Bouw versterkers --

De UL40-S2.

2006.
Al een hele tijd liep ik met het idee zelf een versterker te gaan bouwen.
Tijdens een periode dat ik niet kon werken heb ik besloten het demomodel van de UL40-S2 een aantal dagen thuis te kunnen beluisteren.
Een versterker ontworpen door Menno van der Veen en door hem en Amplimo geleverd.
Ik heb de versterker 5 dagen in huis gehad en was zeer gecharmeerd door de detailrijkdom en de fraaie weergave van stemmen en akoestische instrumenten.
De versterker was omschakelbaar tussen ultralineair en triode, en vooral deze laatste instelling beviel mij enorm. Ik was verkocht en wist het, deze ga ik bouwen.

Ik heb echter geen enkele technische achtergrond dus heb me eerst goed op de hoogte gebracht of ik dit bouwpakket zonder technische kennis kon bouwen.
Met een extra duwtje in de rug van een inmiddels bevriende plaatsgenoot en bevlogen detaillist met veel ervaring in het ontwerpen en bouwen van buizenversterkers heb ik de versterker besteld, bij problemen wilde hij me wel helpen. Dat heeft hij ook gedaan door de versterker na afloop helemaal na te kijken en af te regelen.
Om meteen luxe te doen heb ik gekozen voor de versie met zilverdraad tussen ingangen en volumeregelaar en tussen volumeregelaar en hoofdprint. En uitgangstransformatoren met zilverdraad in de secundaire wikkelingen.
Anderhalve week later ontving ik een doos van 35 cm in het vierkant met een gewicht van zo’n 15 kg.
De eerste dagen alles goed bekeken, uitgelegd en nagedacht hoe met mijn nieuwe soldeerstation aan de slag te gaan. Er zat een erg goede bouw-en aansluitboekwerk bij en het was eigenlijk niet eens zo moeilijk. Na twee dagen zat alles op zijn plek en na nog eens twee dagen alles 1, 2, 3 en nog eens een 4e keer gecontroleerd te hebben (hij staat echt in triode) de proef op de som……
Luidsprekers en de cd speler er aan en dan de stroom “stand-by” erop dacht ik.
De versterker lag op de kop dus de volledige stroom stond er in een keer op, schakelaars voor stand-by en power aan, het zweet stond in mijn handen.
Gauw de spanning eraf en even later de goede procedure gestart, en ja na een minuutje geluid.
De zenuwen en transpiratie in handen veranderden al snel in trots, want het werkt!
Na een aantal cd’s te hebben gedraaid de versterker uitgezet en de bodemplaat erop geschroefd.

Na ongeveer een jaar luisteren en genieten van de muziek heb ik een door Menno aanbevolen modificatie uitgevoerd namelijk het vervangen van de weerstanden in het ingangscircuit door koolweerstanden, voor nog geen 20 euro een enorme verbetering.

Het was me al een aantal keer opgevallen dat bij verschillende geluidsvolumes de klankbalans tussen het linker en rechterkanaal niet helemaal gelijk was en mijn vermoeden werd na navraag bevestigd dat de volumepotmeter niet helemaal tof was.
De toen leverbare stappenbalansregelaars waren allemaal te groot om in te bouwen en kwam zo bij een potmeter van TKD terecht die net zo groot is als de Alps potmeter die er in zat.
Resultaat was een veel betere balans tussen rechts en links bij verschillende geluidsniveaus en weer wat meer details hoorbaar.

Een jaar later las ik over een nieuwe vinding en update voor de versterker, de super-triodeschakeling…
Het gaat te ver om in details te treden maar het komt erop neer dat de versterker door een andere schakeling niet meer als triode staat ingesteld maar als ultralineair, met de voordelen en specificaties van triode. Het voordeel dat het uitgangsvermogen verdubbeld van 15 naar 30 Watt, wat meer ruimte bracht voor de keuze van nieuwe luidsprekers wat toch wel wenselijk bleek.

