
WA Quantum cable chip (op stroomkabel HGA). Zorgt voor minder scherpte (s-klanken) en meer natuurlijkheid en dat voor 20,-
29-2-2012: stroomkabelvergelijk op PS audio quintet met 4 audiovrienden gedaan
Met PS Audio AC3 (180,-)-Kemp reference (499,-)- HeavensGateAudio Ultra extreme (2280,-).
De HGA is fantastisch en geeft meer ruimtelijkheid, details en body. De AC3 klinkt ingeblikt. De Kemp is ook mooi maar haalt niet de kwaliteit van de HGA
Naim Ovator S-400
Supernait 2
ND5XS
Hi-cap DR
XPS
Begonnen met Technics apparatuur en Bose 301 en 901 boxen
Langzaam uitgebouwd naar Sonus Faber en overgestapt in 2006 naar buizenversterkers
In 2007 overgestapt naar streaming en begonnen met SONOS en nu Linn DS
Koop nu regelmatig HiRes muziek op HDtracks.com
Sinds 2009 lid van audioclubs en maak regelmatig met audiovrienden luisteruitstapjes naar beurzen en dealers
Omschrijf het geluid van uw systeem.
Dynamisch analoog geluid met aandacht voor stemmen en ritme
Waar liggen bij u de verbeterpunten?
Bekabeling middels Chord Sarum highend kabels
Wat zijn uw toekomstige plannen met betrekking tot uw set?
Naim streamer NDX
Luidsprekers NAIM S-600
Voeding XPS
Omschrijf uw luisterruimte (aankleding, inhoud, meubilair, akoestiek etc.)
Woonkamer 7,4 x 4,5.
Acoustische plafond, gordijnen met acoustische demping
Kunt u aangeven hoeveel beeld- en geluidsdragers u heeft en in welke genres dit verdeeld is?
Stereo: 5
Beeld: 2
Hoe vaak luistert u naar muziek?
Dagelijks
Hoe vaak kijkt u film?
2 keer per week
Altijd bezig met verbeteringen en nieuwigheden