Een paar maanden later heb ik een paar elco’s in de voorversterker vervangen door een paar Black Gates van Rubycon wat voor veel meer dynamiek zorgde.

Een half jaartje later heb ik de bestaande koppelcondensatoren vervangen door mooiere types van Jantzen die me veel beter bevielen, wat een verschil die condensatoren kunnen maken enorm. Stemmen en akoestische instrumenten klonken veel natuurlijker en weer meer details waarneembaar.

Tussendoor heb ik op zowel de voorversterkerbuizen als de eindbuizen van dempingsringen voorzien wat voor enige verbetering zorgde totdat ik Allnic Absorb-GEL dempers tussen mijn voorversterkerbuisjes en buisvoeten plaatste. Deze zorgden voor een veel rustiger en vloeiender geluid, heel frappant.

Begin 2009 las ik over een andere vinding van Menno namelijk de Auto-bias regeling die zorgt voor een optimale instelling van de ruststromen door de eindbuizen.
Ook die heb ik ingebouwd waarbij een aantal problemen boven water kwamen, die opgelost zijn door met de versterker onder de arm naar Menno in Zwolle af te reizen.
De meester zelf heeft daar mijn versterker aangepast en afgeregeld, een erg leuke en leerzame ervaring om deze bevlogen enthousiasteling bezig te zien. Deze verandering, upgrade zorgde voor aanzienlijk meer dynamiek en een veel strakkere en beter waarneembare bas weergave en een nog betere detailweergave.

Ik heb met de bouw en de vele aanpassingen aan deze versterker erg veel geleerd en vind zelf dat ie erg mooi, natuurlijk en gedetailleerd mijn muziek weer weet te geven zowel van CD als elpee, en ik heb zeker niet het idee dat er niets meer te veranderen of verbeteren valt.

Nou dat heeft dus niet eens zo lang geduurd want ik kwam er achter de Menno een nieuwe vinding had gedaan, een elektronische smoorspoel ofwel de VDV E-CHOKE.
Een smoorspoel past men in de hoogspanningsvoeding van buizenversterkers toe om de rimpelspanning te onderdrukken die na gelijkrichting op de voedingspanning aanwezig is. De versterker wordt daardoor arm aan brom.
En deze verbouwing levert mij na een paar weken heel veel luisterplezier op.
Een enorme winst in detailweergave, ik hoor allerlei geluidjes op CD en Elpee die ik nooit eerder hoorde erg fraai.

2012
De MCML05
Er stond al jaren de bouw van een buizen phonoversterker op mijn verlanglijstje.
Dus de stap genomen en de MCML05 voorversterker van Menno van der Veen besteld.
Met deze voorversterker heb ik de phonoversterker voor MM en MC een hoofdtelefoonversterker, (zodat ik alle bronnen kan beluisteren met mijn hoofdtelefoon) en een lijnversterker met meer ingangen inéén.
De bouwpakketten van Menno zijn erg plezierig om mee te werken, uiteraard compleet en met een erg duidelijke bouwbeschrijving met zelfs de kleurcode’s van de weerstanden vermeld.
Handig als je kleurendoof bent, zoals ik.
En bij twijfel dan maar meten, gaat altijd veel tijd in zitten.
Na een aantal dagen gepuzzel, de nodige soldeerdampen, getuur, controleren, mailen met Menno en nog een keer controleren zitten de printen in elkaar.
De komende dagen even wat anders doen en dan de voeding in elkaar zetten en testen of alle verschillende spanningen ook geleverd worden, spannend en leerzaam.
De voedingstrafo heeft aftakkingen voor 12,6 volt, 24 volt en 200 volt en dat moet natuurlijk ook allemaal goed gaan.
Voor deze klus heb ik een goede multimeter gekocht en dat werpt toch wel zijn vruchten af, het werkt toch een stuk plezieriger als zo’n goedkoop dingetje.
Alle metingen gedaan om daarna alle printen in de kast te monteren en alle bekabeling gesoldeerd.
Buisjes erin gestoken en aansluiten op de UL40-S2 en het werkt allemaal.
Deze UL40-S2 ga ik ombouwen tot eindversterker, en heb besloten om een nieuwe printplaat te kopen en deze opnieuw te bestukken.
Ik ga zoveel mogelijk nieuwe onderdelen gebruiken zodat ik bijna alles bij de verschillende bedrijfjes bij elkaar moet zien te krijgen erg leuk en leerzaam om te doen.
Ik ben allerlei hele specifieke bedrijfjes tegen gekomen met name op het web.
Met dat ombouwen heb ik gelijk besloten om de voedingstrafo uit de kast te halen omdat het erg warm werd in de kast.
De voedingstrafo heeft na het nodige (aan)passen een plekje bovenop de kast gekregen.
Beide versterkers een week of vier constant laten spelen om daarna eens serieus te gaan luisteren.
Dat beviel me enorm en ben blij dat ik voor deze verandering gekozen heb.
Een geweldige combinatie vormen die twee, ik geniet nog meer als voorheen van mijn muziek en met name het phonodeel zorgt ervoor dat mijn elpees stukken beter klinken als voorheen met de Lehmann Blackcube SE.
Wat toch zeer verdienstelijk is voor de MCML05.

Klik op de kleine foto's voor een vergroting.


Weerstand stuk 15-02-2014
Versterker aangezet en even later de hoogspanning erop. Een onheilspellend geknetter was het gevolg. Dat gaat niet goed dus snel de stroom eraf de versterker op z`n kop en openschroeven. Al snel zag ik de vermeende boosdoener, nog een keer proberen en met het inschakelen van de hoogspanning vlogen de vonken uit een weerstand. Weerstand eruit en een nieuwe erin, alles nog even doormeten en alles weer dichtgeschroefd en de versterker weer aangesloten. Alles doet het gelukkig weer en het maakt weer muziek. Dat is het leuke van zelfbouw, je spoort een mankement op en verhelpt het gewoon, een paar uurtjes werk en 1 euro en 20 cent armer.


Klik op de kleine foto's voor een vergroting.MALT


Erg lekker

Leeftijd 68 jaar
Set Stereo
Nieuwprijs 23.000
Door mij betaald 14.000

Deze set is online gezet op
08-juni-2009 . Ondertussen is deze pagina 71853 maal bekeken. Vandaag is de pagina 1 keer bezocht. Deze set is voor het laatst bijgewerkt op: 23-februari-2019


De set van deze gebruiker kan niet meer worden gevonden.Set

Mail
Luistersituatie
 • Oppervlakte 34 m2
 • Afmeting 8.5 bij 4 meter
 • Hoogte 2.8 meter
 • Inhoud 95 m3

Muziekvoorkeur
 • Pop
 • Rock
 • Klassiek
 • Singer/Songwriter
 • Wereldmuziek
 • Symphonisch
 • Flamenco

Filmvoorkeur
 • Misdaad
 • Komedie
 • Western
 • Avontuur
 • Documentaire

Muziek top 10
 • Lou Reed - Berlin
 • Gino D`Auri - Flamenco Mystico
 • Philippe Herreweghe - Requiem van FaurĂ©
 • Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble - Officium
 • Robert Wyatt - Cuckooland
 • Nils Lofgren - Acoustic Live
 • Ozark Henry - The sailor not the sea
 • Procol Harum - Live
 • Ali Farka Toure with Ry Cooder - Talking Timbuktu
 • Porcupine tree - In absentia

Populairste artiesten/bands
 • Peter Hammill
 • Raymond van het Groenewoud
 • Ozark Henry
 • Robert Wyatt
 • Steve Wilson
 • Gidon Kremer
 • Philippe Herreweghe
 • David Bowie
 • Dvorák
 • Paul Rogers

Links vrienden
 • nog niet ingevuld

Bladeren tussen sets